Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stropnický při šedesátce bilancuje: Budu prezident, nebo vesnický autobusák?

Autor: ČTK, simao - 
18. prosince 2016
14:45

V pondělí mu bude šedesát. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se proto pustil do bilancování. Zažil mnohé - profesi herce, diplomata i politika. Kriminálku Anděl, život velvyslance ve Vatikánu či Portugalsku, řízení resortu obrany Česka a spolupráci s Andrejem Babišem (ANO). Jenže co dál? Mohl by být prezidentem, spekuluje se. On sám se (zatím) ke kandidatuře staví váhavě, jakkoli ji nevylučuje. Zasnil se však i ohledně toho, jaké by to bylo, být takovým řidičem autobusu na vesnici.  

„Když mě chce někdo na internetu napálit, tak je to většinou přes moji uměleckou profesi. Tak si říkám, co to v těch některých lidech je, že mají potřebu se bojovně vymezovat proti hercům,“ přemítá na prahu šedesátky ministr Martin Stropnický.

On sám považuje za „mimořádně zdravé“ několikrát za život radikálně změnit profesi. „Já nejsem typ japonského dělníka, který v páté generaci utahuje šroubek. To se tomu neposmívám, je to pěkné, když je v rodině nějaká profese, co se dědí z otce na syna, v mé rodině to bylo taky tak,“ řekl. Sám si ale nedovede představit, že by celý život pracoval jako státní úředník, herec či politik.

Stropnický na Hrad? První to má slyšet Babiš

Jestli bude chtít pokračovat po podzimních volbách jako ministr obrany, nebo jestli se pokusí o další změnu a bude kandidovat na prezidenta, zatím neví. „Je to obrovský úvazek se rozhodnout,“ poznamenal Stropnický. Nejdříve to chce říct předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

A tak o své budoucnosti přemítá Stropnický ještě na jiné úrovni, kde by spolupracoval se svou manželkou Veronikou Žilkovou. „Pak je ještě jedna výzva, a to je volná noha, jak se říká v herectví. Že si obnovím IČO a s Veronikou máme hrající dceru, hrajícího syna, tančící dceru, a něco by se tam ještě našlo kolem, my si možná vyzkoušíme nějaké představení a budeme ho hrát ve vlastní produkci,“ nastínil možné rodinné plány.

Bavilo by ho však prý také dělat řidiče autobusu na venkově, který vozí ráno děti do školy a odpoledne zpátky. „Je jich málo, jsem slyšel, jsou špatně placení, ale to by mi tak nevadilo, mohl bych si to dotovat,“ podotkl ministr.

Pro armádu chce 12 nových vrtulníků

Coby šéf resortu obrany se Stropnický chystá ještě před koncem svého funkčního období vybrat nástupce náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře, který spěje k důchodovému věku. Končit měl v létě 2017, Stropnický však zařídil, aby se tak stalo až v květnu 2018.

Chce mít však jasno, kdo nastoupí na Bečvářovo místo. Prý aby „nenastalo nějaké vzduchoprázdno“. A chce schválení Bečvářova nástupce ještě po Sobotkově vládě. Pro ni má však i další úkol - schválit nákup 12 nových vrtulníků pro armádu.

Problémy kvůli uneseným Čechům

Za jeden z úspěchů ve svém přitom Stropnický považuje to, že ministerstvo už není považované za „minové pole podivných nákupů“. „Tenhle styl tady už nepanuje. Nedaří se nám vždy to udělat v čase, který bychom chtěli, někdy se ten proces nákupu toho či onoho někde zasekne. Ale co to je ve srovnání s nějakým skandálním předražením,“ poznamenal s narážkou na kritiku, že je jeho resort pomalý při zadávání zakázek.

Samotné působení Stropnického v čele ministerstva se neobešlo bez problémů. Začátkem letošního roku řešili vládní partneři i kvůli tlaku opozice další setrvání Stropnického ve funkci - a to v souvislosti s jeho vyjádřením k únosu Čechů v Libanonu, kdy Stropnický prozradil, že podmínkou propuštění Čechů bylo, aby Česko nevydalo v Praze zadržovaného Libanonce Alího Fajáda do USA. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ho však podržel s tím, že Stropnický sice udělal chybu, ale ne tak závažnou, aby jeho odvolání navrhl.

Pestré role Stropnického: Herec, diplomat a ministr

Martin Stropnický se narodil 19. prosince 1956 v Praze. Za komunistů vystudoval Divadelní fakultu Akademie múzických umění a poté působil v divadlech v Mostě či v Praze, kde působil především na Vinohradech. V roce 2003 dostal Cenu Thálie. V letech 2003 až 2012 dělal ve Vinohradském divadle uměleckého šéfa.

Krátce po revoluci však také absolvoval diplomatickou akademii ve Vídni. Po práci na ministerstvu zahraničí se tak mohl vydat na diplomatické mise velvyslance v Portugalsku, v Itálii či Vatikánu.

Roli ministra si vyzkoušel již v Tošovského úřednické vládě - v roce 1998 byl ministrem kultury. Velkým politickým návratem bylo jeho zvolení poslancem v říjnu 2013, v lednu 2014 se stal ministrem obrany. Kromě toho je dnes i předsedou pražské ANO po problémech Radmily Kleslové.

V osobním životě je potřetí ženatý. S první manželkou Lucií se totiž oženil hned dvakrát a má s ní tři děti, včetně současného šéfa Strany zelených Matěje Stropnického. S Veronikou Žilkovou mají i díky jejím dětem rodinu o to větší. Společně mají dceru Kordulu, jejich syn Melichar zemřel po půl roce života. Stojí také za projektem Cesty za světlem, kdy rodiny padlých vojáků vzpomínají na své blízké.

VIDEO: Martin Stropnický a Veronika Žilková při akci Cesta za světlem

Video  Žilková o nejtěžším momentu manželky ministra obrany: Čekání na rakve vojáků!  - Petr Macek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video  Stropnický o padlých vojácích: Pro jejich rodiny nikdy nemůžeme udělat dost.  - Petr Macek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

safinka59 ( 10. ledna 2017 12:42 )

...sebestřednost kariéristu Stropnického nezná mezí...! Divadlo, film, politika...to vše se dělat na 100% ?! Nenažraný, nesoudný vlezdo***e, hlavně za každou cenu vše, co se blyští korunou...a to má drzost přemýšlet o kandidatuře na prezidenta ?!

agfor ( 18. prosince 2016 18:21 )

Na autobusáka se nehodí - je to práce a on makat neumí - a na prezidenta ? Už nám vládlo a vládne moc komediantů.

Ppeettrr ( 18. prosince 2016 17:13 )

☺☺☺👍

hejhej ( 18. prosince 2016 15:27 )

Rozhodně by byl Stropnický lepší prezident než estébáci Halik a Horáček, kteří by přitáhli do republiky muslimy. Stropnický má , přesto, že je herec zkušenosti v diplomacii, chová se slušně, nenapadá nikoho jako ti dva výše jmenovaní trotli.

Ppeettrr ( 18. prosince 2016 15:23 )

Jo a kníže taxikář, Horáček mašinfíra a je ze mě turista.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa