Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kdo se přišel podívat na Zemana? Diváků inaugurace bylo venku méně než v sále

Autor: Zuzana Štíchová - 
10. března 2018
05:40

Z Veselí nad Moravou v kroji, od Prahy s vlajkou nebo zkrátka jen tak. Složení diváků Zemanovy druhé inaugurace na třetím nádvoří Pražského hradu bylo velmi pestré. Inauguraci tu přihlížely odhadem jen dvě stovky lidí, řada z nich byli navíc turisti z ciziny. A ani na Hradčanském náměstí u velkoplošných obrazovek to nebylo lepší. Na nezájem lidí upozornil i herec Jan Hrušínský. Hostů uvnitř Vladislavského sálu přitom bylo 700.

Fotografie z inaugurace prezidenta Václava Havla a záběr na televizi ze čtvrtečního odpoledne. Tak demonstroval herec Jan Hrušínský na sociální síti to, čeho si všimli všichni, kdo na Pražský hrad přišli. Lidí dorazilo velmi málo, a to přesto, že počasí se oproti minulému týdnu výrazně zlepšilo. 

Mezi zhruba dvěma stovkami těch, kteří si proklestili cestu skrz hradní kontroly, byli jak příznivci, tak odpůrci Miloše Zemana. Nejvíc vidět byl muž v moravském kroji, který přiznal, že je brněnským policistou. Slavnostní okamžik si prý zaslouží slavnostní oděv.

„Díval jsem se jenom, jestli budu mít volno. Kdybych měl denní, tak to nestíhám, to je jasné. Ale po noční, to je v pohodě. O deváté jsem pěkně vyrazil, šup šup, na D1 žádný provoz. Paráda. Však já jsem tady za dvě hodinky,“ pochvaloval si brněnský policista Jiří. On i celá jeho rodina Miloše Zemana volili. „Panu prezidentovi bych alespoň rád podal ruku,“ přál si. Kroj si vzal vzhledem ke slavnostní příležitosti.

„Koná se to jednou za pět let, je to slavnostní chvíle,“ poznamenal ke své účasti další ze Zemanových voličů – Jiří Mašek z Valašska. Dorazil zahalen do moravské orlice sepnuté Zemanovým odznakem. „Nevím, proč nepřišli, ale asi je hodně lidí v práci,“ podivil se nad řídce zaplněným třetím nádvořím.

Atmosféra před Vladislavským sálem během inauguračního projevu Miloše Zemana (8. 3. 2018) Atmosféra před Vladislavským sálem během inauguračního projevu Miloše Zemana (8. 3. 2018) | Blesk Zprávy/Zuzana Štíchová

Jen pár kilometrů cestoval na inauguraci Martin Hruška, sám oděn do české vlajky. „Řadím se spíše do kategorie fanoušků Miloše Zemana. Naživo jsem ho už asi někde zahlédl, ale nebyl jsem na žádném jeho mítinku,“ řekl Blesk Zprávám. „Je to v pracovní době, samozřejmě spousta lidí by si musela vzít dovolenou. Chápu, že není tolik lidí jako jindy. Úplně málo jich ale není,“ komentoval počet lidí.

Mezi lidmi se ale našli i tací, kteří přišli jen kvůli prezidentskému úřadu, nikoliv kvůli Miloši Zemanovi. Dvojice žen z Prahy přiznala, že na inauguraci před pěti lety chyběla. „Chceme ho jenom vidět,“ řekly dámy svorně, jména ale prozradit nechtěly. K fanouškům Zemana ale prý rozhodně nepatří.

Dvě stovky na nádvoří, pár desítek na náměstí

Zatímco na nádvoří u cesty, kterou Zeman procházel z Pražského hradu do Svatováclavské kaple, se tísnily zhruba dvě stovky lidí a zbytek tvořili cizinci fotografující památky, ještě méně lidí zvolilo sledování inaugurace na Hradčanském náměstí. Tam byly u té příležitosti postaveny dokonce velkoplošné obrazovky. Sledovali je možná alespoň řidiči z opodál zaparkovaných diplomatických limuzín.

Na velkoplošné obrazovky na Hradčanském náměstí, kde běžela inaugurace, se dívalo jen pár desítek lidí. Na velkoplošné obrazovky na Hradčanském náměstí, kde běžela inaugurace, se dívalo jen pár desítek lidí. | Martin Sekanina

Neočekávaně malá ale byla také účast na demonstraci. Zatímco na Václavském náměstí i proti Miloši Zemanovi skandovalo začátkem týdne zhruba 10 tisíc lidí, na svolaný protest k soše TGM dorazila jen hrstka demonstrantů. Dohromady jich nebyla více než stovka. I oni se mísili s přihlížejícími turisty.

flora ( 11. března 2018 10:54 )

Hrušínský je s tou fotkou směšný. Je to z prosince 1989, kdy Havla zvolil komunistický parlament (po rázné domluvě poslancům , čehož se ujal po tajném jednání s Havlem překabátěný komunista Čalfa). Lidé tedy přišli pod prezidentský balkon vyjádřit svůj souhlas. Letos mělo možnost 2 853 390 voličů vhodit svůj lísteček do volební urny. Proč by měli ještě jezdit na Hrad? Mimochodem z těch na tom starém snímku je dnes 1/4 mrtvých, 2/4 jsou v exekuci, 1/8 je na Bahamách a 1/8 pod mostem (ti patrně letos nevolili).

krkonos500 ( 10. března 2018 15:07 )

Nekydej, jste tu samej línej důchodce.

krkonos500 ( 10. března 2018 15:05 )

Z Veselí přijeli i v kroji, kamarádi ze vsi. Za to ostatní nezvedli pérdele. Miloš vás tak čekal, chtěl kynout národu jako Havel, Klaus. Vy všiváci!!! Tady melete celej den pantem a teď si drbete hlavy zalezlí v komoře. KSČM na vás se.re.

krkonos500 ( 10. března 2018 14:24 )

A důchodci z Veselí využili zájezd obce.

krkonos500 ( 10. března 2018 14:18 )

Páni!!!Havel měl NARVÁNO NÁRODEM

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa