Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Nacisty vystřídali pravdoláskaři,“ hájí se emotivně Ondráček (KSČM) ve sporu s Horáčkem

Autor: simao - 
18. srpna 2018
16:20

Vydání poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) k trestnímu stíhání žádá policie kvůli tomu, že na něj trestní oznámení podal neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček. Ondráček, označovaný kritiky za předlistopadovou „mlátičku“, o někdejším majiteli sázkové kanceláře uvedl, že byl vekslák. Na Facebooku se Ondráček rozepsal, že má kartáček an zuby připravený a mohou si pro něj přijít. Pak ale přestal vtipkovat a rozohnil se: „Nacisty vystřídali pravdoláskaři.“

Podle pražského městského státního zastupitelství se žádost o vydání týká trestního oznámení, které podal někdejší kandidát na prezidenta Michal Horáček na začátku roku. „Pan Ondráček, navzdory dokumentům, které jsem zveřejnil, mě označil za spolupracovníka StB a veksláka,“ uvedl Horáček na Twitteru.

Ondráček: Kartáček mám připravený

„Kartáček na zuby mám připravený, mohou si pro mě přijít,“ vzkázal na Facebooku poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM), u nějž policie žádá o vydání k trestnímu stíhání.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se začne zabývat žádostí policie o vydání poslance k trestnímu stíhání ve středu 5. září. Výbor projednávání zřejmě přeruší a doporučení Sněmovně, jak hlasovat, vydá až na některé další schůzi.

Sám Ondráček pojal svou obhajobu dramaticky. „Možná, že už i do ČR zase přichází doba, kterou tak dobře popsal Martin Niemöller: Když přišli nacisté pro komunisty, mlčel jsem – nebyl jsem přece komunista. Když zavírali sociální demokraty, mlčel jsem – nebyl jsem přece sociální demokrat. Když přišli pro odboráře, mlčel jsem – nebyl jsem přece odborář. Když přišli pro mě, nebyl už nikdo, kdo by se mohl ozvat,“ uvedl na Facebooku a dodal: „Nacisty nám vystřidali pravdoláskaři a Goebbelse média.“

Horáček: Zlovolná lež Ondráčka

Michal Horáček se na Facebooku vyjádřil také obsáhle. Ondráčkova obvinění jsou zcela nepravdivá, uvedl. A nejen to. Ondráčkovy výroky označil za „zlovolnou lež“. „Pokud si mám podržet přesvědčení, že žijeme v právním státě, taková lež musí být za lež prohlášena a potrestána. Zdaleka se to netýká jen mě, ale každého z nás, protože terčem lživého útoku se můžeme stát všichni,“ varoval Horáček. 

Poukázal na to, že se Ondráčkova pomluva týká jeho integrity a cti. „Mám čisté lustrační osvědčení a na svůj web jsem uložil i spis, který na mě StB vedla,“ upozorňuje textař.

„Zakládám si na tom, že v době okupace naší země jsem s okupanty a místními vykonavateli jejich pokynů nespolupracoval nijak - nebyl jsem nejen komunista, ale ani svazák, natož donašeč tajné policie. Neúčast na projektu ponížení naší země pro mě byla zásadní tehdy a je dodnes,“ píše Horáček. 

A připomněl přitom i protesty, které se strhly, když měl Ondráček šéfovat sněmovní komisi pro kontrolu nad GIBS. „Komunistovi Ondráčkovi nakonec Sněmovna nedopřála šéfovat Komisi pro kontrolu GIBS, a teď - doufám - nebude moci ani dál beztrestně lhát. Nebude to pro něj dobrý rok. Ale bude dobrý pro všechny ostatní; přinejmenším pro ty, kdo se se lží a lháři nesmiřují,“ dodal poražený prezidentský kandidát, který na rozdíl od jiných nevstoupil do podzimního boje o Senát.

Neřekl to ve Sněmovně

Mandátovému a imunitnímu výboru šéfuje další komunista - místopředseda KSČM Stanislav Grospič. Ten k Ondráčkově případu uvedl, že bude mimo jiné zapotřebí stanovit zpravodaje k žádosti. „Musíme se dohodnout, co všechno budeme chtít, ale určitě budeme potřebovat a potřebujeme, aby dozorující státní zástupce nám umožnil, aby se s tou žádostí mohl seznámit i poslanec pan Zdeněk Ondráček, protože zatím je to ve fázi, kdy oni chtějí zahájit trestní řízení, čili ani on nemá možnost se seznamovat s tím spisovým materiálem,“ řekl Grospič.

„On to bude zajímavý precedentní případ, protože jestli je to opravdu jen toto, tak vlastně my budeme, a to se zatím příliš nedělo, definovat hranici poslanecké indemnity,“ reagoval na kauzu člen výboru Petr Gazdík (STAN). Dodal, že Ondráčkovy výroky, za které má být údajně stíhán, nebyly proneseny ve Sněmovně. „Navíc pan Horáček má možnost to řešit civilním řízením, takže tam bude otázka, jak se k tomu poslanci postaví,“ dodal Gazdík.

KOLIBRIK ( 20. srpna 2018 13:06 )

Ondracek je typckej bezpaterni zasranej rudej komunista.Ktery kdyby nedej pambuh poslal komunisty na zpet tak si bude vyrizovat ucty. Je to zkurvenej fizl a prejumu at mu uz nekdo rozbije hubu.

marmat ( 19. srpna 2018 11:16 )

NESTUDOVAL V USA Před r. 1984 - lžete vědomě z ochoty, nebo za prachy ???? Byl zde vyhozen z fakulty za to, že si napsal doporučení SSM na takové studium sám !!! Asi jste to poplet s Klausem (hrušky+jablka).

marmat ( 19. srpna 2018 11:06 )

Hrál 1 ligu pokr, mariáš......bony tudíž měl. A nikdy tohle nepopíral.

marmat ( 19. srpna 2018 11:04 )

Výraz NOVODOBĚHO/jiného ??? komunisty tomu naprosto napovídá.... bohužel. Ale i díky jemu víme, že zde změna k lepšímu rozhodně n e p r o b ě h l a !!!

marmat ( 19. srpna 2018 11:01 )

Jak Vám vůbec může taková naprosto UBOHÁ, primitivní a puberťácká a doslova ve všech směrech úchylná "jakodiskuze" projít u redakce !!???Je to na léčbu šoky!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa