Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další nechvalné datum pro Babišovu vládu: Důvěra na socialistické výročí

Autor: Jakub Veinlich - 
29. června 2018
05:00

Už datum jmenování druhé vlády Andreje Babiše (ANO) budilo velké emoce. Připadlo totiž na výročí násilného spojení sociálních demokratů s komunisty i popravy Milady Horákové. Vláda se má přitom poprvé v novodobé historii opřít o toleranci KSČM. Také 11. červenec se zapsal do historie. V roce 1960 byla totiž tento den přijata nová ústava, která změnila název země na Československou socialistickou republiku a začala éru vedoucí úlohy KSČ.

Nová vláda Andreje Babiš může na tradičních sto dní hájení nejspíš zapomenout. Ústavní právníci se přou, zda náhodou nevznikla nejmenováním Miroslava Pocheho ministrem zahraničí protiústavně a i samotné datum jmenování je pro mnohé víc než zarážející.

„Problém je v tom, že je to vláda, která se bude opírat o komunisty. To je výsměch obětem komunistického režimu. Je to něco politicky nechutného,“ řekl Blesk Zprávám předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Vybrat si tento den ke jmenování vlády, která se chce opírat o hlasy komunistů, kdy si připomínáme výročí zavraždění Milady Horákové na základě fyzického, cynického a nepravdivého soudního rozhodnutí, je opravdu nepřijatelné,“ přisadil si šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Den schválení socialistické ústavy

A zajímavou historii má i datum, kdy si chce jít vláda Andreje Babiše pro důvěru do Poslanecké sněmovny. Termín si stanovila na 11. července. V tento den začala v roce 1960 platit nová ústava, změnil se název na Československou socialistickou republiku a začala vedoucí úloha KSČ. Právě o komunistické hlasy se chce přitom menšinový kabinet ANO a ČSSD při hlasování opřít.

Řada politiků se nestačí vybraným datům divit. Podle místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové bychom se měli z historie především poučit, ne ji opakovat. „Menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD závislá na komunistech (a tedy jimi vydíratelná) si s historickými paralelami servítky nebere,“ okomentovala vybrané termíny.

„Ostatně jde o vládu socialistickou a jejím předsedou je Slovák, takže příznačně by mohla výročí změny názvu republiky považovat za důvod k oslavě. Obávám se ale, že si mnozí ještě stále nepřipouštějí, a nebo nechtějí vidět, že jsme svědky plíživé změny systému, zejména aby spravedlnosti na vybrané lidi nedosáhla, naopak byli ničeni nepohodlní,“ doplnila Adamová, podle které se začínají historické zkušenosti opakovat „pouze v modernější podobě“.

„Termín se ‚vyvedl‘. Pod vedením trojice komunistů Zemana, Filipa a Babiše, z nichž dva poslední jmenovaní jsou registrovaní jako agenti StB (Falmer, Bureš), to nemohlo dopadnout jinak,“ reagovala další z političek, Miroslava Němcová z ODS. „A ČSSD tomu pomáhá za cenu vlastní likvidace, stejně jako v roce 1948, v době komunistického puče,“ dodala.

Dolejš: Je to dětinská zábava

Podle poslance KSČM Jiřího Dolejše je zabývání se podobnými paralelami dětinská zábava, protože podobnými výročími je prošpikovaný celý kalendář.

„Za 40 let minulého režimu je jistě plný diář různých historických výročí. Kdybychom je chtěli dávat do souvislosti s dnešním hlasováním, asi by byl problém hlasovat kdykoliv. Takže je to z tohoto pohledu poněkud dětinská zábava. Včera není dnes a kočka není pes,“ reagoval Dolejš.

Hamáček: Karla IV. zvolili ten den králem

Podobně zareagoval také předseda ČSSD, vicepremiér, ministr vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček. Poukázal i na jinou historickou událost, která se k 11. červenci váže. „Těžko najít v kalendáři datum, kdy se nic zapamatovatelného nestalo. Ať v pozitivním, či negativním slova smyslu. Na ten samý den připadají desítky výročí. Například náš Otec vlasti Karel IV. byl 11. července zvolen římským králem,“ napsal Hamáček Blesk Zprávám.

Důležité pro Hamáčka je, aby kabinet získal důvěru „Pro mě je zásadní, že pokud vláda ten den získá důvěru, vznikne levicový kabinet, který bude moci pokračovat ve všem dobrém, co ČSSD dokázala ve vládě od roku 2013 a co by jinak spadlo pod stůl,“ dodal. 

Lidovci i Piráti budou proti vládě

Lidovci jsou proti vládě a 11. července budou v Poslanecké sněmovně hlasovat proti návrhu na vyslovení důvěry.

„To zcela odpovídá. 11. července byla přijata socialistická ústava legitimizující ‚vedoucí úlohu KSČ‘. Kdo se nepoučí z historie, je odsouzen ji opakovat. Jen se ptám, Pane Bože, za co?“ reagoval předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jan Bartošek. Informací byl poměrně zaskočený, shodu dat mu připomněl podobně jako ostatním až redaktor Blesk Zpráv.

Jestli jde o náhodu, či nikoliv, se zamyslel šéf Pirátů Ivan Bartoš. Ani jeho poslanci vládě důvěru nevysloví. A to kvůli trestně stíhanému premiérovi i toleranci KSČM.

„Skoro by se až chtělo říct, že těch náhod v souběhu dat je nějak moc. Doufám, že nástup Babišovy vlády s sebou nepřinese takovou situaci v naší zemi, která postupně následovala se zavedení ústavy Československé socialistické republiky,“ narážel Bartoš především na zavedení vlády jedné strany.

„Nyní sice nehrají komunisté vedoucí úlohu, nebezpečně se nám ale díky mocenským choutkám Andreje Babiše dostávají opět k moci. O ‚vedoucí úloze‘ pana Babiše nemluvě,“ doplnil nováček v Poslanecké sněmovně.

„Toto už je jen symbolické dokreslení problému této vlády. Jmenování na výročí popravy Milady Horákové považuji za horší, než je toto,“ doplnil předseda nejmenší sněmovní partaje, hnutí STAN Petr Gazdík. 

Video  Zeman na sjezdu KSČM: Vyzval k pokání, připomněl Horákovou a další justiční vraždy. A děkoval za podporu.  - Aleš Brunclík, Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Politolog: Je to hodně nešťastný symbol

Blesk Zprávy oslovily s dotazem zástupce všech parlamentních stran. Tomio Okamura ani nikdo z hnutí ANO ovšem na náš dotaz nezareagoval. Podle politologa Jana Kubáčka asi vědí proč. Řadě lidí se totiž podle něj nástup komunistů k moci bude zajídat a vybrané datum mohou posuzovat jako provokaci.

„Je to hodně nešťastný symbol. Ukazuje se, že bude třeba mnohem víc posuzovat jednotlivé události a mnohem víc pracovat s politickým kalendářem, na což nejsme vůbec zvyklí,“ podivil se sám nad souvislostmi obou 11. červenců.

Karel Komínek z Institutu politického marketingu je přesvědčený, že jde o záměrně vybraný termín, za kterým bude zřejmě stát prezident Miloš Zeman. Jinak si vybraný termín nedokáže vysvětlit. „Miloš Zeman má opravdu velkou oblibu v provokování svých oponentů a po celou dobu, co je prezidentem, tak demonstruje každý týden, nejpozději měsíc, že velmi rád rozděluje společnost. Začíná to opravdu vypadat podezřele,“ doplnil Komínek.

O důvěře 11. července i se Zemanem

Miloš Zeman při jmenování kabinetu řekl, že přijde ministry před poslance 11. července podpořit. Schůze už má oficiální termín. „Svolal ji organizační výbor na středu 11. července od 9 hodin,“ potvrdil Blesk Zprávám předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Mimochodem ve čtvrtek to bylo přesně osm let, co byl jmenovaný premiérem někdejší předseda ODS Petr Nečas. Stalo se tak v den výročí spáchání atentátu na Františka Ferdinanda, což v roce 1914 odstartovalo první světovou válku.

Vláda Andreje Babiše bude žádat o důvěru nejen ve výročí přijetí socialistické ústavy, ale také například v den nedožitých 85. narozenin první manželky Václava Havla Olgy. A jen den před osmým výročím podpisu velmi obecné koaliční smlouvy mezi ODS, TOP 09 a stranou Věci veřejné.

monhtik ( 30. června 2018 12:02 )

Nevím proč tolik řečí kolem toho, KSČM je přece legální parlamentní strana. Rozhodně se nechová arogantně a nevydírá jako ČSSD před vstupem do vlády. A navíc tato vláda chce něco udělat pro lidi a ne pro svoji kapsu jako ODS, TOP, KDU ČSL nebo Starostové a další jim podobní. Těch, kteří tu tolik křičí se ptám, je naše země málo rozkradená, vytunelovaná a zbídačelá. Opravdu vám nevadí, že jsme dnes jen ubohá montovna. Nikterak se nezastávámkomunistů, ale uvědomte si co všechno zde bylo ještě v roce 1989, že jsme byly soběstační ve výrobě všeho možného a kde jsme dnes, odpovězte si sami.

lambrika ( 29. června 2018 11:30 )

nebo : 11.6 - světový den populace 25.6 - mezinárodní den proto zneužívání drog 16.10. -světový den výživy 2.3. - světový den vody

corpa ( 29. června 2018 11:25 )

Tak, teď už jen chybí, aby se otevřeně přihlásil k odkazu Gottwalda. Očekával jsem, že po druhé volbě ztratí všechny zábrany. Ale myslel jsem, že to bude směřovat ke svému prospěchu a prospěchu svých věrných. Ne že nás hned a otevřeně povleče do rudých pérdelí... Hnus, fakt hnus nejhrubšího zrna. Otevřená podpora a sliby komoušům. To je na blutí. Zeman dostal sodu.https://www.novinky.cz/diskuse?id=531170&articleId=/domaci/476467-zeman-komuniste-se-dockaj i-rad-pomohu.html&sectionId=8

oltec ( 29. června 2018 11:10 )

pozor na výročí kradení rohlíků Němcovou to by možná prošlo

1pravda1 ( 29. června 2018 10:00 )

Tolik nenávisti, kterou předvedl demoblok s Piráty a čt na výročí zavraždění Milady Horákové, za to by se nemusel stydět ani Urválek s Polednovou, jistě se Horáková musela obracet v hrobě, další nenávistní lidé povstali s hubami plnými agresivity a nenávisti. Proč? No někdo měl jiný názor, jak známé.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa