Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Chovanec vyzval České dráhy ke stávce. Odvádí pozornost od protestů na poště?

Autor: bog, ČTK - 
15. prosince 2016
10:30

Ministr vnitra Milan Chovanec na uzavřeném jednání ČSSD řekl před vedením strany a zástupci sociálních demokratů z celé republiky, že by odboráři měli začít stávkovat, protože se jim podle něj rozebírají České dráhy pod rukama“. Na celou věc upozornily Hospodářské noviny.

Kde jsou odbory v dopravě, které mají dnes stávkovat v době, kdy jim rozebírají České dráhy pod rukama? Když se s nimi o tom bavíte, napíší petici, tiskovou zprávu a odejdou někam na soustředění. Nejlépe do zahraničí,“ rýpl si Chovanec s tím, že strana potřebuje v odborech partnery, kteří by se měli zvednout a „stát s ČSSD v jednom šiku“.

Proti výroku Chovance se ohradil nejen šéf ANO Andrej Babiš, ale i ministr dopravy Dan Ťok, který to považuje za hloupý vtip. Je to totiž právě on, kdo má České dráhy na starost. Uvedl, že se snaží situaci ve firmě stabilizovat a nemyslí si, že by odbory začaly se stávkou jen kvůli tomu, že si to přeje ministr vnitra. Odboráři sice potvrdili, že mají k demokracii blízko, ale s názorem ministra na stávku nesouhlasí.

Pan Chovanec je historicky první ministr, který vyzývá ke stávce ve státní firmě,“ prohlásil první místopředseda vlády. Podle předsedy ČMKOS Středuly by se nejdříve vše mělo řešit dohodou a kompromisy. Dodává, že stávka podporuje radikalizaci společnosti, a proto by vždy měla být až poslední možností.

Sociální demokracie před volbami v roce 2013 slibovala, jak se postará o dopravu a jak celý resort ve vládě v případě úspěchu převezme. To se bohužel nestalo a pro železničáře je to veliké zklamání,“ popsal Jaroslav Pejša, který vede Odborové sdružení žlezničářů, a uznává, že slova pana ministra Chovance ho zvedla ze židle.

Stávku už vyhlásily odbory České pošty

Tři menší odborové svazy České pošty vyhlásily na 19. prosince dvouhodinovou výstražnou stávku. Protestu kvůli požadavku na zvýšení mezd o 2500 Kč měsíčně se zúčastní kolem 6 000 lidí. Česká pošta spadá pod ministerstvo vnitra, tedy právě pod Milana Chovance.

babatomanija ( 15. prosince 2016 12:35 )

Česko je jako Afrika v Evropě. Kdo může za tak ostudné platy? Za zaostalý sociální systémn? Z nekvalitní dovozené zboží? Obchodníci jsou vlastizrádci, jelikož český občan je leckde dnes již považován za druhořadého občana EU.

sores ( 15. prosince 2016 12:28 )

Stávkovat by mělo celé pracující Česko, holičky,prodavačky,uklízečky,řidiči atd.atd. Všichni tito berou žebrácké platy, stávkují a bojují za vyšší plat ti co mají hodně! To jsou doktoři, mají prům. plat 70 tisíc a stávkují za vyšší. Piloti u nás také stávkují jelikož berou jen 200 tisíc, chtějí jako mají ti ve vyspělém státě, 300 a více!Ředitelé a vysoké funkce berou statisíce, ti nemusí stávkovat, ale bez nich se lidstvo obejde, bez prodavače žrádla nikoliv, ani doktor ani ředitel!!!

tgbg ( 15. prosince 2016 12:01 )

Zaplať Pán Bůh, že se jim dráhy rozebírají!!Jinak by jsme jezdili jako dobytek jako v komunizmu!!!!

jana999 ( 15. prosince 2016 10:59 )

ale chovanec má pravdu ale skoro mu připadá, že už rozebrané jsou, aspoň ty nejlukrativnější věci, jako nákladová doprava, která nejvíce vydělávala

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa