Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

U Pelikána opět vybrali firmu na elektronické náramky. Skončí nekonečný tendr?

21. července 2017
16:15

Jedna z nejproblematičtějších veřejných zakázek má další pokračování. Ministerstvo spravedlnosti vedené Robertem Pelikánem (ANO) znovu vybralo vítěze soutěže na elektronické náramky. Dodavatelem se po hodnocení nové odborné komise opět stala společnost SuperCom, která byla vítězem již v únorovém výběrovém řízení. S tím měl ale problém antimonopolní úřad.

„Oceňuji, že nová hodnotící komise potvrdila, že jsme v prvním případě vybrali kvalitního dodavatele. Věřím, že zavedení tzv. náramků do praxe nyní nebude stát nic v cestě,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

VIDEO: Podívejte se na reportáž, kdy si elektronické náramky vyzkoušel sám ministr

Video  Pelikána sledovali: Na noze měl připoutaný náramek s GPS  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

V konec už ale doufal Pelikán několikrát a zatím se mu nezadařilo, stejně jako jeho předchůdcům. Tendr na elektronické náramky jako by byl prokletý. Naposledy se to málem povedlo v únoru, zasáhl ale Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Ten předběžným opatřením zakázal smlouvu uzavřít.

Probační a mediační služba, jejíž pracovníci zatím dohlíží na tresty domácího vězení místo náramků, tak musela sestavit novou hodnotící komisi i dodatečné informace od soutěžících firem. Rozhodla se ale nakonec stejně.

„Po provedení posouzení, které zohlednilo nové dodatečné informace a stanovisko nezávislých expertů, jsme dospěli ke stejnému rozhodnutí o výběru vítězné nabídky jako v únoru tohoto roku. Nové posouzení odstranilo nejasnosti vytýkané zadavateli ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a zároveň argumentačně posílilo rozhodnutí zadavatele o správnosti našeho výběru,“ uvedla ředitelka dohledové služby Andrea Matoušková. Podle ní mají nyní účastníci patnáct dní na podání námitek.

Elektronické náramky v sobě obsahuje GPS zařízení, díky kterému bude možné monitorovat pohyb potrestané osoby. V systému bude mít povoleno pohybovat se v určitých časech například na trase do zaměstnání a zase zpět domů. Jakmile se z trasy vychýlí, systém varuje dozorce - úředníky ministerstva.

zadnice ( 22. července 2017 10:55 )

Co kdyby už jste konečně s těmi náramky šli do hajzlu. Nejste schopní nic vyřešit už několik desetiletí a dokud zřejmě někdo nedostane "řádný" úplatek, tak nic nevyřešíte!!!

buban ( 21. července 2017 17:22 )

Tendr skončí v tom okamžiku, kdy se najde firma, která nabídne tolik, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Samo ( 21. července 2017 16:48 )

Tendr nakonec není tak nekonečný na rozdíl od některých soudních případů, které trvají i 15 let, než soud vynese rozsudek.

ivoadler ( 21. července 2017 16:41 )

Náramek je pěkný svinstvo. Jak to bude s hygienou? V Česku jsou jen nekonečné tendry. Naše byrokratické postupy jsou zoufale neproduktivní a pomalé. Není divu, když do toho může kecat kdejaký blbec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa