Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Posílal Čechy do Polska, poletí sám? S Mládkem má skončit i náměstek Bokštefl

Autor: simao - 
24. února 2017
20:20

Ministr Jan Mládek (ČSSD) skončí v čele resortu průmyslu a obchodu, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) mu vyčítá hlavně situaci kolem operátorů a drahých dat v Česku. A podle webu Aktuálně.cz by s Mládkem měl skončit i náměstek Lubomír Bokštefl. Náměstkem se stal teprve 10. února, zaujmout však stihl vyjádřením „Chcete služby jako v Polsku – odjeďte do Polska“. 

Proč nemáme stejné ceny jako v Polsku? Mají k tomu operátoři nějaký důvod (kromě vlastního zisku)? Tyhle dotazy od čtenáře v chatu na Aktuálně.cz pořádně zavařily náměstkovi ministra Jana Mládka z ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Lubomíru Bokšteflovi. 

„Drzá odpověď z mé strany, za kterou se omlouvám: Chcete služby jako v Polsku – odjeďte do Polska. Zmiňované nízké ceny v Polsku (nejsou pro všechny) jsou patrně marketingovým tahem polského operátora. Operátoři v ČR mají jedny z nejlépe vybavených sítí v Evropě. To pochopitelně něco stojí. Na druhé straně konkurenční prostředí u nás není tak moc silné, aby tlačilo ceny dolů,“ zněla celá Bokšteflova odpověď. 

Na náměstka se snesla za „posílání Čechů do Polska“ kritika a Bokštefl dostal od Mládka důtku. Nyní by měl podle Aktuálně.cz Bokštefl coby náměstek skončit.

Bokšteflův konec však není ještě stoprocentní, uvádí web. Podržet náměstka prý může ještě premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který vzal vedení resortu na svá bedra do březnového sjezdu sociálních demokratů. „Pracovně právní kroky, tedy i působení pana náměstka, se budou řešit s příchodem nového pana ministra,“ uvedl mluvčí MPO František Kotrba. 

Náměstkem Mládka teprve od 10. února

Bokštefl má ve jmenovacím dekretu uvedeno, že bude ve funkci náměstka od 10. února 2017 „do doby ukončení výkonu funkce člena vlády ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka v ministerstvu průmyslu a obchodu“.

Do 10. února Bokštefl působil na MPO jako odborný poradce pro oblast elektronických komunikací. Náměstkem však byl již v minulosti, byť již poněkud zašlé – v letech 1991 a 1992 působil na pozici náměstka federálního ministra spojů ČSFR.

Mládkovým poradcem se Bokštefl stal v červnu 2015. „Lubomír Bokštefl se prakticky celý profesní život pohybuje v oblasti elektronických komunikací a jako můj poradce osvědčil výbornou znalost problematiky, která s tímto sektorem souvisí. Toto téma vnímám jako jednu z dominantních priorit pro MPO, a to zejména v oblasti odborně legislativní,“ uvedl Mládek při jmenování Bokštefla náměstkem.

„Odpověď náměstka Bokštefla ohledně mobilních služeb byla neuvěřitelně hloupá a úplně v rozporu s politikou vlády. Tlačíme na levnější mobilní data,“ postěžoval si premiér Sobotka poté, co Bokštefl zveřejnil onu hlášku s Čechy a Polskem.

Jmenování těsně před „Moravcem“

Že by Sobotka Bokštefla nyní podržel, to se nejeví jako úplně pravděpodobné. I tento týden v pořadu Ptám se, pane premiére označil Bokšteflovu odpověď za „neuvěřitelnou aroganci“, se kterou se během své funkce předsedy vlády nesetkal.

Samotné jmenování Bokštefla do funkce náměstka přitom na Twitteru řešil i moderátor ČT Václav Moravec. To když do svých Otázek odmítl Bokštefla coby Mládkova poradce, načež jej ministr jmenoval náměstka nového, jak tvrdí Moravec. „To jsou věci. Do OVM jsme odmítli poradce (chtěli jsme náměstka pro telekomunikace), z poradce se náhle stal náměstek!“ napsal moderátor a přiložil fotku Bokšteflova jmenovacího dekretu.

Bokštefl u Moravce skutečně byl. V debatě, proč jsou ceny za mobilní data v Česku nad evropským průměrem. A Češi jsou mezi zeměmi, kde se za ně platí nejvíce. Náměstek tehdy tvrdil, že jeho jmenování nebylo zcela náhlé.

„Pan ministr se mnou na toto téma hovořil již delší dobu. V oblasti elektronických komunikací v současné době je poměrně silná agenda, je tam spousta věcí k řešení a v některých případech se ukazuje, že pro to řešení je zapotřebí mít nejenom odborné a praktické předpoklady, ale je potřeba mít i tzv. tlustou vizitku, mít odpovídající pozici,“ uvedl Bokštefl.

Výtku měl i k Moravcovi. „Z vašich vyjádření to vypadalo, že jsem se náměstkem ministra stal vaší zásluhou. Já si myslím, že to tak není,“ odvětil moderátorovi v neděli 12. února a dodal: „Já mám kompetence, které mi svěřil do působnosti pan ministr. Není to veškerá digitální ekonomika, týká se to převážně odboru elektronických komunikací.“ Z této pozice pak také komentoval ceny v Česku a Polsku.

zadnice ( 25. února 2017 10:17 )

Posílal Čechy do Polska, poletí sám? S Mládkem má skončit i náměstek Bokštefl. No to je přeci samozřejmé, tedy mělo by to tak být!!! Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/452429/posilal-cechy-do-polska-poleti-sam-s-mladkem-ma-sk oncit-i-namestek-bokstefl.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa