Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Troška: Zemanovi nikdo nesahá ani po kotníky. Do Hoštic ho zvali na zabijačky

Video se připravuje ...
Autor: simao, dv - 
28. října 2017
23:32

Zdeněk Troška, který má na kontě filmy jako Slunce, seno, Kameňák, nebo Babovřesky, dostal od prezidenta Milšoe Zemana Medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění. V rzohovoru pro Blesk.cz Troška na slavnostní recepci říkal, že si Zemana váží, vzpomínal na to, když se sešli v Hošticích, kam Zemana zvali na zabíjačky a potvrdil, že jej bude podporovat i v nové volbě hlavy státu. Z ostatních kandidátů mu prý nikdo nesahá ani po kotníky.

Miloš Zeman opět vyznamenal i svého podporovatele. Režisér Zdeněk Troška mu fandí i do nové prezidentské vobly a má zcela jasno, koho bude volit. „Pana prezidenta Zemana, to je jasný, tam není nikdo, kdo by mu sahal aspoň po kotníky,“ řekl Troška v rozhovoru při slavnostní recepci ve Španělském sále.

Zájem tam o něj byl velký. Na focení s Troškou se stála fronta, režisér Kameňáku či Babovřesek rozdával úsměvy i postřehy, přijímal četné gratulace. A to i během samotného rozhovoru s Blesk.cz. Medaile, kterou si odnesl z Vladislavského sálu, ho samozřejmě těšila.

Podívejte se na celý rozhovor s vyznamenaným Zdeňkem Troškou:

Video  Slucne, seno, medaile: Režisér Troška vzpomíná na Zemana v Hošticích i populární Zemák  - David Vaníček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Troška přitom i trochu zavzpomínal. Na to, jak Miloš Zeman navštívil Hoštice, kde se točily populární filmy Slunce, seno... „Dvakrát nebo třikrát jsme se spolu sešli - to ještě nebyl prezidentem - v Hošticích, protože ho tam vždycky přestavenstvo hoštického JZD zvalo na zabíjačky atd. Potom koupili ten Zemák, kterým objížděl, tak se mu chtěli pochlubit, jak ten autobus vylepšili. Polepili ho fotografiemi ze Slunce, seno,“ řekl Troška Blesk.cz.

Troška si stěžoval na ústrky

Režisér si pochvaloval, že metál dostal na Hradě za celoživotní dílo, „kterým prý těším diváky“. Vzpomněl však i ústrky, kterých se jemu samotnému prý dostávalo od jeho kolegů, kamarádů, ale i kritiků.

Zeman přitom během sobotního ceremoniálu upozorňoval, že ani samotné ocenění není cesta růžovým sadem. A varoval nositele vyznamenání, že se musí připravit na závist. Prezident je však prý je rád, že jsou mezi vyznamenanými zastoupeny vědci a právě i umělci.

„Ta umělecká skupina rozdává radost a úsměv a občas naráží na nepochopení krasoduchů, kteří zejména ty umělce, kteří získávají velkou posluchačskou odezvu, označují za reprezentanty komerční kultury. Dovedeno ad absurdum - nekomerční kultura by byla ta, na kterou nikdo nechodí. A nekomerční divadlo by bylo to, kde počet herců je vyšší, než počet diváků,“ říkal Zeman.

Video  Zeman předal metál Troškovi, Heleně Vondráčkové, Sáblíkové i Nohavicovi  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Špidla říkal o Zemanovi, že je Troškou české politiky

Spojení Zemana a Trošky se však objevilo již dříve i v jiné souvislosti. „Miloš Zeman – když se dělají takové ty různé metafory – je Troškou české politiky,“ uvedl přitom před časem v cyklu ČT Expremiéři Vladimír Špidla. Zeman na to tehdy v roce 2014 reagoval slovy, že byl Špidla neúspěšný předseda vlády a ČSSD i neúspěšný eurokomisař. „Zdeněk Troška byl a je úspěšný režisér a jeho filmy měly vysokou návštěvnost, možná že je nenavštěvovali členové pražské kavárny, ale těch zase tolik není,“ dodal Zeman.

Video  Vyznamenaný Troška: Na režiséra se na recepci po ceremoniálu stála fronta  - David Vaníček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Kritika na Twitteru: Hrad zešílel?

Ocenění Trošky přitom vyvolalo řadu reakcí na sociálních sítích. „Ale jo, troška z vyznamenaných si to skutečně zaslouží. A zbytek? I vy závistivci!“ uvedla na Twitteru místořpedsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Pochopení pro metál pro Trošku však neměl třeba investigativní novinář Jaroslav Kmenta. „Urazili jsme pěkný kus cesty. Od Formanova Amádea po Troškovy Babovřesky. Hrad zešílel,“ vzkázal. Připomněl přitom, že již v roce 1995 dostal Medaili Za zásluhy od tehdejšího prezidenta Václava Havla legendární režisér Miloš Forman.

„Martin Hilský, který přeložil celého Shakespeara do češtiny, má teď o stupeň nižší ocenění než Troška, autor porna plného hloupých vtipů,“ poznamenal na Twitteru překladatel Tomáš Herlík.

Mimochodem z podpory Zdeňka Trošky se netěší jen Miloš Zeman. Také šéf ANO Andrej Babiš shodou okolností tento týden vzkázal: „Zdeněk Troška nás jako jeden z mála vždy podporoval, moc si toho vážím.“ Babiš s Troškou se pak společně bavili i na slavnostní recepci právě ve Španělském sále.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jiri.k ( 4. listopadu 2017 13:17 )

To je ale .ůůůůl. Asi gerontovi požužlal tu jeho shnilotinu chlastem zvadlou, když je buzna. Je to stejnej tragik jak ty jeho přiblblý filmy.

pochcanycarmin ( 31. října 2017 19:47 )

My zloději, voliči Zemana, křiváci všeho druhu a ostatní levičáci se řehtáme jako debilové.

dandova ( 30. října 2017 08:24 )

Svůj k svému.

paralenka ( 29. října 2017 23:15 )

To je shoda příjmení, ta Třískova je Karla.

paralenka ( 29. října 2017 23:00 )

Jistě, do komoušů umí nadávat každá idiotka, která jim lezla do řiti! Na rozdíl ode mě, Milko, znám StB z výslechů, ne z práskání jako ty!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa