Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Valachová chce dětem vštěpit „multikulti“ výchovu. Kritici: Vymývání mozků

Ministryně školství Kateřina Valachová chce vést děti k demokracii. Na školy by kvůli tomu dohlíželo ministerstvo.
Ministryně školství Kateřina Valachová chce vést děti k demokracii. Na školy by kvůli tomu dohlíželo ministerstvo.  (Autor: scom)
Autor: zst - 
5. prosince 2016
13:30

Dodržovat státní linii občanské výchovy. To není výkřik z minulého století, ale plán ministerstva školství, který má přispět k lepší orientaci dětí v dnešním proměnlivém světě. Koncepce by se měla na vládě projednávat během února. Píše o tom časopis Týden.

Povinná výchova k občanství se má ve školách dotknout především občanské výchovy, vlastivědy, ale i dalších předmětů nebo volného času. Dokument mířící na vládu ale částečně děsí i některé koaliční poslance, kteří ho ještě nedostali v kompletní verzi na stoly.

Tento bod je součástí koaliční smlouvy, není tak překvapením, že s ním ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) přichází. Do priorit ho tehdy prosadil předseda poslanců koaličních lidovců Jiří Mihola. A zatímco předchůdce Valachové Marcel Chládek kroky v tomto směru nepodnikal, jeho nástupkyně se do něj vrhla po boku spolustraníků a neziskových organizací s vervou.

„Jakýkoli rámec pro občanské vzdělávání směrem k široké veřejnosti ve státní politice zcela chybí,“ zdůvodňuje ministryně své kroky v předkládací zprávě. Kroky, které navrhla společně se svým expertním týmem, mají vést k „vytváření a upevňování takových postojů a hodnotové orientace žáků, které jsou potřebné pro fungování a zdokonalování demokracie“. Podle některých politiků jde ale o „vymývání mozků“.

Dům demokracie a lidských práv

Zatím existuje několik možností, kdo by měl za dodržování této výchovy zodpovídat. Prakticky ve všech ale figuruje ministerstvo školství. Jedna z nich dokonce počítá se vznikem zcela nové instituce s rozpočtem 40 milionů ročně a názvem Dům demokracie a lidských práv. Ten by měl vydávat metodická doporučení v tomto směru.

Dále je možný vznik grantové agentury, která by sponzorovala školám určité přesně vymezené projekty z ministerstvem zadaných okruhů. Třetí možností je financování přímo z rozpočtu ministerstva školství, ale skrze neziskové organizace. Propojení s neziskovkami je přitom Valachové hojně vyčítáno.

Poslední variantou je zařadit výchovu k občanství pod Národní ústav pro vzdělávání, tedy pod příspěvkovou organizaci ministerstva školství, která vypracovává rámcové vzdělávací programy. Diktuje tedy výuku školám už nyní.

Mihola: Homosexualita jako vyčpělé téma

Původní navrhovatel tématu Jiří Mihola se ale začíná od verze Kateřiny Valachové distancovat. Nelíbí se mu, jak s koaličním bodem naložila. „Strkat do tak zásadní oblasti, jako je vzdělávání dětí, vyčpělá témata jako homosexualita či multikulturalismus není vhodné. Děti by se měly naučit, jak se chovat a nakládat s demokracií, která je křehká a cenná, nikoliv řešit podobné věci. To do výchovy o občanství nespadá,“ komentoval Mihola.

„Musíme podpořit školy, aby mohly zakládat školní žákovské parlamenty. Podpořit děti v aktivitách, které je baví. Ukázat jim občanský prostor. Škola ale nemá být místo agitace,“ zdůraznil také šéf lidoveckých poslanců.

Kritikou nešetří ani opozice. „Více se mi líbí vzor německý, kde si jednotlivé politické strany vytvářejí své nadace a prostřednictvím těch zážitkovou formou ukazují výhody, ale samozřejmě i nevýhody demokracie,“ poznamenala k tomu expertka na oblast školství za TOP 09 Markéta Adamová. Žáci by podle ní měli být vedeni ke kritickému uvažování a pochopení politické volby.

„To, co z toho ale vzniklo na ministerstvu, se totálně vymklo z rukou. Nesmíme připustit, aby rezort naše děti učil jedné jediné pravdě jako za minulého režimu. Celá tato kauza bohužel vede k poškození pojmu občanské vzdělávání,“ dodala poslankyně.

Tlaky KDU-ČSL a ANO nakonec podle Týdne vedly k tomu, že ještě před projednáváním na vládě musí koncepci schválit ministr pro lidská práva. Tím je od začátku prosince Jan Chvojka (ČSSD). Právě on bude jejím garantem.

Markéta Adamová byla hostem Studia Blesk. Podívejte se na rozhovor o sociálních tématech:

Video  Rodičovskou i pro nezaměstnané babičky a dědy, navrhuje Adamová.  - Tomáš Belica, Blesk TV
Video se připravuje ...

makika ( 1. března 2017 18:58 )

přesně tak, oni si snad myslí, že jsme na tu vymývárnu v dobách socialismu zapomněli. A už je to tu zase, nedaří se jim převýchova k multikulturalismu nás rodičů, tak chtějí převychovat naše děti.

byvalyvoliccssd4 ( 5. prosince 2016 21:57 )

Máme nejhorší vládu od r.1918.

hejhej ( 5. prosince 2016 21:22 )

bejlas: Vlachová je z ČSSD a stejná kráva jako Šabatová. Byla taky náměstkyní Diensbiera, což vypovídá o mnohém. Ta měla z vlády letět spolu s Diensbirem.

gabreta ( 5. prosince 2016 20:54 )

A že by ta kravka třeba prosazovala úctu a toleranci ke starým spoluobčanům, která se ze společnosti vytratila, to jí nenapadne! Ona si nejspíš potají už zkouší burku a předpos*ranej Sobotka turban!!

steelheart ( 5. prosince 2016 19:40 )

to si myslej, že jako u dětí se nedá nic zkazit?!!!!!!!!!!! k r á v a

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa