Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČSSD je zřejmě pro vládu. Komunisté by podpořili Babiše, i kdyby zůstal s ANO sám

Autor: ČTK, zst - 
11. června 2018
13:06

O účasti ve vládě s hnutím ANO Andreje Babiše hlasovali členové ČSSD v 930 místních organizacích, tedy v 85 procentech. Podle neoficiálních informací převažují hlasy pro vládní angažmá. I kdyby sociální demokraté rozhodli nakonec jinak, KSČM by podle předsedy Vojtěcha Filipa podpořila i menšinovou vládu hnutí ANO. Ale prý jen za určitých podmínek. 

Výsledek hlasování všech členů strany oznámí vedení ČSSD v pátek. Na výsledek čeká kromě ANO i KSČM, která by měla menšinovou vládu podporovat. Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že podle jeho informací je většina sociálních demokratů pro vznik kabinetu.

„Informace jsem získal od pana předsedy (ČSSD Jana) Hamáčka a ten říká, že to je 60 ku 40 ve prospěch dohody (s ANO),“ řekl novinářům Filip. Předseda ČSSD Jan Hamáček pak na dotaz ČTK odmítl průběžné výsledky komentovat. Zopakoval, že verdikt vyhlásí strana v pátek.

Komunisté nyní s hnutím ANO chtějí formulovat smlouvu o toleranci vlády. Podle Babiše bude dohoda vycházet z programových průniků, její součástí ale nebude závazek, že by koalice musela hlasovat pro komunistické návrhy ve Sněmovně. Komunisté mají i personální požadavky na obsazení míst ve státních firmách, kritizovali i některé dosavadní ministry vlády v demisi.

O nových ministrech za ANO zatím Babiš neinformoval. Chce je nejprve představit prezidentovi Miloši Zemanovi.

ČSSD svých pět kandidátů zveřejnila, Zeman kritizoval europoslance Miroslava Pocheho navrženého do funkce ministra zahraničí. Zdrženlivě se k této nominaci vyslovil i Filip. Na ministerstvu práce by měl usednout Petr Krčál, na zemědělství Miroslav Toman, Antonín Staněk by měl převzít resort kultury a šéf strany Hamáček by měl zastávat pozici ministra vnitra.

Komunisté budou krýt Babišovi záda i při „plánu B“

I když hnutí ANO hlásí, že žádný plán B, pokud spolupráce s ČSSD krachne, nemá, pravděpodobně by se jednalo o jednobarevný menšinový kabinet jako doposud. I ten by případně podle Filipa byli připraveni komunisté podpořit.

„Byl by to ale jiný formát, protože by bylo potřeba získat jiným způsobem 101 hlasů, protože ANO a KSČM má dohromady jen 93 hlasů,“ upozornil. Podporu bude zřejmě zapotřebí získat u 101 poslance. KSČM už v minulosti stanovila sedm podmínek tolerance vlády, patří mezi ně například zdanění církevních restitucí. Konkrétní podobu tolerance má sepsat strana tento týden.

marmat ( 11. června 2018 17:54 )

Sabotéři a intrikáni v PS míří do různých rohů...Volby jim to určitě usnadní...preference padají jako zralé švestky.Pomalu, ne naráz - ale jistě.

marmat ( 11. června 2018 17:50 )

Co si Demo-blok zasel-TO i zaslouženě sklidí !!!

marmat ( 11. června 2018 17:48 )

SABOTÉŘI a opozičníci v PS ať pořádají jakékoliv hony, podrazy a plivance budou muset sklidit, co zaseli....Primitivní postupy jim přinesou " OVOCE" !!!Budou mít i odhalené/ho Šumana . To není tělesný orgán...to je programátor lží.

cocumysvole ( 11. června 2018 13:32 )

Hamáček by měl zastávat pozici ministra vnitra. Hamáček by klidně prodal mámu na kila jen aby měl ministerský křeslo. Je to ukázkovej řiťoskok.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa