Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Grossova sestra Ivana pochybuje o tom, jak bratr zemřel. Mluvili spolu o otravě

Autor: simao - 
22. prosince 2016
11:00

Ivana Karetová je sestrou Stanislava Grosse. A podle webu Neovlivní.cz strávila několik posledních nocí přímo u jeho lůžka, než její bratr v dubnu 2015 zemřel. Počátkem roku 2016 se objevily spekulace, že bývalého premiéra někdo otrávil. Důkaz ale dodnes chybí. Grossova sestra ale upozorňuje, že o otravě mluvili se svým bratrem, když ještě žil a jeli spolu autem.

Stanislav Gross zemřel 16. dubna 2015. Sužovala ho zákeřná nemoc – ALS, amyotrofická laterální skleróza. Choroba, u níž vlivem onemocnění mozku a ztráty buněk centrální nervové soustavy postupně ochabují svaly a tělo pacienta, až nemocný umírá na selhání plic.

U Grosse šly problémy postupně – omezená hybnost ruky však přešla ve stále rozsáhlejší paralýzu. Jelikož jde o nemoc do jisté míry neprobádanou, nechtěl se se svým osudem jen tak smířit. A zkoumal i možnou otravu – podstoupil také speciální test na přítomnost případného většího množství těžkých kovů.

Grossova sestra: Pochybnosti si ponechávám

„Jednou jsme jeli v autě a mluvili jsme o možnosti otravy. Strašně mě tehdy překvapilo, že mi to nevyvrátil. O důvodech, proč by ho chtěl někdo otrávit, jsme se nebavili. Já se ani neptala proč,“ citují nyní Neovlivní.cz Ivanu Karetovou, sestru zesnulého expremiéra Stanislava Grosse.

Sestra měla k Stanislavu Grossovi velmi blízko. A o smrti bratra v reportáži novinářky Sabiny Slonkové promluvila vůbec poprvé.

„Vždycky se mě snažil od politiky a podobných věcí držet dál. Když byl v politice a měli jsme pár chvil pro sebe, chodili jsme spolu na houby, politiku jsme neřešili. Nevím, jestli byl otráven, vycházím jen z toho, co mi řekl. Chybí mi informace, takže pochybnosti si ponechávám,“ dodala Karetová.

VIDEO: Stanislav Gross byl pohřben 22. dubna 2015.

Video  Stanislava Grosse (†45) vyprovodily zvony a věnec od dcer.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Gross řešil podezření, že byl otráven

Neovlivní.cz tak nyní rozebírají, jak to s Grossovou smrtí mohlo být. Připomínají i to, že podnět policii k prošetření dal poslanec ČSSD Richard Dolejš – který v den Grossova pohřbu podal trestní oznámení na neznámého pachatele. „Standa si nechtěl okolnosti svého onemocnění vzít s sebou. Chtěl, aby to veřejnost věděla. I proto se obrátil na tajné služby. Byl přesvědčený, že nemoc nepřišla přirozenou cestou,“ tvrdil.

Spekulace o otravě oživuje článek webu Slonkové „Pravda o smrti Stanislava Grosse“. Připomíná speciální analýzu, kterou Gross podstoupil – která v jeho vlasech těžké kovy údajně objevila. „Někdejší politik se nechal testovat poté, co u něj propukly neurologické potíže. Zabýval se podezřením, že byl otráven. A svěřil se s tím několika lidem,“ poznamenává web.

Syková: Ptal se mě na možnost otravy

Další z lidí, komu se měl o svém podezření Gross svěřit, byla senátorka za ČSSD a špičková lékařka a vědkyně Evy Syková, která vedla Ústav experimentální medicíny Akademie věd ČR. Skončila však letos v červnu.

Čelila totiž kritice kvůli přijímání peněz od pacientů za účast v klinické studii týkající se léčby kmenovými buňkami. Pacienti, kteří chtěli podstoupit experimentální léčbu, měli podle ČT platit sponzorský dar kolem 150 tisíc korun. Syková však odmítala, že by se něčím provinila.

Ke smrti Grosse Syková uvedla: „Pan Gross se na mě před smrtí obrátil kvůli možnosti léčby kmenovými buňkami. Byl u mě tehdy spolu s ošetřovatelem a ten se mě výslovně na možnost otravy ptal. Zjevně to řešili.“

Expremiér těžce nesl opovržení

Web však cituje lékaře, podle kterého hodnoty těžkých kovů nebyly v takové výši, aby způsobily otravu organismu. Neovlivní.cz proto upozorňují, že žádný dostupný důkaz ohledně možné otravy neexistuje. Přináší však i svědectví z Grossova zdravotního trápení.

„Nesl to velmi těžce. Bylo na něm vidět, že ho tíží nejen ta nemoc, ale také opovržení, se kterým se občas setkával na ulici nebo v restauraci. Na některá vyšetření jsme málem chodili maskovaní, aby ho nikdo nepoznal,“ prozradil pod podmínkou anonymity webu další z Grossových ošetřujících lékařů.

VIDEO: Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech uvedl, že Gross si věnec nezasloužil.

Video  Miloš Zeman z Lán: Gross si věnec nezasloužil, nevážil jsem si ho!  - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 27. prosince 2016 09:04 )

velmi slabe zduvodneni...... az vam nekdo rekne, ze mate jit zabijet, tez uposlechnete? mezi slusnymi lidmi se tomu rika pokrytectvi.....

joudajoudovy ( 23. prosince 2016 07:28 )

kdy mame ocekavat svatoreceni svateho standy masinky? akce se bude konat pred nebo po zverejneni informaci o odklonenych milionech v dedickem rizeni?

pupak ( 23. prosince 2016 00:31 )

ALS , nebo otrava.. Boží mlýny, nebo karma.. Hlavně, že se voda včas uvařila a všechno dobře dopadlo.

lunatic ( 23. prosince 2016 00:23 )

Voliči se pragmaticky ptají - kdo je na řadě ?

jity ( 22. prosince 2016 20:23 )

elenic máš naprostou pravdu, proč by to měl odnášet jen jeden. Co ti ostatní ještě horší zloději? Nenávistné příspěvky jsou ze závisti, že oni sami nic nedokázali jen nadávat. Co takový Dalík, který si řekl o půl miliardy, ten nikomu nevadí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa