Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

ČSSD na vnitru a vláda bez Babiše? Hamáček kolem klíčových otázek kličkuje

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
13. dubna 2018
10:50

Zvrat v postoji hnutí ANO, které se rozhodlo obnovit jednání o vládě s ČSSD, řešili v pátek od časného rána sociální demokraté ve Sněmovně. Předseda ČSSD Jan Hamáček po jednání politického grémia strany novinářům řekl, že čeká zatím na oficiální vyjádření hnutí ANO k obnovení schůzek. Ještě ve čtvrtek odpoledne si přitom na vládní spolupráci „brousil zuby“ šéf SPD Tomio Okamura, který o tom jednal s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. 

„Bylo to plánované jednání, nic mimořádného. Máme z médií informaci, že hnutí ANO se včera rozhodlo přehodnotit svou taktiku a oslovit sociální demokracii s nabídkou dalšího vyjednávání,“ uvedl Hamáček.

„Nicméně oficiálně žádné oslovení a žádná komunikace zatím nepřišla. Pokud by nás hnutí oslovilo, svolal bych jednání předsednictva, které jako jediné může rozhodnout o tom, zda ta jednání obnovit, či nikoliv,“ dodal předseda ČSSD.

Novinářům pak Hamáček vysvětloval nový postoj ČSSD na vzniklou situaci. Během rozhovoru připravenost sociální demokracie k jednáním několikarát zopakoval. 

Mluvili jste na grémiu alespoň předběžně o tom, za jakých podmínek byste byli ochotni s ČSSD znovu vyjednávat? Byly by ty podmínky identické jako při prvním pokusu sestavit vládu?

Jak jsem říkal, čekáme na oslovení za strany hnutí ANO a předpokládám, že součástí toho oslovení bude i nějaký nástin podmínek k jednání. Zatím nic oficiálního nemáme.

Neříkejte ale, že jste se o tom na ranním jednání grémia nebavili?

Diskutovali jsme o tom, jak naložit s těmi informacemi, které máme z médií. Pokud přijde oslovení ze strany hnutí ANO, tak svoláme Předsednictvo a budeme o tom diskutovat.

Je stále podmínkou, že by Andrej Babiš neměl být premiérem, nebo by vám v uvozovkách stačilo vedle dalších věcí předání některých klíčových resortů?

To je asi součást té nabídky, nebo případného oslovení ze strany ANO. Já bych teď nechtěl nic takto zásadně komentovat. Pokud hnutí ANO chce obnovit jednání se sociální demokracií, my jsem ochotni na to reflektovat, ale ten míč je na jejich straně.

Předsednictvo by se mohlo sejít eventuelně i dnes, tak jak bylo původně plánováno?

Ne. Pokud by mělo být jednání předsednictva, tak ho předpokládám na příští týden, asi v pátek.

V pátek? To je za týden. Není to dlouhá doba?

Je to jedna z možností. Uvidíme, co bude součástí toho oslovení ze strany ANO. Ale předsednictvo je potřeba také svolat – je to relativně velký orgán. Můj návrh je v pátek, pokud bude třeba, můžeme i dřív. Výsledek dnešního ranního jednání je, že bychom se potkali v pátek.

Pokud by sociální demokraté vstoupili znovu do jednání s hnutím ANO, muselo by se na samém závěru konat plánované vnitrostranické referendum o případné vládní spolupráci?

Platí můj slib ze sjezdu a platí také usnesení našeho sjezdu. To znamená, pokud bychom dospěli k nějaké dohodě, tak bude předložená všem členům sociální demokracie k rozhodnutí.

Co říkají ostatní členové grémia, na to, že chce hnutí ANO s vámi obnovit jednání?

Ta diskuse byla velmi otevřená a máme shodu na tom, že pokud budeme osloveni, tak jsme připraveni na tu nabídku reagovat i tím, že svoláme předsednictvo.

Stačilo by, když za vámi přijde hnutí ANO a zopakuje nabídku, kterou jste nakonec odmítli a navrch přidá ministerstvo vnitra, či finance? Nebo byste chtěli tentokrát už víc?

To bych teď nechtěl komentovat. Hnutí ANO ví, s čím jsme se rozešli a ví také, jaké jsou možnosti pro další jednání, ale ten míč je teď na jejich straně.

Na vašem sjezdu ale dost hlasitě také zároveň zazníval názor, že pokud byste se měli vrátit k jednání, měli byste trvat na tom, aby ve vládě nebyl trestně stíhaný Andrej Babiš. Souhlasíte s vašimi mnohými kolegy?

To je věc k jednání. Opravdu vyčkejme na to, s čím přijde hnutí ANO. My jsme ochotni se bavit.

Neobáváte se štěpení uvnitř strany? A jak vysvětlíte eventuelně voličům, že se vracíte k jednacímu stolu?

My jsme povinní jednat. Tady je po volbách situace, kdy stále země nemá stabilní vládu a sociální demokracie je zodpovědná strana, která je připravena jednat, což jsme dokázali i v minulosti. Teď je nová situace, kdy hnutí ANO se rozhodlo jít cestou znovu oslovení sociální demokracie. My jsme připraveni a čekáme, s čím přijdou.

Komunisté po krachu toho prvního vyjednávání říkali komunisté, že kdyby byli přizváni ke schůzkám, mohlo to dopadnout úplně jinak. Měli by tedy být teď přítomni těm schůzkám. Jednáte třeba i s nimi.

My vedeme neformální diskuse i ostatními parlamentními stranami ale tím hlavním partnerem a tím hlavním iniciátorem celé té věci je hnutí ANO.

Po krachu těch prvních jednání s hnutím ANO jste se ještě nepotkal s prezidentem Zemanem. Bude se s ním chtít setkat?

Já jsem požádal o schůzku a čekám o termín.

Ještě ho nemáte?

Ne.

Jak vlastně vnímáte, že hnutí ANO nakonec odmítlo vládu opřenou o hlasy SPD a KSČM?

Je evidentní, že hnutí ANO se nechce do koalice s SPD a hledají všechna možná řešení a součástí toho je i diskuse se sociální demokracií a znovu říkám, my jsme na ni připraveni.

ivoadler ( 14. dubna 2018 14:34 )

Neměl bych tě moc kritizovat, protože mně samotnému vypadla předložka "na" otázku, ale měl bys psát srozumitelněji. Co je to chobotnice atd? Ne každý zná ten tvůj slang.

hejhej ( 13. dubna 2018 22:20 )

Hamáček, jak je u socanů zvykem vydírá. Dostali 7 %, můžou být rádi, že se něma ještě někdo baví. Hamáček byl kamarád Sobotky, co asi mohl od něho naučit jiného než podrazáctví a lež. Socani jsou zadlužení, potřebují splatit dluhy z našich peněz. Nejlepší by byly předčasné volby a mnohé strany by se PS neodstaly, především demokratická žumpa.

marmat ( 13. dubna 2018 21:00 )

Materiál k sestavení vlády - ten SOLIDNÍ neexistoval !!! Jakoseriozní přišli obratem po volbách oznámit Babišovi, ať se "vyfotí"...pak mu klidně vytýkali, že s nimi nejedná !!! Lžiprogram Kalouska převzali i Piráti,ODS,KDU.....samozřejmě Starostové.

marmat ( 13. dubna 2018 20:55 )

HaveI-krakonos500: jste admin Blesku, že Vám ta ubožárna prochází ???

marmat ( 13. dubna 2018 20:52 )

Výbor ČSSD naťuknul jasně...do dalšího kola jednání vyšleme 3 lidi -DVA jsou málo!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa