Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Faltýnek z ANO složil funkci. Odchází z vedení Agrofertu

Autor: ČTK - 
25. ledna 2017
17:21

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek odešel z vedení Agrofertu. Dnes to řekl Lidovky.cz. Své rozhodnutí spojuje s tím, že se předseda ANO a majitel Agrofertu Andrej Babiš holdingu chystá zbavit kvůli zákonu o střetu zájmů. Podle informací ve veřejném rejstříku byl Faltýnek ještě v prosinci potvrzen v představenstvu holdingu.

Čtyřiapadesátiletý Faltýnek je prvním místopředsedou ANO a vede poslanecký klub hnutí. Členem představenstva Agrofertu byl od roku 2007. Lidovkám.cz řekl, že polovina jeho profesní kariéry byla spojena s Babišem a že mu připadá logické z Agrofertu odejít a věnovat se naplno politice v okamžiku, kdy se Babiš Agrofertu vzdává.

Podle serveru opustil Faltýnek představenstvo Agrofertu ke konci loňského roku. Podle záznamu ve veřejném rejstříku byl přitom jako člen představenstva opakovaně potvrzen loni 20. prosince.

Babiš se holdingu vzdává kvůli zákonu o střetu zájmů, podle něhož od 9. února nebudou mít firmy vlastněné členy vlády šanci ucházet se o státní dotace. Holding hodlá převést do svěřenského fondu, učinit tak chce nejpozději začátkem února.

Podle zákona nebudou mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám společnosti, v nichž členové kabinetu drží nejméně čtvrtinový podíl. Babiš nyní vlastní skupinu Agrofert stoprocentně.

Součástí zákona je i ustanovení, které zakazuje členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Tato část zákona se však bude vztahovat až na kabinet, který vznikne po podzimních volbách do Sněmovny. Pod Agrofert spadá mediální dům Mafra, vicepremiér vlastní i rozhlasovou stanici Impuls a hudební televizi Óčko.

Babiš zákon o střetu zájmů považuje za protiústavní. Poslanci ANO se podle něj kvůli zákonu obrátí na Ústavní soud, pokud totéž neudělá prezident Miloš Zeman. Ten takový krok oznámil už dříve pro případ, že Sněmovna přehlasuje jeho veto. Dolní komora parlamentu to udělala v polovině ledna.

deep_ass_flsting ( 25. ledna 2017 22:16 )

Tak krátká věta a tolik pravopisných chyb. Inu, pologramota zdenekk.

deep_ass_flsting ( 25. ledna 2017 20:31 )

Tak pořád nebul, debile!

deep_ass_flsting ( 25. ledna 2017 20:21 )

Klafunda samozřejmě, ale se seznamem jsi docela vedle, debile!

deep_ass_flsting ( 25. ledna 2017 19:57 )

A nejen zdenekk, debile!

deep_ass_flsting ( 25. ledna 2017 19:38 )

Je to debil, ten zdenekk.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa