Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po potupě premiéra na Hradě Zeman vynechal pietu na Vítkově. Kvůli Sobotkovi?

Autor: simao, Efo, ČTK - 
8. května 2017
11:41

S premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), zato bez prezidenta Miloše Zemana, proběhl ve státní svátek 8. května tradiční pietní akt na Vítkově. K setkání dvou hlavních aktérů hradní potupy z minulého týdne tak nedošlo. Hrad to vysvětluje tím, že Zemana dnes čeká mimořádné jmenování generálů. Mohlo by dojít i na první českou generálku.

Piety, připomínající 72. výročí ukončení druhé světové války v Evropě, se zúčastnili premiér Bohuslav Sobotka, předseda Sněmovny Jan Hamáček a šéf Senátu Milan Štěch (všichni ČSSD), ministr obrany Martin Stropnický (ANO) či náčelník generálního štábu armády Josef Bečvář.

„Slavíme Den vítězství, věnujme vzpomínku obětem válečného šílenství a těm našim předkům, kteří se nacismu statečně postavili se zbraní v ruce,“ uvedl dnes premiér Sobotka. 

Loni ani předloni Zeman na Vítkově nechyběl. Ujít si ostatně nenechal tuto pietu třeba ani v roce 2013, kdy byl premiérem ještě Petr Nečas (ODS).

Kromě politiků se tradiční akce účastní pravidelně i běžní lidé. „Na Vítkov chodíme s rodinou každoročně. Je to pro nás tradice. Myslím, že by tento den lidé neměli brát jen jako den volna,“ řekla Blesk.cz paní Marie při prohlížení věnců.

Ovčáček: Soustředíme se na jmenování generálů

Miloš Zeman nedorazil na Vítkov poté, co se minulý týden na Hradě nepohodl s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Prezident očekával, že mu Sobotka přinese demisi, premiér však dorazil s prázdnou. Šéf ČSSD přijel na politické konzultace v době vrcholící vládní krize.

Prezident se k němu zachoval svérázně - ukazoval na něj holí, kde je jeho místo, a později, když ještě Sobotka řečnil u mikrofonu, otočil se k premiérovi zády a ze sálu odešel.  

Na dotaz Blesk.cz, zda Zemanova dnešní neúčast na Vítkově nějakým způsobem souvisí s demisí - nedemisí premiéra Sobotky, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nereagoval. Pouze uvedl oficiální důvod: „Plně se soustředíme na mimořádné jmenování generálů.“

To se v pondělí odpoledne odehraje právě na Hradě. Jmenována by totiž měla být první česká generálka Lenka Šmerdová. „To znamená, že si pan prezident připomene osvobození naší vlasti touto formou,“ dodává Ovčáček.

„Havlovi i Klausovi šlo kladení věnců líp“

Zeman za svou neúčast na Vítkově sklidil kritiku. „Prezident Zeman se evidentně rozhodl ostudnou hradní TK s premiérem zahladit další svou ostudou, když dnes nepřišel na Vítkov. Velmi smutné,“ vytkl Zemanovi europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

„Nesprávně se o českém prezidentovi říká, že jen klade věnce. Protože ten náš už není schopen ani to,“ rýpla si do hlavy státu místopředsedkyně Kalouskovy TOP 09 Markéta Adamová. 

Přidali se i političtí komentátoři. „Možná sbírá síly, aby nějaký byl schopen položit za pár dní u mauzolea velkého vůdce Mao Ce Tunga,“ zareagoval na Adamovou politolog Jiří Pehe, někdejší ředitel politického odboru Havlovy prezidentské kanceláře. Narážel přitom na Zemanovu chystanou cestu do Číny, kam prezident odlétá ve čtvrtek.

„Vrchní velitel ozbrojených sil a prezident ČR nepřišel na pietní akt ke Dni vítězství na Vítkově. To je skoro neomluvitelné,“ napsal taktéž na Twitteru František Lutonský z ČT. „Havlovi i Klausovi šlo tedy to kladení věnců líp,“ míní Jindřich Šídlo. „Může být nikoli formálně, ale normálně pokládán za hlavu státu člověk, který pohrdá Ústavou a ignoruje státní akt na Vítkově?“ dodal Alexandr Mitrofanov.

Historik: Roli nehrála krize, ale spíš Zemanovo zdraví

„Já samozřejmě nevidím do hlavy prezidentu Zemanovi, nicméně jako občan si myslím, že tam nehraje ani tak roli ta probíhající vládní krize. Spíš si myslím, že se jedná o důsledek prezidentova zdravotního stavu, protože ty rozsáhlé prostory na Vítkově by pro prezidenta v tuto chvíli byly asi příliš namáhavé,“ uvedl v ČT Tomáš Jakl, historik Vojenského historického ústavu v Praze.

Podotkl, že prezident si tento svátek připomene skutečně na Pražském hradě a na Vítkově tak úplně nechybí. Nad zdravím coby důvodem Zemanovy neúčasti přitom spekuluje i ekonomický expert ČSSD Michal Pícl. „Podle mého jednoduše zdravotní (důvody). Prostě by nevydržel tam tak dlouho stát,“ napsal na Twitteru.

„Myslím si, že je to to nejmenší, co můžeme udělat směrem k těm, kteří za nás obětovali životy, nebo položili zdraví, ale i k těm, kteří i dnes na bojištích při různých konfliktech brání demokracii a také šíří slávu České republiky,“ řekl novinářům šéf Senátu Štěch. Prezident se podle něj z piety omluvil už v půli března.  

Generál Šedivý: Jsou to hlavní oslavy. Měl by tam být

Nad Zemanovou absencí na Vítkově se však podivoval i bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. „Hlavní oslavy v republice jsou na Vítkově a tam by ti čelní představitelé státu měli být. Stávalo se v minulosti, že prezident nepřišel, ale vždycky tam byl nějaký důvod, který byl vysvětlený. Ať už to bylo ze zdravotních důvodů nebo nějaký skutečně významný organizační problém,“ řekl Českému rozhlasu.

„Není to žádné vyjádření neúcty. Vyjádřením neúcty je to, když někdo parazituje na nepřítomnosti pana prezidenta,“ uvedl však hradní mluvčí Jiří Ovčáček pro ČTK. Zeman prý poslal na Vítkov věnec prezidenta republiky a na pietu vyrazili lidé z jeho kanceláře.

joudajoudovy ( 9. května 2017 08:25 )

kalousek se potrebuje dostat k informacim z MF aby mohl dalsi vydirat, sve hajit a likvidovat dukazy pro soudni prosesy. proto nacasovana a gradovana akce babis. mimo jine, do kresla prezidenta potrebuji sveho cloveka aby rozdaval amnestie. a aby si lizly i tradicni politicke strany ci byli chraneni jejich kamosi, babis + ANO musi od valu. rozumny clovek, znaly ceskych pomeru, vi o co go... hesla a vize jak to s narodem mysli dobre, jak ochrani "narusenou" demokracii, jsou pouhou vejickou na volice. co potom pro narod 1/4 stoleti delali? nebo co 1/4 stoleti pro narod nedelali! v podstate jde o hornich 10.tis. a na ostatni, sorry, se.e bily tesak. jooo k tomu datumu osvobozeni... rusove do prahy dojeli 9.kvetna a bojovali se zbytkem nemecke armady, ale pravdolaska to vylozil, ze se prazane osvobodili sami a ve francii 8.kvetna byla podepsana nemecka kapitulace. neni treba domyslet neucast rusu, protoze by praha lehla popolem a mnoho lidi jako rukojmi nemcu by bylo zastreleno. oficialni konec 2.svetove byl az 2.zari kapitulaci japoncu, kteri byli spojenci nemcu. lze diskutovat o 9.kvetnu. jakozto satelit ady se konalo pouhe prazske povstani na uzemi nemecka a vstupem osvobuzujicich vojsk, na zaklade spojenecke smlouvy, byli jsme osvobozeni 9.kvetna i kdyz amici do plzne dorazili drive a na pomoc praze neprijeli. pry to spojenecka smlouva neumoznovala? uvaha: ale prece slo o lidske zivoty, ne? zaver: jiz dopredu se vedelo, ze nase uzemi pripadne rusum, tak nejaky zmareny zivot byl prkotina. dulezitejsi pro amiky bylo vybombardovani naseho prosperujiciho prumyslu aby si rusaci nepolepsili a nemeli jsme vyssi zivotni uroven nez vymlacene nemecko. i ja souhlasim s 9.kvetnem 1945 a nejaky slunickarsky populista me nezajima. buhuzel, dnes neni IN hovorit o ruskem osvoboditeli.

joudajoudovy ( 9. května 2017 07:33 )

smuclerko, kolik si dostala zaplaceno za stvavou kampan na zemana a babise? proc neinformujes o stare a zavirani okolo MS i fotbalu s drapy sahajicimi na magistrat, kde si socani s topaky hraji do ruky? proc utichlo OKD se sobotkou? proc nerozebiras fiktevne vyplacene dotace karlovi motylkovi? proc nezverejsich vysumele konspirace na babise? smuclerko, kolik si dostala zaplaceno nebo se nekomu revanzujes? to se bojis kalouse aby na tebe nezverejnil materialy jak si likvidovala byvale kolegy v CSTv ci jak si prisla k majetku a jak velkym i vlivnym byl soudruh otec?

pupi ( 8. května 2017 23:05 )

Vím kdo je Zeman ,ale ***ka zdenekk neznám !!!

panda82 ( 8. května 2017 19:44 )

Sobotka si spletl demisi se zprávou, kterou už četl ještě ji měl převrácenou, jak to rychle obměnil

panda82 ( 8. května 2017 19:41 )

samozřejmě, spletli se měli jet na Drážďany, Londýn je špatně navigoval

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa