Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babiš jednal nečekaně s maďarským premiérem Orbánem. Chtějí schůzku V4

Autor: ČTK, nkov, vei - 
31. srpna 2018
19:50

Premiér Andrej Babiš (ANO) odletěl v pátek odpoledne nečekaně do Maďarska. S tamním premiérem Viktorem Orbánem jednal v Budapešti o migraci nebo o rozpočtu Evropské unie. Orbán přijal Babišovo pozvání a v říjnu by měl přiletět do České republiky. Oba premiéři by se chtěli ještě před zářijovým neformálním summitem EU se všemi premiér visegradské čtyřky (V4). 

 

Babiš to řekl po příletu do Maďarska. Zpět do České republiky se vrátí ještě večer.

Babiš, který v pátek v Maďarsku strávil zhruba tři hodiny, připomněl, že zástupci zemí V4, tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska, naposledy společně jednali v červnu. „Chceme se co nejdřív potkat s kolegy z V4, ještě před neformálním summitem, který má být v Salcburku 19. září,“ uvedl český premiér. Také v červnu se schůzka premiérů V4 uskutečnila před unijním summitem, po kterém Babiš prohlásil, že zemím V4 se na něm podařilo prosadit konec kvót pro přerozdělování migrantů.

Vicepremiér a ministr vnitra a zahraničních věcí Jan Hamáček (ČSSD) ČTK pouze sdělil, že o páteční cestě premiéra do Maďarska věděl.

Ekonomická spolupráce ČR a Maďarska se podle Babiše vyvíjí velice dobře. „Naše firmy dnes investují v Maďarsku stále víc, je tam velký potenciál ve zbrojařině,“ řekl.

V otázce evropského rozpočtu český předseda vlády podle svých slov vysvětloval Orbánovi svůj pohled na náklady evropských struktur a na unijní programy, které se teď mají měnit. „Nevidíme důvod, proč Evropská komise navrhuje úplně nové programy, proč například programy ohledně obrany a ochrany vnějších hranic jsou tak roztříštěné,“ podotkl.

Babiš s maďarským premiérem mluvil tři dny poté, co oba navštívili Itálii, která se potýká s migrační krizí. Zatímco Babiš se setkal v úterý s italským předsedou vlády Giuseppem Contem, Orbán v Miláně jednal s italským ministrem vnitra Matteem Salvinim. Podpořil ho v jeho tvrdém postoji vůči migrantům. Babiš uvedl, že se původně chtěl s Orbánem sejít v Itálii, z protokolárních důvodů to ale nebylo vhodné.

Po schůzce s maďarským premiérem se Babiš vrátil zpět do České republiky - do Ostravy. 

Babiš v úterý v Římě řekl, že řešením migrační otázky je kombinace finanční podpory státům jako Itálie, zemím severní Afriky a také těm africkým státům, odkud migranti přicházejí. Potvrdil zároveň český postoj, že Česká republika nepřijme v rámci přerozdělování uprchlíků ani jednoho migranta. Poté Babiš v souvislosti s migrací navštívil Maltu.

 

marmat ( 1. září 2018 20:48 )

Tak jsme měli podle Itálie přijmout aspoň "toho jednoho" ??? A dát ho (ukázat Bruselu) na Letný na podstavec po Stalinovi ???

marmat ( 1. září 2018 20:45 )

berlin71: Hledejte jinde,než stereotypně tam, kde se Vám PRAVIDELNĚ ZVEDÁ PAJŠL !!! Italie si je tam nechává 4 roky "vysypávat" ...kšeft kvetl,EU přispívala až do chvíle, kdy už nevědí CO S "TÍM" !!!?

marmat ( 1. září 2018 20:13 )

Chcete NĚCO jako v Chemnitz??? Nevidíte si na špičku nosu...Převaděči jim NIKDY neslibovali pobyt v Čechách....měli jsme jich tu pár od jedné neziskovky...a byli z našeho jim poskytnutého POHODLÍ úplně naruby !!!

marmat ( 1. září 2018 20:09 )

Trabl je ekonomická migrace a té je víc, než 95%.....Žádný takový "tmavý idealista" netouží trávit čas u nás v Čechách ...To může považovat za velké fiasko za svý, převaděčům složený prachy.... A CO POTOM s ním !??? Přemlouvat?Přeplatit?Rozmazlovat, aby "nezlobil"???

sharp ( 1. září 2018 01:01 )

Nejenže žádní uprchlíci nemají být v Česku, oni totiž vůbec nemají být v Evropě. Do Evropy nepatří!!! Mají zůstat tam, kde jsou doma, ale Evropa to není. Takže by je i Itálie, Řecko, Španělsko mělo vrátit zpět. Naše politika je taková, že pokud si migranti skutečně zasluhují pomoc, nemá to být na našem úuzemí, ale u nich. Už to konečně pochopte, že migrace je špatně! Jenže těm mladým, zdravým a jak je vidět i bohatým migrantům nejde o to, že jsou ve své zemi v nebezpečí a nemohou tam být, ale oni jsou líní svou zemi budovat, nechtějí pracovat a do Evropy jdou jen proto, že jim všechno Evropa dá zadarmo a budou žít z naší práce. My se musíme starat o své občany a ne o přivandrovalé lenochy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa