Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sídlo nacistů a povyšování nad Hrad: Co se dělo v paláci, kde dnes velí Zaorálek?

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
26. srpna 2017
06:20

Pro nacisty byl Černínský palác z hlediska správy dobytého území nejdůležitější budovou. Své kanceláře tu měli K. H. Frank, Konstantin von Neurath i Reinhard Heydrich. Přitahovala je nejen velikost paláce ze 17. století, ale také blízkost Pražskému hradu, na který se z budovy dá „koukat spatra“. A to byl jeden z důvodů stavby jako takové. Původní majitel Jan Humprecht Černín se chtěl totiž pomstít císaři a ukázat, jak bohatý jeho rod je.

Těžko říct, která doba byla pro Černínský palác horší. Z hlediska stavby jako takové zřejmě války v 18. století, během kterých byl částečně zpustošen. Z pohledu historických událostí to ale byla spíše doba okupace. Sídlil tu totiž úřad říšského protektora, tedy vrchní nacisté jako třeba říšský sekretář K. H. Frank, protektor Konstantin von Neurath nebo jeho zástupce Reyinhard Hedrich.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

„Měl sloužit nejen jako sídlo rodu Černínů, ale zároveň jej Humprecht potřeboval jako místo, kam umístí své umělecké sbírky, takže palác plnil funkci galerie,“ prozradil původ paláce Pavel Šílený z Odboru veřejné diplomacie, který se pro účely natáčení seriálu ujal role průvodce.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Černín nechal své sídlo postavit, aby ukázal jednak, jak bohatý je, jednak ale také jako pomstu tehdejšímu císaři. Ten s ním totiž nezacházel podle Černínových představ o budoucí kariéře. Proto si postavil sídlo, odkud mohl shlížet na Pražský hrad „spatra“.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Už v 18. století ale začal palác chátrat a tehdejší války dokumentuje i několik dělových koulí ve fasádě paláce. Konec vznešeného sídla přišel v polovině století 19., kdy byla budova přestavěna na kasárna.

Státu připadl objekt až po první světové válce, kdy byl také zrekonstruován. Z části podle původních plánů, z části ale rovněž pro potřeby úřadu. „To, v jakém stavu se v současné době nachází, je takový zvláštní mix původního baroka a prvorepublikového funkcionalismu,“ poznamenal Šílený.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Pochmurné historii ale ještě konec nebyl. Během druhé světové války si palác přisvojili nacisté, a i když se lidé mnohem více obávali například vyhlášené mučírny gestapa v Petschkově paláci, byl Černínský palác jakýmsi symbolem jejich moci v protektorátu. Kancelář protektora byla údajně v dnešním Zlatém salónku.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Další díly seriálu najdete zde: Když promluví zdi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa