Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zbabrané zakázky u Stropnického: Armáda zaplatí víc za vesty i pandury

Autor: simao - 
10. ledna 2017
11:20

Ministerstvo obrany chystá nákupy pandurů i neprůstřelných vest. V obou případech však bude muset sáhnout hlouběji do kapsy, než plánovalo. Prodraží se jak obrněné vozy, o čemž už informoval ministr obrany Martin Stropnický (ANO) vládu, tak i vesty, které přitom vojáci potřebují nutně k afghánské misi. Jenže roční průtah kolem zakázky se nakonec bude muset řešit koupí dražších vest. Amerických.

20 pandurů a 2291 neprůstřelných vest – dva armádní nákupy, které spojuje jedna věc. Budou dražší, než se původně zdálo. Pořízení obrněných transportérů vyjde dráž o 796 milionů, což projednala vláda v pondělí. Vedle toho však deník Právo nyní upozornil i na další nepříliš zdařilou armádní zakázku, na neprůstřelné vesty.

Dražší vesty od Američanů

Neprůstřelné vesty, důležité pro nasazení českých vojáků v Afghánistánu, měla armáda pořídit od České zbrojovky Uherský Brod za 68 milionů korun. Jenže dohady kolem zakázky se vlečou přes rok, a tak nakonec koupí vojákům vesty americké, jejich pořízení bude nákladnější, píše Právo.

Upozorňuje i na to, že zbrojovka vesty už vyrobila, nevyhovovaly prý ale normám, a tak je armáda nepřijala. Situaci nadále řeší právníci, zbrojovka pochybení odmítá. „Po dlouhodobém dialogu s Českou zbrojovkou byl smluvní vztah ukončen,“ uvedl v reakci na krach zakázky Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany.

Smlouvu na dodávku 2291 neprůstřelných vest podepisoval první náměstek ministra obrany Jiří Borovec v únoru 2015, zakázku vypsalo ministerstvo v červnu 2014. „Česká zbrojovka Uherský Brod je naším tradičním partnerem a vojáci mají s jejími výrobky – ať už se jedná například pistole Phantom či útočné pušky Bren – ty nejlepší zkušenosti. Navíc jsme rádi, že se nám podařilo vysoutěžit výhodnou cenu,“ říkal tehdy Borovec.

Představení vest pro armádu v únoru 2015, které nakonec ministerstvo obrany nekoupilo Představení vest pro armádu v únoru 2015, které nakonec ministerstvo obrany nekoupilo | Ministerstvo obrany

Z vidiny výhodné ceny se však situace změnila na problém pro armádu. Ten nyní resort vyřeší provizorně. A to nákupem 500 amerických nosičů balistických plátů za 17,5 milionů korun. Obchod proběhne přes alianční agenturu NSPA, kdy přes zbrojovku měla stát jedna vesta 29 700 korun, přes NSPA 35 tisíc korun. Na obzoru je však již uzavření i další zakázky – na celkem 5 500 vest. Zájemců je o ní šest, výherce zakázky by měl být znám do konce ledna.

Stropnický o pandurech: Změnily se požadavky

Kromě dražších vest se však v souvislosti s armádou mluví i o dražších transportérech. Jak upozorňuje e15.cz, původně bylo na pandury vyčleněno 1,27 miliardy korun. Šlo však o cenu nižší, než za jakou by je vůbec bylo možné vyrobit. A tak si obrana v obchodu s výrobcem Tatra Defence Vehicle podnikatele Jaroslava Strnada připlatí.

Brzy se vyrojila kritika. „Ministr obrany se spletl o miliardu. Mám vážné pochybnosti o kompetenci ministra-herce Stropnického pro oblast národní obrany. Mám také obavy, že stále zbrojíme spíš pro nekonečnou válku v Afghánistánu, než pro efektivní obranu naší země,“ postěžoval si europoslanec Petr Mach (Svobodní) na Facebooku.

Špatné počty Stropnický odmítá

Že by si to na ministerstvu obrany špatně spočítali, to však ministr obrany Martin Stropnický (ANO) odmítá.

„Vojáci své původní požadavky specifikovali v roce 2013. Od té doby ale došlo ke změně bezpečnostní situace ve světě, na kterou musíme reagovat nejen nákupem moderních zbraní, ale také inovací a zdokonalením výzbroje u již zahájených projektů, což je tento konkrétní případ,“ odmítá Stropnický kritiku.

Stručně řečeno, armáda chce prý pandury poslední generace, a tak je chce co nejmodernější ještě před jejich zakoupením.  „Nové transportéry vyjdou i po úpravě ceny levněji, než tomu bylo v zakázce schválené vládou v roce 2009. Tehdy se ceny vozidel ve srovnatelných modifikacích pohybovaly od 111 do 189 mil. Kč za kus, nyní vyjde jeden spojovací Pandur na 98 milionů korun a velitelsko-štábní Pandur na 102 milionů korun,“ dodává ministerstvo obrany.

S pandury jsou však spojeny i události, které na ně vrhly stín. Ať už jde o čtyřletý trest pro lobbistu Marka Dalíka, který se měl v době pořizování pandurů a vyjednávání tehdy s rakouskými zbrojaři dopustit podvodu, nebo čerstvější, loňskou bouračku pěti pandurů, které se srazily u Tábora. Nehoda však stále došetřena není.

Listopadová bouračka u Tábora: Srazilo se tam pět pandurů, nehoda však došetřená není. Listopadová bouračka u Tábora: Srazilo se tam pět pandurů, nehoda však došetřená není. | Blesk.cz - Vlaďka Hradská

zednik ( 10. ledna 2017 13:47 )

Všechno zdražuje. Divil bych se kdyby nepodražil i papundekl.

Inka ( 10. ledna 2017 12:47 )

....nakonec to bude jako z filmu Pacho, hybský zbojník." ..Na koně ! Koně nemáme...tak utíkejme..."

HajkovaVlasta ( 10. ledna 2017 11:59 )

Proč to nekoupí a nezaplatí USA,když je armáda využívána jen v jejich zájmu.

strycbrady ( 10. ledna 2017 11:55 )

Dnes je tomu 104 roků co se narodil skvělý člověk a politik, prezident Gustá Husák.Prosím všechny slušné lidi o tichou vzpomínku.

ivoadler ( 10. ledna 2017 11:49 )

Včera jsem na ČT 24 - Události, komentáře slyšel nějakého odborníka, od pohledu voják každým coulem, že naše armáda je sice dobře vybavena! na plnění expedičních úkolů kdesi, viz ty vewsty, ale její schopnost bránit naše území je fakticky nulová. No což, naposledy jsme ho bránili za třicetileté války, bez valného úspěchu - viz bitva na Bílé hoře. Na Stropnického mi ale nešahejte. Lepšího kandidáta na prezidenta nenajdeš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa