Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemana zastoupil v OSN Hamáček. Zkritizoval ruský zábor Krymu a děkoval USA

Autor: ČTK, simao - 
29. září 2018
22:32

Za očividné porušení mezinárodního práva označil ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) na Valném shromáždění v New Yorku anexy ukrajinského poloostrova Krym, které se dopustili Rusové. Právě Hamáček dnes vystoupil na místě, kde před ním řečnili mj. hlavy států svých zemí včetně Slováka Andreje Kisky, ale také Donalda Trumpa, Emmanuela Macrona či Theresy Mayové. Miloš Zeman vystoupil před VS OSN loni. Hamáček na něj navázal ve varování před Islámským státem. 

Svůj projev zahájil ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) připomínkou smyslu existence OSN, jímž je ochrana míru, lidských práv, spravedlnosti a sociálního pokroku. „Všichni chápeme, že je potřeba zreformovat Radu bezpečnosti OSN tak, aby odrážela realitu dnešního světa. Bohužel v minulých letech ji charakterizuje blokovací taktika spíše než spolupráce. Toto selhání se projevuje v několika brutálních konfliktech od Sýrie po Jemen,“ sdělil ministr.

Dějiny podle něj učí, že nejlepším lékem konfliktů a násilí je respekt k lidským právům. Lidskoprávní pilíř OSN trpí chronicky nedostatkem financí a je přehlížen, a to se musí změnit, dodal ministr. Přítomné požádal o podporu České republiky, která usiluje o členství v Radě OSN pro lidská práva pro období 2019-2021.

Připomněl velvyslanectví ČR v KLDR

Ne všechny země včetně těch ve východní Evropě si mohou zvolit vlastní orientaci v zahraniční politice, aniž by ohrozily svou svrchovanost a územní celistvost. I o tom mluvil v New Yorku Hamáček. A připomenul, že anexe ukrajinského poloostrova Krymu je očividné porušení mezinárodního práva.

V debatě o prevenci konfliktů zmínil i likvidaci jaderných zbraní a připomenul, že ČR má velvyslanectví v Pchjongjangu a má zájem na zlepšení situace na Korejském poloostrově. S velkými nadějemi sleduje prý jak mezikorejské rozhovory, tak dialog mezi USA a KLDR.

Varování před Islámským státem

Přes své porážky je teroristická organizace Islámský stát stále aktivní a ve světě operují také další teroristické skupiny. V boji proti nim je třeba dospět ke všeobecné úmluvě o mezinárodním terorismu, jak to ve Valném shromáždění OSN v roce 2016 řekl český prezident Miloš Zeman, sdělil ministr.

Zeman před VS OSN přitom vystoupil i loni, letos ho nahradil právě Hamáček. Ten vyzval k dohodě o mezinárodní definici terorismu, která umožní stanovit trestí odpovědnost teroristů.

Hamáček také  připomenul výročí, jež si letos ČR připomíná - jednak 50 let od vstupu vojsk Varšavské smlouvy a 100 let od vzniku Československé republiky. A projev zakončil odkazem na prvního prezidenta ČSR Tomáše Garrigua Masaryka, který řekl, že státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily. A totéž musí platit o OSN. 

Hamáčkova americká mise: Vyzdvihl pomoc ze strany USA

Hamáček do New Yorku přiletěl z Chicaga, kde se zúčastnil několika slavnostních akcí a sešel se s krajany. Vyrazil třeba na galavečera s českými emigranty a potomky významných českých osobností - pravnučkou T. G. Masaryka, pravnukem Alfonse Muchy či vnukem někdejšího starosty Chicaga Čermáka. Ve svém projevu před nimi vyzdvihl historickou roli USA při vzniku ČSR a historické vazby mezi oběma zeměmi.

Na pátečním galavečeru bylo kolem 300 hostů a vedle Masarykovy pravnučky Charlotty Kotíkové to byli třeba členové rodiny Frances Craneové, která byla do rozvodu v roce 1931 pět let manželkou prezidentova syna Jana Masaryka, vnuk někdejšího chicagského starosty Antonína Čermáka Anton Cermak Kerner i astronaut českého původu James Lovell. Přítomen byl rovněž pravnuk Alfonse Muchy Marcus Mucha a zástupce chicagské univerzity, kde T.G. Masaryk opakovaně působil.

„V těžkých časech byly Spojené státy vždy na naší straně, pouta mezi našimi zeměmi byla vždy silná. Hodnoty, kterých si Američané váží - demokracie, svoboda, lidská práva a právní stát - se staly základem nově vznikajícího Československa,“ řekl ministr ve svém projevu. V Chicagu opakovaně pobývali T.G. Masaryk i Edvard Beneš, ve městě působí početná a aktivní krajanská komunita.

hnnn ( 30. září 2018 12:19 )

Gratuluji ti k tvé vypatlanosti !To máš vrozený nebo snad nějaký úraz?

hnnn ( 30. září 2018 12:17 )

Zpráva mohla klidně vypadat takto:Hamáček na chvíli vynadal hlavu z pr*ele EU,vy pustil pár servilit směrem k USA a zase ji tam strčil zpět!

snehulak ( 30. září 2018 09:30 )

Že jste hoši tolik nekřičeli, když si Amíci parcelovali Jugoslávii a humanitárně bombardovali Srbské enklávy, nebo když přepadli Irák a rozsekali tam co mohli?

willi48 ( 30. září 2018 09:01 )

Blbý a navíc snaživý proamerický lokajíček, tenhle Hamáček.

willi48 ( 30. září 2018 08:58 )

Jak správně říká prezident, pitomí novináři. A jazykový korektor zřejmě stále na dovolené.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa