Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Kolem Babiše „krouží“ státní zástupci. Prověřují zakázku na software EET

Autor: ČTK, ks - 
22. února 2017
21:40

Zakázku na software pro elektronickou evidenci tržeb (EET) za 50 milionů korun prověří státní zástupci. Uvedl to ve středu web Echo24. Zakázku dostala bez soutěže společnost IBM, která pro stát zajišťuje automatizovaný daňový informační systém (ADIS). Systém EET byl začleněn do ADIS. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 se zakázkou zabývá na základě anonymního trestního oznámení. Do měsíce rozhodne o dalším postupu, řekl mluvčí zastupitelství Jan Lelek.

Základním principem EET z dílny Andreje Babiše (ANO), spuštěné 1. prosince 2016, je neustálé online propojení obchodníků či řemeslníků s daňovou správou a okamžitá evidence každé účtenky, což má podle vlády omezit šedou ekonomiku a zvýšit příjmy z daní. Pro EET měl původně vzniknout zcela nový software. Podle trestního oznámení státní firma SPCSS vyhlásila na systém veřejnou soutěž, kterou vyhrála firma CGI s cenou 30 milionů.

Vláda nakonec rozhodla o začlenění do ADIS a Generální finanční ředitelství svěřilo zakázku bez veřejné soutěže firmě IBM, která je dodavatelem ADIS, za 50 milionů korun. Podle autora trestního oznámení obešlo ředitelství zákon o veřejných zakázkách a způsobilo škodu nejméně 20 milionů. Anonym také požaduje prověření možného střetu zájmů ministra financí Andreje Babiše (ANO), protože firma Agrofert, kterou tehdy Babiš vlastnil, využívá podle oznámení služeb IBM.

Důvodem, proč byla zakázka na systém EET zadána přímo IBM, je podle ministerstva financí licenční smlouva s touto firmou. „Finanční správa není oprávněna systém (ADIS) měnit. Z toho důvodu všechny nutné úpravy může provádět pouze výhradní dodavatel systému ADIS,“ oznámila webu mluvčí ministerstva Kateřina Vaidišová. Firma IBM zakázku podle serveru nechtěla komentovat.

dzery ( 23. února 2017 10:49 )

Poblione ty Burešovu zádel asi dobře znáš.

HajkovaVlasta ( 23. února 2017 05:41 )

Příště mu prý budou prověřovat moč na velké přání Kalouska.

tounny44 ( 23. února 2017 05:12 )

Na Babiše nemáte!

bursik ( 23. února 2017 02:32 )

dlouha rec a Kratka pointa stareho psa novym kouskum nenaucis , zas brzy prileti i capi...predvolebni prestrelky a skutek nikde

boxer ( 22. února 2017 22:15 )

Jenom to prošetřujte a vyšetřujte a hlavně nezapomeňte odsoudit. A je jedno jestli je to Babiš nebo Rath.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa