Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Angličtina je základ, němčina výhoda, ale sháňka je i po švédštině nebo japonštině

Autor: Jitka Mikysková - 
13. dubna 2018
18:35

Už nejsme malý uzavřený rybníček. V České republice je zastoupeno mnoho nadnárodních firem, které operují po celém světě, naše firmy vyvážejí do jiných zemí a spolupracují se zahraničními partnery, řada českých firem působí globálně. Jak roste zahraniční obchod, na pracovním trhu stoupá poptávka po jazykově vybavených lidech. Podle portálu Profesia.cz je angličtina považována za základ, ale už zdaleka nestačí. Je velký nedostatek lidí, kteří ovládají němčinu, skandinávské jazyky a další méně obvyklé evropské jazyky, jako je holandština či maďarština.

Podle údajů pracovního portálu Profesia.cz zaměstnavatelé v nabídkách stále nejčastěji poptávají angličtinu, následují němčina, francouzština a ruština. V současné době roste zejména zájem o zaměstnance s dobrou znalostí němčiny, jak potvrzuje například pražská firma Yachting.com, která operuje po celém světě, ale v německy mluvících zemích momentálně uzavírá nejvíce zakázek.

„S koupí domény Yachting.com jsme se stali opravdu globálním hráčem a navazujeme kontakty po celém světě,“ říká Tomáš Vondráček, CEO společnosti Yachting.com. „Jazyková vybavenost uchazečů o práci na některých pozicích je pro nás stěžejní, protože u nového pracovníka počítáme s tím, že oborové znalosti a firemní know-how mu po nástupu pomůžeme doplnit a zvládnout, komunikovat s partnery i zákazníky v cizím jazyce ale musí umět od první chvíle.“

 Jazyky jsou víc než odbornost

Stoupá i poptávka po těch, kteří ovládají méně obvyklé evropské jazyky – například holandštinu, rumunštinu, maďarštinu či švédštinu. S expanzí asijských firem je sháňka po lidech se znalostí korejštiny, čínštiny nebo japonštiny – ti, kteří je dobře zvládnou, mají téměř jisté velmi zajímavé pracovní uplatnění.

„Zatímco znalost dvou a více jazyků je kromě manažerských pozic požadována u obchodníků, kontaktních zaměstnanců, pracovníků v cestovním ruchu, administrativě, marketingu či některých specializovaných oborech, zcela bez požadavků na jazykové znalosti jsou v nabídce převážně dělnické profese, úklid, či pozice jako skladník, prodavač nebo řidič,“ konstatuje Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

„I když stále mnoho firem v inzerátech uvádí znalost cizího jazyka jako podmínku i u pozic, kde to není třeba, reálná poptávka po lidech s dobrou jazykovou výbavou roste. V současné době jich chybí řádově tisíce, největší zájem je ze strany center sdílených služeb. Navíc podle ohlasu z firem znalost cizích jazyků často přebije i odbornost.“

Hospodářská komora: Očekáváme větší uplatnění němčiny

To potvrzuje i Hospodářská komora, která loni provedla šetření mezi členskými firmami, které podnikají především v oblasti cestovního ruchu. Šetření bylo zaměřené na aktuální témata v oblasti cestovního ruchu, mj. jakým překážkám české firmy z cestovního ruchu musí čelit nebo jak si poradily se zavedením EET.

„Celkem jsme získali odpovědi ze 101 firem. V naprosté většině případů (93 %) souvisel jejich předmět podnikání přímo s cestovním ruchem, oblast podnikání největšího podílu respondentů (73 %) byla spojena s aktivním cestovním ruchem, tedy s příjezdy cizinců – turistů do ČR. Celkem 87 % respondentů tvořily mikro a malé firmy do 50 zaměstnanců,“ vysvětluje mluvčí Komory Miroslav Diro.

S budoucím rozvojem turistického ruchu také vyvstává otázka na jazykové požadavky zaměstnanců. Hospodářská komora se zeptala na jazykové znalosti, které firmy očekávají od svých zaměstnanců do budoucna vyjma angličtiny.

 „Dvě třetiny firem odpověděly, že do budoucna budou po svých zaměstnancích nejčastěji vyžadovat znalost německého jazyka. Pro více než polovinu podnikatelů je zásadní znalost ruského jazyka a na třetím místě se s výrazným odstupem umístila čínština, kterou označila za důležitou téměř pětina respondentů, následovala španělština, francouzština a arabština,“ upřesňuje Diro.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa