Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rath 60 tisíc za „příkoří“ spojená s vazbou nedostane. Neuspěl s odvoláním

Autor: zst - 
18. října 2017
11:38

Pražský městský soud dnes zamítl část žaloby, ve které bývalý hejtman David Rath požadoval 60 tisíc korun za náklady, které mu údajně vznikly v souvislosti s nezákonnou vazbou. Dalších 30 tisíc korun chce Rath za to, že byl k soudu kvůli údajné korupci „bezdůvodně, zlovolně, šikanózně vlečen v poutech“, což ho podle něj v očích veřejnosti dehonestovalo. Tímto nárokem se bude znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 2, který v dubnu celou žalobu nepravomocně zamítl.

Rath chtěl devět tisíc korun a ušlý zisk, o který prý přišel, když musel po propuštění z vazby docházet k probačnímu úředníkovi. Dalších 24 tisíc Kč žádal za to, že mu nebylo umožněno vycestovat z Česka. Exhejtman chtěl také 45 tisíc korun, které vynaložil na zrušení nezákonných rozhodnutí o prodloužení vazby. Ministerstvo mu již před dvěma lety přiznalo 19 tisíc korun. Rath v žalobě trval na proplacení zbytku.

Exhejtmana zadržela policie v květnu 2012 a soud ho poslal do vazby, odkud byl propuštěn v listopadu 2013. Ústavní soud v lednu 2014 vydal nález, že Rath byl ve vazbě nejméně od června 2013 protiprávně.

Obvodní soud na jaře uvedl, že je Rathův nárok ohledně vedení v poutech promlčený, vězeňská služba i eskorta prý navíc postupovala v souladu se zákonem. Odvolací senát s tím však nesouhlasil, podle něj se totiž promlčecí lhůta nepočítá od doručení nálezu ústavního soudu, nýbrž od pozdějšího momentu, kdy Rath obdržel rozhodnutí od Vrchního soudu v Praze. „Neshledali jsme správným závěr soudu, že byl nárok promlčen,“ uvedl člen odvolacího senátu Pavel Vlach.

Výši ušlého zisku Rath podle soudů neprokázal, navíc stejně jako zákaz vycestování nesouvisí s nezákonnou vazbou, ale s opatřeními, které soud Rathovi uložil po propuštění.

Ratha uznal středočeský krajský soud v červenci 2015 vinným z přijímání úplatků a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Odvolací senát pražského vrchního soudu však rozsudek loni v říjnu zrušil kvůli použitým odposlechům.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán pak podal stížnost pro porušení zákona a Nejvyšší soud (NS) dospěl k závěru, že výklad vrchního soudu není správný. NS ovšem nemohl přímo zrušit verdikt vrchního soudu. Kauzou se tak nyní bude znovu zabývat Krajský soud v Praze. Je při tom vázán právním názorem NS. První jednání je naplánováno na 23. října.

moiaza ( 18. října 2017 13:05 )

Drzost tohoto gaunera nezná meze.Stejně jako drzosti Fialy a jeho bandy zlodějských strak. Pomalu si nemohu vzpomenout na jediné jméno slušnějšího politika.

mirkazam ( 18. října 2017 12:26 )

Taková nehoráznost.On bral plat,když byl ve vazbě v plné výši a veškeré prebendy jako by byl ve sněmovně,a jemu není stydno požadovat obolus za příkoří ??Tak to myslím stačí.Pan doktor,který má máslo na hlavě se nám odkopal ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa