Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Funkci „mlátičky“ Ondráčka chtějí zrzka z ODS, Babišův muž i Pirát. Volba bude tajná

Autor: ČTK - 
16. dubna 2018
18:00

Bylo kolem toho velké haló, když se řešilo možné odvolání Zdeňka Ondráčka (KSČM) z čela předsedy sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ondráček se nakonec rozhodl skončit sám, o jeho pozici se nyní ucházejí poslanci Jiří Mašek (ANO), Zuzana Majerová Zahradníková (ODS) a Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Tajná volba se uskuteční ve středu, v úterý nominace projedná volební komise.

Místo v čele komise pro kontrolu GIBS se uvolnilo potom, co na ně rezignoval začátkem března Zdeněk Ondráček (KSČM). Ondráček, jehož nominace do čela komise budila spory, vedl komisi jen několik dní. Rezignací předešel sněmovnímu hlasování o svém odvolání, které chtěla prosadit většina stran.

Části poslanců vadilo Ondráčkovo působení za socialismu, kdy jako člen pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním shromážděním. Kvůli jeho zvolení demonstrovali lidé v několika městech, Ondráčka označovali často za „mlátičku“.

Majerová Zahradníková z ODS a Pirát Mikuláš Ferjenčík byli ve volbě předsedy komise zkraje března Ondráčkovými protikandidáty. Ferjenčík tehdy vypadl v prvním kole. Majerovou Zahradníkovou porazil Ondráček v kole druhém.

Poprvé Mašek z ANO

Poslance Jiřího Maška nominovalo hnutí ANO premiérově. Záchranář a lékař urgentní medicíny Mašek byl ředitelem Záchranné služby Královéhradeckého kraje, tento post na konci minulého roku opustil.

Kritizovaný komunista Ondráček je od loňského prosince místopředsedou bezpečnostního výboru, od poloviny března vede jeho podvýbor pro policie a bezpečnostní služby. Stejný podvýbor vedl i v minulém volebním období.

GIBS je nyní v centru pozornosti hlavně kvůli sporu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) s jejím ředitelem Michalem Murínem. GIBS koncem února oznámila, že Babiš se několikrát s Murínem sešel a na schůzkách vyzval šéfa inspekce k rezignaci, což by se obešlo „bez skandálu“.

Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s ním kázeňské řízení. Premiér uvedl, že nemá k řediteli inspekce důvěru a zpochybnil hospodaření inspekce. Sněmovní opozice soudí, že se Babišova vláda snaží získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně inspekce. Premiérův postup kritizuje i kvůli jeho trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo.

santikxauz ( 17. dubna 2018 00:45 )

Ondráčkovi ve schopnostech nesahá ani jeden z těch tří po kotníky,ale jim to je jedno,hlavně,když to dostanou zaplaceno.

oldinek ( 16. dubna 2018 18:59 )

Já bych zvolil Ferjenčíka,má nejdelší vlasy.

gladio ( 16. dubna 2018 18:45 )

mlátička ondráček pendrekem zbil havlofašisty = teroristy ,to demokraté ti střílejí děti na ulicích kdy ty bestie budou postaveny mimo zákon? jsou tisíckrát horší jako komouši ... 200 let terorismu USA: Přehledný seznam všech amerických válečných zločinů, teroru a válek http://www.novarepublika.cz/2015/08/200-let-terorismu-usa-prehledny-seznam_52.html Kapitalisti = lživě demokrati financovali a vytvořili nacisty, klerofašisty ,fašisty :i radikální islamistické organizace alkajdy :: důkazy ::: http://www.youtube.com/watch?v=J8BdpBRHdHs Kapitalisti financoval Hitlera - dokument BBC 1998 české titulky youtube Kapitalisté, církev a nacisté, jedno jsou..., http://freigeisterhaus.de/viewtopic.php?t=27192&view=next&sid=7e843b7d0f4dc970dfbfc3a03419 07ee masakr dětí v USA Kent state Ohio 4.5 1970 fašistická diktatura USA masakruje děti https://www.youtube.com/watch?v=FakLUusNlXc

mirkli ( 16. dubna 2018 18:25 )

Všichni tři kandidáti v daném směru nemají odbornost, tudíž tam nemají co dělat!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa