Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman přijal demisi Krčála. Exministr opsal bakalářku téměř ze třetiny

Autor: ČTK, Mii - 
18. července 2018
14:25

Petr Krčál (ČSSD) jako ministr práce a sociálních věcí skončil, prezident Miloš Zeman ve středu přijal jeho demisi. Neotálel s tím ani den, to nástupkyni Janu Maláčovou (ČSSD) plánuje jmenovat až příští týden. Pro ČTK už ocenil její tituly z prestižních zahraničních univerzit, ale chce se s ní ještě setkat osobně. Krčálova bakalářská práce přitom vykazuje shodu až 28 procent, největší shoda panuje s bakalářskou prací obhájenou o rok dříve. Lze tak konstatovat, že práce vykazuje silné prvky plagiátu, řekl rektor Univerzitě Tomáše Bati (UTV) ve Zlíně Petr Sáha.

Škola Krčálovu práci zkontrolovala prostřednictvím protiplagiátorského systému Theses. „Podle dnešních kritérií by student za tak rozsáhlé opisování byl s největší pravděpodobností v rámci disciplinárního řízení vyloučen ze studia. Bakalářská práce ovšem byla odevzdána a obhajována v červnu roku 2007, tedy v době, kdy plagiáty ještě nebyly odhalovány pomocí speciálního softwaru,“ uvedl rektor. Na základě zákona o vysokých školách podle něj nelze Krčálovi zpětně odebrat diplom.

Na ministrovo údajné plagiátorství upozornil v pondělí server Seznam Zprávy.cz. V úterý Krčál na svou funkci ve vládě rezignoval. Novinářům řekl, že za normální situace by své pochybení v bakalářské práci nepovažoval za tak zásadní, aby ohrozilo jeho postavení ve vládě.

„Ovšem vzhledem k současné politické situaci a tomu, jakou práci dalo sestavení vlády s důvěrou, nechci být zátěží,“ uvedl exministr. Dodal, že kromě ČSSD a vlády nechce ohrožovat také svou rodinu a zdraví. V čele resortu by Krčála měla nahradit Jana Maláčová (ČSSD).

Maláčová bude ministryní zřejmě příští týden

Krčál bakalářskou práci na téma Mládež a volný čas obhájil na UTB v květnu 2007. Web Seznamzprávy uvedl, že v Krčálově práci je mnoho stránek stejného textu, který dříve napsal jiný autor. Pasáže se týkaly zejména odstavců z odborných knih, které tak autor v práci nepřímo vydával za vlastní formulace. Krčál připustil, že v obsahu práce mohlo být pochybení.

Před novináři v úterý Babiš ocenil, že Hamáček situaci kolem Krčála vyřešil rychle. Situaci v čele ministerstva práce probere o víkendu s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Krčál na středečním zasedání kabinetu už nedorazil, zastoupil ho náměstek Tomáš Martinec.

Zatímco demisi ministra Krčála prezident Miloš Zeman přijal už ve středu, jeho nástupkyně si ještě týden počká. S Janou Maláčovou se setká příští týden, předpokládá, že ji jmenuje. 

„Přečetl jsem si některé údaje z jejího životopisu. Oceňuji, že absolvovala dvě prestižní vysoké školy. Tady bych položil důraz na to slovo prestižní a těším se, až se s ní seznámím,“ řekl Zeman.

Kvůli plagiátorství svých diplomových prací skončila minulý týden ve vládě také ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO).

Pravda Vplzni ( 22. července 2018 16:33 )

 Jeden nejmenovaný šéf kontrolního uradu pri našich cestách na studia do Zlína ki rekl, ze se da diplomka dobře koupit..

marmat ( 18. července 2018 22:06 )

Snad neodstartoval kontrolu ex-ministryně spravedlnosti Malé sám Chovanec!?To by se nyní jednalo o vlastňák (vlastní gól) ! A teď z vlády do lavic PS............Tam bude žeň.

marmat ( 18. července 2018 22:01 )

Ještě zbývá zkontrolovat v PS mnoho "zajímavých" diplomek = titulů !!!

marmat ( 18. července 2018 21:59 )

Je velmi pravděpodobné. že "lavina" konkrétních cinklých diplomek se spustila....toto není KONEČNÁ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa