Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chudí školáci poobědvají. Marksová: Některým chybí i základní návyky stolování

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. dubna 2017
05:20

Ministerstva práce a školství se zapojují pravidelně do akce na pomoc dětem z chudých poměrů, jejichž rodiče nemají na školní obědy. Podle MPSV je takových dětí v Česku na sto tisíc. Právě resort Michaely Marksové (ČSSD) vypsal nový dotační program za 35 milionů. Rozdat se chystá i více, pokud se přihlásí více krajů než loni. Více je však i samotných věcí ke zlepšení, nejde „jen“ o kručící břicha školáků.

„Ukázalo se, že některým dětem chybí i základní návyky při stolování a učí se jim až díky zapojení do projektu. I takový detail výrazně napomáhá jejich socializaci,“ poukazuje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) na jednu z výhod projektu bezplatných obědů pro děti ze sociálně slabých rodin. 

Další výhoda obědů zdarma? Děti prý více chodí do škol. „Mají lepší docházku i školní výsledky. Jsou iniciativnější v kolektivu svých spolužáků, ale i v hodinách. Zklidní se, nabudou sebevědomí, necítí se jiní. Pro ně je to jídlo až druhá věc. Nejdůležitější je pro ně to, že nejsou jiní, mohou jít do jídelny se spolužáky a nemusí vysvětlovat nikomu, že na oběd nemohou, protože ho nemají zaplacený,“ řekla Blesk.cz Jana Skopová, manažerka projektu Obědy pro děti, za kterým stojí neziskovka Women for Women manželky miliardáře Pavla Tykače Ivany Tykač.

Spolupracuje v tomto i s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové (ČSSD). Také to již dříve uvedlo, že obědy ve školách podporují vedle socializace mj. právě i soustředěnost školáků během vyučování. „Žáci jsou zdravější, fyzicky aktivnější, lépe se zapojují do kolektivu a mají s ostatními spolužáky více společných prožitků,“ tvrdí MŠMT.

Resort Marksové nově rozdělí 35 milionů korun

K tomu, aby se děti skutečně k bezplatným obědům dostaly, vede cesta mj. i přes dotační programy obou ministerstev. MPSV nyní v rámci svého projektu Obědy do škol vypsalo výzvu Potravinová pomoc dětem ve vážné sociální nouzi.

Jde v ní o nadcházející školní rok 2017/2018 a o děti ve věku 3 až 15 let, které navštěvují mateřskou či základní školu. Pokud přitom žák dosáhne v rámci povinné školní docházky v průběhu školního roku 16 let, obědy zdarma mu nejsou odebrané.

Podmínkou, u které však došlo nyní ke zmírnění, je to, že rodiče či jiní zákonní zástupci těchto dětí musí pobírat po tři měsíce dávky pomoci v hmotné nouzi.

„Pokud jde o to, jak dlouho dávku rodina pobírá, musí to být alespoň tři měsíce, aby byla dětem přiznána podpora formou obědu. Po vyhodnocení pilotní fáze projektu, kdy bylo podmínkou alespoň 20 měsíců na dávkách, se MPSV rozhodlo tento parametr snížit,“ uvádí resort Marksové. Pilotní projekt proběhl ve druhém pololetí školního roku 2015/2016.

VIDEO: Anketa mezi ministry na Úřadu vlády: Jaké snídani dává přednost Michaela Marksová?

Na zajištění stravování po celý příští školní rok je nutné podat žádost na MPSV do 31. května. Na nové kolo přihlášek je určeno 35 milionů korun, kdy 5 250 000 Kč půjde ze státního rozpočtu, 29 750 000 Kč z evropských peněz, a to od evropského fondu FEAD (Fond evropské pomoci nejchudším osobám).

Žádost musí zadat kraj, pokud se chce škola či zařízení poskytující školné stravování do akce zapojit, musí s krajem uzavřít partnerskou smlouvu. Do hry však vstupují i spolupracující subjekty, což jsou obce a nevládní neziskovky, které se starají o šíření informací o projektu, mají motivovat zákonné zástupce v účasti v projektu či k umísťování dětí do mateřských škol, podílejí se i na hodnocení projektu. 

S obědy pomáhají neziskovky: Ivana Tykač a ti další

Do obědů zdarma se pravidelně zapojuje i MŠMT, které vypisuje výzvu vlastní. Pro rok 2017 byla podpora v projektu Dotační program pro nestátní neziskové organizace k podpoře školního stravování žáků základních škol poskytnuta neziskovce Women for Women, nadaci Drab Foundation a ostravské společnosti Společně-Jekhetane, která „usiluje o rovné šance pro romskou menšinu v majoritní společnosti, prostřednictvím poskytování sociálních služeb a jiných doprovodných aktivit“.

Neziskovka Ivany Tykač Women for Women s projektem Obědy pro děti získala od MŠMT pro rok 2017 přes 25,5 milionu, smlouvu o spolupráci pak Tykač podepsala nedávno i s Michaelou Marksovou. „Aktivně spolupracujeme, aby se podařilo získat více krajů do pomoci. Všichni máme jeden cíl a to jsou děti,“ říká manažerka projektu Skopová.

VIDEO: Manželka miliardáře Tykače Ivana stojí za projektem Obědů do škol a neziskovkou, která na ně shání peníze i mimo státní příspěvky

Video  Manželka miliardáře Pavla Tykače Ivana: Zapomněla dceři zaplatit obědy ve škole!  - Kristýna Léblová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

V letošním roce má projekt Ivany Tykač již takřka pět tisíc dětí, kterým zajišťuje bezplatné obědy. „Projekt jsme spustili v roce 2013 na základě reportáže v České televizi. Pak jsme se snažili apelovat na kompetentní místa k tomu, aby se do pomoci zapojila. V roce 2014 jsme dostali záštitu MPSV a podporu paní ministryně Marksové a v roce 2015 záštitu paní ministryně školství Valachové. S ministerstvy jsme hledali řešení - samozřejmě ambice je nalézt systémové, protože dětí je velké množství,“ říká Skopová.

Podle ní má projekt, který se snaží brát školní oběd jako součást vzdělávání, pozitivní dopad i na rodiče. Projekt je přitom anonymní a děti o tom, že jim pomáhá k bezplatným obědům, mohou, ale také nemusí vědět. „Rodiče se stydí vůči svému okolí, ale i vůči svým dětem. To, že jim nemohou dopřát na první pohled banální věc, to musí být pro rodiče, který se svou situaci snaží řešit, strašné. Když rodiče nechtějí, děti nemusí vědět, že jim pomohl někdo cizí. Necháváme to na rodičích,“ podotýká manžerka projektu. 

Video se připravuje ...
Další videa