Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Očistila jsem se,“ tvrdí bývalá první dáma ANO. Kleslová chce opět na radnici

Autor: Jakub Veinlich - 
5. června 2018
06:10

Hnutí ANO vytáhlo do voleb další silný kalibr. V Praze deset bude opět kandidovat někdejší starostka za hnutí a po volbách v roce 2014 jedna z klíčových spolupracovnic Andreje Babiše Radmila Kleslová. Politiku přitom musela opustit poté, co se objevily informace, že má vliv v několika dozorčích radách firem napojených na městský či státní rozpočet. „Myslím, že jsem se opravdu očistila,“ tvrdí politička v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Za pravdu jí dal i její šéf z hnutí Andrej Babiš, který v její kandidatuře nevidí žádný problém. Kleslová tak půjde do komunálních voleb nejspíš jako dvojka v Praze 10.

Co vás přesvědčilo o tom, zkusit se vrátit do komunální politiky?

Přivedli mě k tomu členové oblastní organizace na Praze 10, kteří mě nominovali na tuto pozici, a já si vážím toho, že neuvěřili žádné mediální kampani, která na mě byla tenkrát vedená a znají mou práci a vědí, že jsem na Praze 10 takový frontman. Je to pro mě taková satisfakce, když mě oslovili, jestli bych s nimi do toho znovu na Praze 10 šla.

O co tehdy v té mediální kampani, jak tomu dnes říkáte, v minulosti komu šlo - z vašeho pohledu?

Já myslím, že je to zcela nabíledni. Podle mě jsem vadila lidem, kteří usilovali o mou pozici, kteří si mysleli, že když mě odstraní a zlikvidují, tak zazáří. Myslím, že se jim to nakonec ani nepovedlo. Nechci říkat jména – pro mě je to uzavřená kapitola. Už ve svých prohlášeních jsem říkala, že nepotřebuji politiku, aby mě živila, jak mi někteří podsouvali, a živila jsem se advokátní praxi. Ale bohužel mi vadí, že to je teď takový kolorit v České republice. Nejdříve vás vystaví nepravdivým obviněním, zveřejňují hausnumerické částky, kolik berete atd… Včera jsem se dívala do obchodního rejstříku. Ta kampaň proti mně začala prvního září a já jsem jako předseda dozorčí rady (PRE – poznámka redakce) byla zapsaná 28. srpna. Opravdu jsem tenkrát ani netušila, kolik tam budu brát. Trestní oznámení přitom vycházela jen z veřejných zdrojů, z médií, tam to sami dali moji kritici. Policie prověřila veškeré mé působení v dozorčích radách a trestní oznámení odložila jako nedůvodné. 

Vy sama jste byla  pozvaná na policii?

Ano, byla jsem pozvaná. Kdybych něco nevěděla z médií, tak jsem ani nevěděla, že nějaké řízení probíhá. A protože jsem nechtěla dehonestovat hnutí, tak jsem odstoupila, protože jsem věděla, že je to účelová mediální kampaň. Následně jsem ale byla očištěna, což jsem se ale nikde nedočetla. Dodnes jsou navíc v dozorčích radách politici napříč politickým spektrem. Takže o co tu šlo, o princip, nebo o to odstranit Kleslovou? Byla jsem pro někoho asi dost atraktivní, protože jsem dlouho spolupracovala s tehdejším předsedou hnutí ANO – dnes dokonce už s premiérem Andrejem Babišem. Podle mého byl až příliš přeceňován můj vliv na něj.

Dnes jste členkou nějaké dozorčí rady, nebo členkou jiného orgánu pražských či polostátních firem?

Ne, dnes nejsem členkou žádného takového orgánu ani s majetkovou účastí města, ani majetkovou účastí státu. Na rozdíl od ostatních politiků, kteří mě dehonestovali a pak si sedli na mé funkce.

Mluvili jste o tom v někdy s Andrejem Babišem, ať už v minulosti, nebo teď, když jste znovu na kandidátce?

Já myslím, že pan předseda Babiše si už naplno uvědomil, že to byla mediální kampaň, že to byla brutální kampaň – a to v době, kdy jsem byla sama s dcerou, která studuje, a jako vdova jsem se neměla ani doma o koho opřít. A hlavně, pan předseda to sám zažil také na svou kůži a ta trestní oznámení byla v některých pasážích úplně stejná, takže je nejspíš psali i ti samí lidé. Myslím, že tenkrát ocenil, že jsem odstoupila, abych se očistila. A myslím, že jsem se opravdu očistila. Policie prověřila opravdu vše, co v trestních oznámeních bylo napadáno. A já jsem přesvědčená o tom, že očištění politici by se měli vrátit. Myslím, že jsem nebyla neúspěšný politik – ale jen politik, který vadil. Vadila jsem i některým lidem z ANO.

Co vám pan předseda Babiš řekl na aktuální kandidaturu?

Nijak jsme to nekonzultovali. Myslím, že má jiné a daleko důležitější věci na starosti. Nevidím ani důvod, proč bych to s ním měla konzultovat, že jsem zatím jen v návrhu kandidátky. Ani nechápu, proč by se o to měl zajímat. Byla jsem prostě brutálně dehonestovaná a jsem očištěná, tak nepovažuji za důležité, abych to s ním nějak konzultovala.

A jste s Andrejem Babišem v nějakém kontaktu?

V nějakém kontaktu jsme. Nejsem ale v žádných centrálních orgánech hnutí – jsem jen první místopředsedkyní na Praze 10 a to jsou veškeré mé stranické funkce.

Jste navržená na kandidátce na druhé místo. Může se tedy stát, že díky preferenčním hlasům přeskočíte lídra kandidátky. Ucházela byste se v tom případě i o post starostky?

O tom jsem zatím vůbec neuvažovala. To se řeší až po volbách. Teď je hrozně neznámých. Jaké subjekty uspějí, jací lidé se do zastupitelstva dostanou… Pravda ale je, že současná reprezentace na Praze 10 je katastrofální. To je to, u čeho jsme být nechtěli.  Odešli jsme z radnice, protože koalice přestala fungovat. My jsme tedy řekli, že než abychom brali peníze a nemohli jsme prosadit nic, tak raději odejdeme, a šli jsme.

Video  Hayato Okamura: Tomio prosazuje nesmysly. Kvůli jménu mi roztrhali vizitku  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ale ty zkušenosti jako starostka máte. Tak se vás ptám ještě jednou, zda byste je chtěla znovu uplatnit?

Opravdu nevím, nevím, jestli bych to tak chtěla. Uvidím jak se rozhodnou voliči, pokud mě podpoří, tak bude záležet, jak budeme moct prosadit náš program.

Počítáte s tím, že když ve volbách uspějete, tak že se budete ucházet i o místa v dozorčích radách, nebo s ohledem na kritiku z minulosti už podobnou funkci raději nechcete?

Teď jste mě zaskočil. Vy po mě chcete, abych řekla, že už nikdy. Ale já si myslím, že firmy, kde má město, nebo stát účast, mají kontrolovat i politici, politici s odbornými předpoklady. A já mám dlouholeté zkušenosti právníka , který pracoval pro významné firmy, jsem odborník v oblasti energetiky. Ale musí být nastavená také jasná pravidla. Nesmí tu být jeden, co říká, že by neměli být politici v představenstvech firem, odstřelil by Kleslovou a následně by pak sám ty dozorčí rady a další orgány rozšířil nebývalým způsobem.

Narážíte na dávná prohlášení současné primátorky Adriany Krnáčové?

Ano narážím na to. Většinou se totiž zvýšily odměny, rozšířil počet lidí v jednotlivých orgánech…takže nebudu říkat, že nikdy nikde. Mám svou kvalifikaci a odbornost a politici kontrolují ty firmy a společnosti se státní účastí nebo s účastí města. Takže když budou nastavená určitá pravidla, že je budou kontrolovat a bude se to takto dělat, tak nevidím nejmenší důvod, proč bych to neměla dělat. V současné době tam nejsem, ale nevidím důvod, proč bych měla říkat, že tam nikdy nebudu. Myslím, že tam teď nejsou kvalitnější lidi než já. Nemyslím si, že tím, že jde někdo do politiky, ztrácí odbornost. Mělo by být ale vše vyvážené. Takže by se měla stanovit maximální výše odměny, maximální počet postů, které může daný politik zastávat, aby vše stíhal. Politici by tam ale měli skutečně být.

Co říkáte na kandidaturu Patrika Nachera na post primátora hlavního města Prahy za hnutí ANO a zároveň, že už nekandiduje současná primátorka Adriana Krnáčová?

Pokud vím, tak paní primátorka Krnáčová oznámila sama, že kandidovat nebude, a pan Nacher byl jedním z nominantů, kteří se ucházeli o přízeň v primárních volbách. V nichž zvítězil, a víc to komentovat nebudu. Tu volbu ale respektuji. 

V jakém stavu je podle vás teď aktuálně hnutí ANO?

Nevím, na to bych asi nechtěla odpovídat. Jak už jsem řekla, jsem dnes jen řadová členka. Neúčastním se vrcholných jednání ani orgánů na krajské ani na celostátní úrovni, takže toto je spíš otázka na někoho z členů těchto orgánů.

Tak jinak. Co říkáte jako členka hnutí ANO na to, že tu možná vznikne koalice vašeho hnutí s ČSSD za tolerance KSČM?

K tomu se nebudu vůbec vyjadřovat. On je u nás zvyklý vyjadřovat se každý ke všemu. Já u těch jednání nejsem a tím, že u nich nejsem, a mám informace pouze z médií, tak bych se k tomu nechtěla vyjadřovat.

Vše o komunálních volbách najdete zde: 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 5. června 2018 12:14 )

Jednoduše - zaplatila Babišovi odpustky. Tu už dělala v minulosti církev a Jan Hus ji za to kritizoval.

Pollo ( 5. června 2018 09:35 )

To ty prachy jako vrátila? Všímáte si taky, jak Babiš dělá všechno stejně jako ti, co kritizuje?

rendypie ( 5. června 2018 09:03 )

Když vás odvolali, tak jste měla plnou hubu keců, že jste čistá, tak proč najednou ta očista ? STBáky tu nechceme a váš cejch si ponesete až do hrobu. Vaše drzost nezná mezí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa