Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Okamura dál šéfuje SPD, Rozner „dobrousil“. A Zeman zdravil jen z dálky

Autor: ČTK, nkov, kal - 
14. července 2018
17:50

Tomio Okamura povede hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) další tři roky. Na volební konferenci v sobotu v Praze obhájil svou pozici a poděkoval za silný mandát, dostal 150 ze 152 hlasů. Místopředsedou hnutí zůstává poslanec Radim Fiala a řadovými členy předsednictva delegáti zvolili poslance Radka Rozvorala, Jaroslava Holíka a nově Radovana Vícha. Končí naopak Miloslav Rozner, který proslul výrokem o tom, jak nechce do ničeho „zabrušovat“. Prezident Miloš Zeman poslal na konferenci jen videozdravici.

Jeden delegát byl proti volbě Okamury a předseda sám si hlas nedal. Podle šéfa poslanců SPD Radima Fialy, který zíslal 149 hlasů, má za sebou tři roky politických úspěchů a „veslovalo jim vstříc“ právě pod vedením Okamury.

Rozner členství v nejužším vedení hnutí neobhajoval, protože se podle svých slov hodlá plně věnovat vedení jihočeské organizace hnutí. Okamura novinářům řekl, že s prací dosavadního předsednictva je spokojen.

Po rozpadu Okamurova předchozího politického subjektu Úsvit získala SPD ve Sněmovně v loňských podzimních volbách 22 mandátů a Okamura se stal místopředsedou dolní komory.

SPD pozvalo na konferenci prezidenta Miloše Zeman, ten pouze poslal videozdravici, a mohl tak šetřit své bolavé nohy. Ve zdravici poradil delegátům, aby volili ty, kteří už za sebou mají nějaký úspěch, tedy „zasadili strom, postavili dům nebo zplodili dítě“. Ve zhruba minutové zdravici Zeman uvedl, že delegáti budou rozhodovat o kandidátech, kteří rozhodnou nejen o úspěších hnutí SPD, ale i celé České republiky.

Okamura: Babiš podléhá Bruselu

Menšinový kabinet hnutí ANO Andreje Babiše a ČSSD podléhá diktátu Bruselu a Berlína, v diskusi o migrační krizi nakonec kapituluje, uvedl Okamura. Babiš podle něj postupuje jako obchodník. Evropskou unii Okamura označil za šílený projekt neomarxismu, který je třeba odmítnout. Ve zhruba půlhodinovém projevu také uvedl, že v Česku hrozí nebezpečí totalitarismu a elitářského fašismu, a to prostřednictvím neziskových organizací podporovaných ze zahraničí.

„Nejsme národ a země, která by si zasloužila zmizet a splynout v beztvaré Evropě,“ uvedl před 150 delegáty konference v souvislosti s kritikou postupu vlády k migračnímu tématu. Migraci přitom označil za plán EU na likvidaci národních států.

Babiš podle šéfa SPD mluví jinak v Česku a jinak v Bruselu, což skončí tím, že Česko bude muset buď se svým názorem ustoupit, nebo se radikálně rozhodnout. „Česko potřebuje jinou vizi než uklidnit,“ uvedl. ANO si podle něho myslí, že převezme programové priority SPD.

„Náš cíl je jiný, chceme aby tu vládlo našich deset milionů občanů bez Bruselu a Berlína. Vláda zkouší převzít naše teze v migrační krizi, bude to marné,“ zmínil Okamura na adresu premiéra. Poznamenal, že jeho postoj k ANO nevychází z toho, že Babišovo hnutí ustoupilo od plánu spolupráce s SPD.

Okamura v projevu zdůraznil, že hnutí získává členy, oproti loňskému podzimu, kdy hovořil o 11 tisících členech, dnes podle něj uskupení čítá 13 tisíc lidí. Členové hnutí přitom musí čelit osočování, uvedl. Každý, kdo projeví názor, je vystaven lžím, urážkám a skutečné nenávisti, řekl. Když SPD upozorňuje na nebezpečí islamizace, je kritizováno stejně jako spisovatel Karel Čapek, když ve 30. letech upozorňoval na nebezpečí fašismu, prohlásil Okamura.

Novináři mají omezený přístup

Jednání se účastní vedle zahraničních hostů spřízněných nacionalistických stran 151 delegátů. Každý kraj jich měl delegovat deset a zbytek tvoří 22 poslanců hnutí. Delegáti se budou během odpoledne věnovat také přípravě na podzimní obecní a senátní volby.

Jednání konference je přístupné jen akreditovaným novinářům, a to pouze při zahajovacích projevech. Během volby a diskuse, ve které jsou podle programu jednání tři bloky včetně „zhodnocení mimořádně úspěšné politické práce hnutí od vzniku v roce 2015“, organizátoři jednání uzavřou.

Tomio Okamura na celostátní konferenci hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura na celostátní konferenci hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) | ČTK

defka666 ( 14. července 2018 21:31 )

ale kde že tenhle mongoloidní murak děla ze svých podporovatelů ještě větší ovce než už jsou...

sekebo ( 14. července 2018 16:54 )

Kdyby byl aspoň trochu humorný, tak řeknu, že Pitomio je druhý Miroslav Sládek. Z těch jeho referend, "škaredého" Bruselu, protiislamismu a dalšího populismu by mě za chvilku bolela hlava. Takže kvituji, že většinou jednají bez přítomnosti médií.

4552 ( 14. července 2018 15:40 )

Uhádne někdo proč není diskuze pod ubodanou krásnou češkou? To je pokrytectví - falešná demokracie,strach z názorů, to už jsme tady jednou měli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa