Dvojnásobný vítěz Davisova poháru Radek Štěpánek se loučil se svou tenisovou kariérou v pražské O2 areně a kromě exhibičních turnajů nechyběla ani takzvaná „kulturní vložka“.

Hudební předěl měl svými písničkami zajistit právě Michal David. Ten vtrhl na stadion jako velká voda a spustil s pomocí playbacku mash-up svých největších hitů. Po pár tónech a slovech se ve vysílání ozvali komentátoři televizního přenosu s tím, že si pro diváky připravili sestřih z archivů o Radku Štěpánkovi, který nyní bude divákům odvysílán.

Místo někdejšího hitmakera se tak televizním divákům naskytl pohled na zhruba desetiminutový průřez Štěpánkovou hvězdnou tenisovou kariérou z archivu České televize. Co se v tu dobu dělo na kurtu v O2 aréně, který se na několik minut proměnil v pódium pro Michala Davida, vědí jen diváci, kteří byli přítomni. Když televizní medailon skončil, kamera se vrátila do arény, která byla téměř prázdná. Následovala totiž pauza na občerstvení, které využily nejenom přední VIP lóže, ale také lidé v hledišti. 

Nicméně ani oni o medailonek Radka Štěpánka nepřišli. Na obrazovkách v hale byl puštěn mezi utkáním Štěpánka s Djokovičem. Nešlo o totožné video, nicméně řada záběrů i Radkových komentářů byla stejná, jak v tom, co už viděl místo Michala Davida, takže televizní divák mohl být při nejmenším zmaten. 

Co vedlo Českou televizi k tomuto kroku, se dá jen těžko odhadnout. Možná šlo jenom o nějakou organizační chybu, možná v tom svou roli bude hrát i nedávný skandál ohledně státních vyznamenání. Je dobrým zvykem, že 28. října při příležitosti výročí vzniku České republiky prezident vždy ocení nějaké významné osobnosti, které podle něj nějak obohatily republiku. V případě Miloše Zemana to však vypadá, jako kdyby oceňoval spíše své kamarády a ty, kteří ho podporují.

Když oznámil, že jedním z těch, co převezmou tuto prestižní cenu, bude legendární skladatel Michal David, vzedmula se vlna nesouhlasu. Pro mnohé je totiž synonymem socialismu a těžko si jeho jméno dokáží představit vedle vojáků oceněných in memoriam, bojovníků za svobodu, významných vědců či lékařů.

Mnoho sympatií hudebník, jehož skutečné jméno je Vladimír Štancl, ztratil u svých fanoušků také poté, co se do médií vyjádřil ke smrti Jana Kočky ml. (†28). V rozhovoru iDnes totiž obvinil z nehody silničáře: „Nevěřím tomu, že by tam Honza vjel jen tak ze srandy. Ten úsek je opravdu hodně nepřehledný a hodně lidí tam bouralo. Spíše by se měli zamyslet pánové, co dělají značení.“ I když to není veřejně moc známá informace, dědic kolotočářského impéria byl jeho synovec. Michal David se zúčastnil i jeho velkolepého světského pohřbu a zpíval pozůstalým u rakve. 

Fotogalerie
41 fotografií