Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kiska končí kvůli rodině v politice. Možná bude ale „tahat za nitky“ v pozadí

Autor: ČTK, Mii - 
15. května 2018
15:54

Slovenský prezident Andrej Kiska příští rok nebude usilovat o znovuzvolení hlavou státu. Dlouhodobě nejdůvěryhodnější slovenský politik, který je prezidentem od roku 2014, to v úterý řekl novinářům. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že se chce více věnovat rodině. Kiska bude nicméně zvažovat, jak využije důvěru lidí k podpoře těch, jež chtějí vládnout slušně. Fakticky by se tak na politickém dění na Slovensku mohl podílet dál.

Jako hlavní důvody svého rozhodnutí Kiska uvedl rodinné důvody a změny ve slovenské politice, které proběhly po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. 

„Na moje rozhodnutí mělo vliv více okolností. Nikdy jsem se netajil tím, že rodinný život je pro mě důležitý. V uplynulém roce jsme v rodině zažili jak šťastné, tak tragické události. Obojí mi připomnělo, že čas strávený s rodinou je nenahraditelný. Pokud má mít život smysl, nemůžeme ji odsouvat,“ vysvětloval Kiska. 

Na Kisku a jeho případnou kandidaturu čekaly parlamentní politické strany, které své prezidentské kandidáty dosud nepředstavily. 

Krátce po Kiskově vyjádření svou kandidaturu na úřad prezidenta oznámil vědec a zakládající člen nyní nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita Robert Mistrík, který se v roce 2012 z politiky stáhl. Již dříve uvedl také politický analytik a pedagog Eduard Chmelár, že zvažuje kandidaturu. Podle médií by se o funkci mohl ucházet i soudce slovenského nejvyššího soudu a exministr spravedlnosti Štefan Harabin.

Slovenský prezident také zmínil, že určitou budoucí formu podpory slovenské politiky nevylučuje. „Na začátek nové, lepší éry nestačí jen změna vlády. Slovensko potřebuje také změnu vládnutí. Cítím osobní zodpovědnost za to, abych takové změně pomohl. Politický zápas, který jsem začal v roce 2014, nepovažuji za ukončený. Budu přemýšlet, jak nejlépe využít autoritu a důvěru velké části veřejnosti, abych i po ukončení svého působení v úřadě prezidenta pomohl k začátku nové éry na Slovensku,“ řekl na tiskové konferenci. 

Fico do boje také nepůjde

Kiska z pozice podnikatele a filantropa v rozhodujícím kole přímé volby hlavy státu před čtyřmi lety porazil tehdejšího premiéra Roberta Fica, který letos v březnu rezignoval na funkci šéfa vlády v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Fico již opakovaně řekl, že o post hlavy státu se v roce 2019 ucházet nebude.

Z pozice prezidenta obhajuje Kiska proevropskou a proatlantickou orientaci své země a také sankce Evropské unie proti Rusku. Opakovaně rovněž upozorňoval na neřešení problémů ve slovenském zdravotnictví či školství, či na chabý boj proti korupci i klientelismu. I kvůli tomu měl Kiska dlouhodobě napjaté vztahy s Ficem, který hlavu státu kritizoval kromě jiného za využívání vládní letky k cestám za rodinou do rodného Popradu. 

Loni unikly do medií dokumenty ohledně vyšetřování firmy, jejímž spolumajitelem je Kiska. Firmě KTAG daňový úřad neuznal náklady vynaložené na propagaci Kisky v souvislosti s jeho kampaní před prezidentskými volbami a společnosti doměřil daň z přidané hodnoty a později také daň z příjmů.

ccir ( 15. května 2018 19:33 )

Neboj, nezlikvidujú ho! Nemajú na to!!!

ccir ( 15. května 2018 19:31 )

Neviem prečo by mal ten pán kandidovať niekam na Slovensku keď je už dávno Čech a požíva v Česku mimoriadnu úctu a obľubu!

ccir ( 15. května 2018 19:27 )

Necítiš nijakú drzosť hodnotiť nejako hrubo a drzo prezidenta cudzej krajiny? Hodnoť si svojho "supermana"!

ccir ( 15. května 2018 19:23 )

Si zrejme jednoduchý človek a tak sa niet čomu čudovať!

ccir ( 15. května 2018 19:19 )

Nedostali!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa