Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci poslechli nařízení EU: Regule pro plynové spotřebiče zpřísní

Autor: ČTK, Mii - 
9. června 2017
13:40

Regulace trhu s plynovými spotřebiči, ale také třeba osobními ochrannými prostředky bude o něco kvalitnější. Sněmovna v pátek totiž schválila novelu zákona o posuzování shody stanovených výrobků při jejich prodeji, která toho má v reakci na nařízení EU docílit. Novela počítá se zajištěním ochrany zdraví, majetku a bezpečnosti a také omezením nabídky výrobků, které nevyhovují stanoveným požadavkům. Nyní novelu dostane Senát.

Ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) řekl, že novela zajišťuje přizpůsobení zákona třem novým nařízením Evropského parlamentu a Rady, z nichž značná část je aplikovatelná přímo, ale v českém právním řádu je ještě nutné zajistit dohled nad trhem.

Novela například zavádí pravidlo, že prohlášení o shodě se bude vypracovávat v požadovaném jazyce členského státu, nikoli nutně v jeho úředním jazyce, protože požadovaný jazyk nemusí být vždy tím úředním.

Na návrh hospodářského výboru schválili poslanci možnost úřadu pro technickou normalizaci vytvořit Českou agenturu pro standardizaci jako příspěvkovou organizaci se sídlem v Praze.

Tato agentura bude mít na starosti soukromoprávní činnosti související s tvorbou, vydáváním a distribucí technických norem. Řídit ji bude generální ředitel jmenovaný a odvolávaný ředitelem úřadu.

Úřad pro technickou normalizaci bude moci také na žádost a bez posouzení shody povolit prodej zařízení nebo ochranného systému určeného pro použití v prostředí, kde hrozí nebezpečí výbuchu.

VIDEO: Dalším tématem, které ministr Havlíček řeší, je přechod na vysílání DVB-T2 a situaci kolem operátorů:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa