Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemana chtějí žalovat za velezradu. Ovčáček kvůli senátní odvetě za novičok zuří

Autor: Zuzana Štíchová - 
17. května 2018
13:40

Senátoři z klubu Starostů a nezávislých chtějí zevrubně diskutovat výroky prezidenta Miloše Zemana o výrobě látky novičok na území České republiky. Pokud se najde dostatek podnětů, připraví obvinění hlavy státu pro velezradu. Podle místopředsedy Senátu Jiřího Šestáka (STAN) Zeman nejen ohrozil bezpečnost ČR, ale především jejích občanů. Iniciativu STAN jsou připraveni podpořit senátoři za KDU-ČSL i někteří nezávislí. Podpisů by tak byl dostatek. Ostrá reakce hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka na sebe nenechala dlouho čekat.

Senátoři STAN hodlají debatovat s ústavními právníky a chtějí najít podklady pro podání ústavní žaloby pro velezradu. Novinářům to ve čtvrtek během pravidelných tiskových konferencí řekl v Senátu místopředseda komory Jiří Šesták. Připomněl ale, že ústavní právníci se mohou ve svých názorech lišit, nebo se vůbec nemusí pro tuto žalobu najít opora v zákoně. Proces přípravy směrem k žalobě, který už Starostové avizovali, ale oficiálně začal.

„Dohodli jsme se, že celá situace je velmi vážná. Z usnesení výboru plyne, že obě služby konstatovaly, že na našem území nebyl vyráběn ani skladován novičok. Prezident sdělením v klasifikovaném režimu ohrozil bezpečnostní zájmy státu. Došli jsme k závěru, že ohrozil bezpečnost občanů České republiky. Nepřítel ví, v jakém režimu se naše výzkumy a bezpečnostní síly pohybují. Rozhodli jsme se, že zahájíme přípravu materiálu, který by měl vést k obvinění prezidenta republiky pro velezradu,“ řekl Šesták.

„Nedokážu říct, v jakém termínu by to mělo být připraveno. Musíme diskutovat s ústavními právníky. Pan prezident zkresloval informace a lživě informoval. Občané jsou tím pádem ohroženi,“ doplnil k průběhu místopředseda Senátu s tím, že nepřátelé teď ví, že se snažíme látku detekovat a případně ji zneškodnit. „Situace je komplikovaná, my nevíme, jestli zjištěné skutečnosti dosáhnou té míry, aby naplnily skutkovou podstatu (velezrady),“ uzavřel Šesták.

Exministr Bublan iniciativně nefandí

Skepticky se k této snaze staví například exministr a předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan (za ČSSD). „Ten proces na velezradu je velmi obtížný a zdlouhavý. Osobně se k tomu příliš nepřikláním. To, co jsme udělali na výboru, tedy výzva, aby se pan prezident umírnil ve svých výrocích, je dostačující. Mám obavy, že by tato kauza opět rozdělila společnost,“ poznamenal.

Výbor se totiž shodl, že Zeman sdělil nepravdivé informace o výrobě novičoku v Česku a vydal proto oficiální usnesení. Zeman podle něj ohrozil bezpečnostní zájmy země. 

Za zbytečnou a hloupou považuje možnou žalobu také senátor Ivo Valenta (nestr.), svůj podpis pod žalobu tedy nejspíš nepřipojí. 

Připojí se KDU a nezávislí, Ovčáček mluví o útoku na prezidenta

Žalobu jsou naopak připraveni podepsat senátoři za KDU-ČSL, novinářům to řekl předseda senátorského klubu Petr Šilar. Zároveň naznačil, že je podpora dojednána i u některých nezávislých senátorů. Klub STAN má 12 členů, KDU pak 16. Podpisů je třeba 27.

„Extremisté ze STAN dalším útokem na přímo zvoleného prezidenta republiky ohrožují demokracii a svobodu v ČR,“ rozohnil se hradní mluvčí Jiří Ovčáček v reakci na Twitteru.

Případnou ústavní žalobu následně musejí odhlasovat tři pětiny všech přítomných senátorů na plénu, poté také tři pětiny Sněmovny, tedy 120 poslanců.

98ab ( 17. května 2018 19:27 )

to jsou kašpaři.Jak nás Zeman ohrozil když lhal?A jestli těmi informacemi něco vykecal,tak nelhal.Nějak ta žaloba těm debilům nesedí.

cocumysvole ( 17. května 2018 15:34 )

sichlhamr: Ty mizerný potomku chromého mezka a slepé oslice. Tebe měli utratit už v děloze.

cocumysvole ( 17. května 2018 15:23 )

Putler: Vrať se do kriminálu kam patříš ty hovado.

xiioma ( 17. května 2018 15:22 )

Ovčáčku, přímo zvolený prezident neznamená, že může beztrestně poškozovat vlastní zem svojí nevymáchanou hubou. Nebo snad pro prezidenta neplatí zákony? Vážně jste tak blbej?

cocumysvole ( 17. května 2018 15:20 )

sichlhamr: Ty rozhodně nebudeš zástupce pracujícího lidu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa