Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hamáček si protáhl slib. ČSSD ho nechává na dvou vládních židlích až do voleb

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
31. srpna 2018
17:15

Problém s obsazením ministerstva zahraničí bude v Česku trvat další měsíc a půl. Ukázalo to páteční jednání předsednictva ČSSD, po kterém stranický šéf Jan Hamáček uvedl, že věc vyřeší do poloviny října, kdy už bude po komunálních volbách. Hamáček je dočasným šéfem resortu zahraničí kvůli tomu, že prezident Miloš Zeman odmítá na tento post jmenovat nominanta ČSSD Miroslava Pocheho. Sociální demokraté o jiném jméně zatím nechtějí slyšet. Po volbách by ale mohli zřejmě nabídnout pražského politika Jakuba Landovského, který nyní usiluje o primátorský post.

I před jednáním předsednictva a následného grémia ČSSD předseda strany, vicepremiér, ministr vnitra a ministr zahraničí v jedné osobě Jan Hamáček neviděl důvod měnit nominaci na post ministra zahraničí. Tím je podle něj za sociální demokracii stále původní nominant Miroslav Poche. Toho ovšem i nadále odmítá prezident Miloš Zeman jmenovat.

Grémium ČSSD v pátek na svém jednání hlasováním rozhodlo, že nominaci ministra zahraničních věcí nechá jen na předsedovi strany Janu Hamáčkovi. Ten by měl s definitivním stanoviskem přijít do 15. října. Tedy po volbách do obecních zastupitelstev a třetiny Senátu.

Stejný, jednomyslný názor mělo podle Hamáčka teké předsednictvo strany, které je také pro odklad řešení. 

„Navrhnul jsem ČSSD, že definitivní řešení představím v druhé polovině října,“ řekl Hamáček po jednání předsednictva novinářům. Po boku mu přitom stáli místopředsedové strany Roma Onderka a Martin Netolický. Z jednání se přitom z pracovních důvodů omluvil 1. místopředseda strany Jiří Zimola, který prosazuje, aby ČSSD za Miroslava Pocheho navrhla ke jmenování ministrem zahraničí někoho jiné. 

Babiš: Je to nešťastné. Ale beru to na vědomí

Premiér Andrej Babiš není takovým řešením příliš nadšený, ale bere ho prý na vědomí. 

„Je to nešťastné. Doufal jsem, že to sociální demokraté vyřeší dřív. Je třeba mít tento post definitivně obsazený, i kvůli cestování na zahraniční ekonomické mise,“ reagoval Babiš pro Blesk Zprávy z Maďarska. „Beru to ale na vědomí, a budu čekat, až mi pan Hamáček navrhne nějaké řešení,“ dodal premiér.  

„Úkolem politiků je pokusit se dohodnout – stále více slýchám, že by nebylo vhodné případnými spory zatěžovat horkou fázi kampaně,“ odůvodnil Hamáček, proč  návrh na odklad řešení straníkům předkládál. 

Důvod odkladu? Podle některých sociálních demokratů by totiž mohla změna v nominaci ohrozit volební výsledek ČSSD v Praze, právě z tohoto regionu Poche pochází.

Na jednání předsednictva dorazil v pátek také  Miroslav Poche, který je dnes místo ministrem jen politickým náměstkem Jana Hamáčka.  Výsledek grémia nechtěl ale nijak komentovat. „Dobře,“ odpověděl jen a zmizel za dveřmi jednacího sálu. Na tiskovou konferenci po jednání předsednictva pak už Poche ani nedorazil. 

„Jsem rád, že za mnou předsednictvo ČSSD téměř jednomyslně stojí, říkám stále, že si té silné podpory velmi vážím a budeme dál s Janem Hamáčkem o situaci jednat s dalšími partnery,“ zareagoval na jednání širšího vedení ČSSD na dotaz Blesk Zpráv Poche.

Na doplňující dotaz pak dodal, že i dál usiluje o to, aby mohl být mínistrem, tak jak ho strana půodně nominovala. „Ano, jinak bych na tom netrval,“ doplnil Poche pro Blesk Zprávy. 

Místopředsedové strany Martin Netolický a Roman Onderka podporovali na jednání stanovisko předsedy strany Jana Hamáčka. Podle místopředsedy Netolického je důležité si uvědomit, že jméno Miroslava Pocheho začal například i mluvčí prezidetna a prezident samotný kritizovat až po vnitrostranickém referendu, o vstupu sociální dekracie do vlády.  

„Stále platí usnesení předsednictva, dnes se po nějaké době sejde a budeme o tom diskutovat. Já navrhoval Miroslava Pocheho, nevidím důvod, proč bych měl něco měnit,“ tvrdil Hamáček před jednáním. Další z místopředsedů Jaroslav Foldyna je zastáncem toho, že by o nominaci na ministra zahraničí nemělo rozhodovat předsednictvo, ale předseda.

Pocheho spolu s dalšími kandidáty do vlády vybralo předsednictvo ČSSD v květnu. Prezident Zeman ho však odmítl jmenovat a v posledních dnech zopakoval, že stanovisko nijak nezměnil.

Ministrem může být Landovský

V minulých dnech se objevily informace, podle kterých by měl být údajně Jan Hamáček dvě řešení. Buď přenechá ministerstvo vnitra někomu jinému a sám zůstane jen ministrem zahraničí, anebo na šéfa české diplomacie kandidáta ČSSD na pražského primátora Jakub Landovského. První variantu Hamáček odmítl, druhé by mohl nahrávat návrh grémia, které chce, aby Hamáček o postu ministra rozhodl až po říjnových volbách.

„Chci jasně oddělit komunální kampaň od vyjednávání o novém ministru zahraničních věcí a právě proto to rozhodnutí sdělím až po volbách a do té doby to komentovat nebudu,“ okomentoval na dotaz Hamáček. Landovský je kandidátem ČSSD na pražského primátora a po volbách bude jasné, jak v tomto boji uspěl.   

marmat ( 2. září 2018 10:31 )

flesch2z: OK Realizace těchto intrik směřuje střemhlav ke 4% !!! sorry jako -jen houšť .....Češi se naštěstí "rozkoukali" a zajímají=toto rozeznají !!!

Petrolin ( 1. září 2018 15:49 )

Tak tedy nevím.Je Hamáček na palicu nebo předvídá,že Zeman již za jeden a půl měsíce tady nebude?

willi48 ( 1. září 2018 11:18 )

marmat, Vy jste svým proburešovským fandovstvím až odpornej ! Amaea má naprostou pravdu, jestli to nechápete, váš problém.

marmat ( 31. srpna 2018 20:41 )

zdenkku rentiere: moudří nechají zemřelé v klidu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§

marmat ( 31. srpna 2018 20:37 )

buresovickoblizek: editimajja...ono Vás to k nim ale táhne, že ??? Jinak byste nevolilo nemilé dítě takový nik... Jó , a taky Vás rajcuje schopnost pockerových hráčů a jejich chytrost, že ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa