Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Je jako vodník Kebule, vaří mlhu.“ Babiš připustil předčasné volby, schytal to od opozice

Autor: ČTK, nkov - 
4. února 2018
10:15

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) připustil předčasné volby, pokud jeho druhá vláda nezíská ve Sněmovně důvěru, řekl Právu. Podporu pro ni by chtěl získat do konce února. Zatím předčasné volby odmítal. Nadále preferuje jednobarevnou menšinovou vládu ANO. O její podpoře chce dál jednat s KSČM a SPD.

Jak se na potencionální předčasné doby dívají lídři ostatních stran? „Svádět svoji neschopnost sestavit vládu s důvěrou na ostatní strany a vyhrožovat kvůli tomu předčasnými volbami je neodpovědné. Vyhrožování je důkaz slabosti, ne síly. My se tedy rozhodně nebojíme,“ popsal na Twitteru Petr Fiala (ODS). 

Podobně to vidí i Jiří Pospíšil (TOP09). K možnosti předčasných voleb se vyjádřil na svém facebookovém profilu. „Andrej Babiš se jen snaží tlačit dolů cenu u stran, které s ním zvažují koalici. To my nejsme a předčasných voleb se nebojíme. Na druhou stranu platí, že pokud by se předčasné volby konaly, tak je to hlavně selháním vítěze voleb - hnutí ANO, které si ani se svým 30% výsledkem není schopné vyjednat vládu s podporou Sněmovny,“ okomentoval lídr Topky.

Pirát Bartoš se obul do Babiše

Tvrdě se do Babiše obul i předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle něho totiž premiér v demisi jen vaří mlhu jako vodník Kebule z pohádky. „Kdyby Andrej Babiš skutečně chtěl "dělat něco pro Českou republiku" a "politika by ho skutečně nebavila", jak on sám neustále omílá dokola dle naučeného PR, tak jednoduše nebude premiérem a nebude se cpát do vlády. Tímhle by totiž otevřel cestu hned třem dalším stranám, který se na jeho osobě točej, ale jinak by to daly tj. ČSSD velmi, KDU by se obětovalo a ODS by to dala pragmaticky (mimo KSČM a SPD, kterým ta jeho osoba a případná podpora zase až tak nevadí, ale AB je nechce). S Pirátama se holt počítat nedá. Nepřítomnost lidí s "korupční" historií (nikoliv výhradně AB z ANO) ve vládě je jednou podmínkou naší podpory či účasti na vládě, nikoliv však jedinou,“ popsal Bartoš na svém Facebooku.

Podle piráta si Babiš pouze dočasně „urval“ pozornost médií, dodal také, že je potřeba pracovat a ne jen dělat „kino“. „Role konstruktivní opozice funguje. Předložili jsme první návrhy legislativy o registru smluv, založili komisi pro OKD, společně s ostatními alespoň oddálili pokuty za E-recept, v pácu již máme nominační zákon, řešíme exekuce a zastavili jsme první levárny. Preference rostou, protože na rozdíl od jiných "mlhu nevaříme" a nelžeme,“ dodal Barotiš.

Babiše i Zemana obvinil na svém Twitteru také Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Pokud ani druhý pokus o sestavení vlády A. Babišem nebude úspěšný, nebude to vina ostatních stran ani voličů. Jen jeho a prezidenta.“

První pokus

O důvěře Babišově první vládě se hlasovalo 16. ledna, kdy jednobarevná menšinová vláda nedostala důvěru Sněmovny a musela podat demisi. Tu schválila Poslanecká sněmovna hned druhý den, prezident Miloš Zeman ji přijal 24. ledna.

Babišův tým ale bude vládnout dál do jmenování nového kabinetu. Prezident Miloš Zeman několikrát avizoval, že jeho sestavením pověří opět Babiše, jehož hnutí vyhrálo říjnové sněmovní volby.

Výsledek sněmovního hlasování o důvěře první vládě se očekával. Podporu Babišovu kabinetu předem nedeklarovala žádná z dalších sněmovních stran.

Pro kabinet hlasovalo všech 78 poslanců za hnutí ANO, proti bylo 117 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Zbývajících pět poslanců nebylo přítomných.

V jakém případě nastanou předčasné volby a kdo je vyhlašuje? Čtěte zde >>>

marmat ( 5. února 2018 10:33 )

Piráti a demagogický blok je super BLOK čehokoliv přínosného...NOVĚ VOLBY !!!

marmat ( 5. února 2018 10:30 )

To je ukázkový příklad samolibosti/samožerství ...ten když cokoliv vykonstruuje, tak se přitom MILUJE !!!

marmat ( 5. února 2018 10:28 )

Už jim za dost vděčí a to je mizérie

marmat ( 5. února 2018 10:25 )

OK -tak jak slíbil = NIKDY VE VLÁDĚ...ale s jejich podporou-o které ostatní nechtěj slyšet ani když se mluví o stejných programových bodech... Jsou z premiéra úplně mimo

Rosa Bartk ( 4. února 2018 20:48 )

Kalou skovo dítě se ozvalo...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa