Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Europoslanec Mach dál povede Svobodné. Nakročil k odchodu z Bruselu

Autor: Václav Lang - 
22. ledna 2017
20:54

Europoslanec Petr Mach ve víkendové volbě obhájil post šéfa Strany svobodných občanů a možná se co nevidět bude stěhovat z Bruselu. Jak řekl v neděli večer Blesk.cz, jedná se o první krok k tomu, aby se vzdal mandátu europoslance. Pokud si jej totiž spolustraníci vyberou také za volebního lídra, bude chtít, vymění místo v Evropském parlamentu za boj o sněmovní křesla.

„Na post v Evropském parlamentu budu rezignovat před volbami, jak jsem již několikrát dopředu deklaroval. Tedy tak, abych už v září nebyl poslancem a mohl se plně věnovat horké kampani,“ napsal Mach nedávno do uzavřené vnitrostranické diskuse Svobodných s výzvou, aby si členové fóra nechali informaci zatím pro sebe.

Příspěvek ale doputoval až do redakce Blesk.cz a Mach přiznal, že tato slova mínil vážně, i když zdůrazňoval, že se tak stane jen tehdy, zvolí-li jej spolustraníci znovu lídrem. Víkendové znovuzvolení je podle něj zatím prvním krokem ke složení mandátu, reagoval v neděli pro Blesk.cz krátce po ohlášení výsledků.

Europoslanec Petr Mach v redakci Blesku Europoslanec Petr Mach v redakci Blesku | Foto Blesk - Martin Pekárek

„Byla to jen volby předsedy. Sice důležitý, ale první krok. Ten další budou primárky na lídra kandidátky. Když se stanu lídrem, vzdám se mandátu v EP, abych se mohl plně soustředit na volby v PSP,“ potvrdil Blesk.cz.

Boj o charakter strany

V elektronických volbách získal podle ČTK 301 ze 487 hlasů. Hlasovala přibližně polovina členů strany. Mach měl při volbách dva protikandidáty. Ekonom Martin Pánek získal 128 hlasů, pro konzultantku domácího vzdělávání Irenu Steinhauserovou hlasovalo 58 lidí.

Jeho zvolení by mělo vést k utlumení nespokojenců uvnitř strany. Právě kvůli ideologickým rozporům a hádkám se Mach rozhodl koncem loňského roku na pozici předsedy rezignovat.

„Strana se dostala do vnitřního sporu o charakter, směřování a ústřední téma komunikace pro volby do Poslanecké sněmovny. Spor se vedl o to, jestli vystoupení z EU (tzv. „czexit“) má být hlavním či jediným volebním tématem strany, nebo ne. Já osobně tuto tezi nepodporuji, protože myslím, že naše občany kromě bruselské byrokracie trápí např. vysoké daně a neustálé ukrajování našich svobod naší českou vládou,“ popsal detailněji Mach důvod své rezignace v oficiálním prohlášení.

Jedenačtyřicetiletý Mach, který se netají touhou prorazit hlavně do Sněmovny, působil v Evropském parlamentu přinejmenším jako podivný úkaz. Sám totiž na Evropskou unii spíš útočí, a když například na prvním zasedání europarlamentu vyhrávala hymna Unie, otočil se k orchestru zády. Spolu s dalšími euroskeptiky z jiných zemí se snaží v EP bojovat proti federalizaci.

xtron ( 22. ledna 2017 22:18 )

A neříkal tento vyčůraný pán, že plat z Eu nebude brát ani tam pobývat a najednou píše, že se teprve bude odtamtud stěhovat? Asi ty chechtáky nakonec dobrý byly, co))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa