Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soudkyně Králová z kauzy Nagyová uhájila talár. Zaskočený Pelikán nechápe

Autor: ČTK, ivm - 
7. března 2018
20:15

Soudkyni Heleně Králové kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) ve středu kvůli pochybení pouze snížil plat. Z funkce ji ale neodvolal. Ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který odvolání Králové navrhl, mírnější verdikt zaskočil. V reakci uvedl, že o nárocích pro funkci soudce má rozdílnou představu. Králová podle NSS chybovala v kauze zneužití vojenské rozvědky, podle ministra i v dalších čtyřech případech.

NSS snížil Králové, která působí u Obvodního soudu pro Prahu 1, plat o 15 procent na jeden rok. V kauze Vojenského zpravodajství totiž vyhodnotila „v extrémním rozporu s rozumným myšlením“ výpověď bývalého premiéra Petra Nečase, uvedl soud.

V případu figurovala někdejší šéfka kabinetu premiéra Nečase a nyní jeho manželka Jana Nečasová (dřív Nagyová). Králová všechny obžalované včetně Nečasové opakovaně osvobodila. Městský soud v Praze pak nechal případ přidělit jiné soudkyni, která je uznala vinnými.

Králová čelí více kárným žalobám

Pelikán loni Králové vytkl, že v pěti trestních řízeních nerespektovala právní názory nadřízených soudů. Mezi kauzami byl kromě případu vojenské rozvědky třeba soud s bývalými manažery Čepra. Podle NSS však soudkyně chybovala jen v kauze Vojenského zpravodajství a v dalších čtyřech případech její postup nepřesáhl meze kárného provinění.

„Jsem tím zaskočen a nerozumím tomu. Máme zřejmě dosti rozdílné představy o nárocích pro funkci soudce,“ reagoval na verdikt ministr.

Královou už dříve Pelikán dočasně zprostil funkce. Podle mluvčí ministerstva Terezy Schejbalové zatím soudkyně dále zůstává mimo službu a pobírá polovinu platu. Na Královou totiž míří i další kárná žaloba, kterou Nejvyšší správní soud doposud neprojednal a kterou podal předseda pražského městského soudu Libor Vávra. Loni Vávra vyčetl Králové změny názorů na zákonnost odposlechů v kauze „trafik“ pro poslance ODS.

Soudkyně s médii nemluvila

Králová s novináři nehovořila. „Rozhodnutí respektujeme,“ řekl její právník Jiří Teryngel. Obhájci Králové před kárným senátem uznali, že některá svá rozhodnutí mohla soudkyně lépe odůvodnit. Jinak ale kárné řízení vnímali jako tlak na „neposlušnou“ soudkyni.

NSS také začal projednávat kárnou žalobu na soudkyni blanenského soudu Danu Sedlákovou. Žalobě čelí kvůli údajným průtahům a pochybením v 15 skutcích. Z toho v šesti případech podle předsedkyně blanenského soudu Michaely Zummerové Sedláková změnila či zcela otočila vyhlášení rozsudku oproti následně písemně vyhotovenému. Zummerová proto navrhuje odvolání Sedlákové z funkce. Pelikán Sedlákovou v únoru dočasně funkce zprostil. Žalovaná soudkyně přiznala chybu pouze v jednom skutku.

Video  Klaus měl party: Přišel Zeman, Nečasovi, Duka i Forejt.  - Lukáš Červený, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

Sedláková čelila kárné žalobě kvůli průtahům již dříve. V roce 2007 jí kárný senát Vrchního soudu v Olomouci snížil za průtahy v téměř pěti desítkách případů plat na tři měsíce o desetinu.

kacer56 ( 8. března 2018 13:57 )

Je to hnus,co se tady stále děje. Jasnej případ Ráth a 6 let se nic neděje. Bezcenná blbka Naďovka,která se prokouřila z Karlových Varů až do strakovky,kde přes postel řídila několik let celou vládu,podle přání všech lobbistů, dřela podle Nečase jako kůň za pakatel 250 litrů měsíčně + několik nezdaněných milionů za dárky.Dále manipulovala s připosranými zpravodajci Pohůnek,Kovanda a Páleník.Všechno naprosto jasná věc.Jenomže ODS se o svoje ovce stará. Tak se najme Sokol,nebo Brůna,zaplatí se jim z nakradenýho pár mega,něco strčíme Králové a sladký život ve zlodějině jde dál.

corsa ( 7. března 2018 23:50 )

Hurá! VŠICHNI!!! můžeme zneužívat vojenskou rozvědku! Soud nám to povolil! )

mirkazam ( 7. března 2018 21:55 )

zidoniusek....

zidoniusek ( 7. března 2018 20:54 )

toto rozhodnutí, nás přímo nutí k důvěře českému soudnictví!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa