Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Zeman se vymkl diplomacii, tvrdí pravice. Podle Sobotky je Česko jednotné

Autor: zst, ČTK - 
11. listopadu 2016
13:30

Kvůli nejednotné zahraniční politice Česka iniciovaly pravicové strany ve Sněmovně mimořádnou schůzi poslanců. Po tříhodinové debatě nakonec ale program setkání zákonodárci neschválili a o bodu se tak vůbec nejednalo. Debata se omezila na úvodní řeči, ve kterých pravice upozornila na slabou a nesrozumitelnou zahraniční politiku směřující na Východ. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) výtky odmítli.

Schůze Sněmovny k zahraniční politice svolaná na pátek z podnětu poslanců pravicové opozice se neuskutečnila. Dolní komora po tříhodinové úvodní debatě, v níž mohli vystoupit jen řečníci s přednostním právem, návrh jejího programu neschválila.

Pro širší diskusi o zahraniční politice hlasovalo 36 ze 119 přítomných poslanců zejména z řad opozičních klubů TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu a také vládní KDU-ČSL. Proti bylo 70 členů dolní komory, hlavně z koaličních ČSSD a hnutí ANO a opoziční KSČM. Další komunističtí poslanci nepodpořili návrh programu tím, že se hlasování zdrželi.

Zamítnutí programu znamená to, že se do debaty nemohli zapojit poslanci, kteří nemají výsadu přednostního práva. Náleží například členům vlády, vedení dolní komory, předsedům poslaneckých klubů a šéfům stran. Sněmovna také nemohla případně schvalovat návrh usnesení, pokud by jej někdo podal.

Sobotka: V zahraničí říkáme to samé co doma

Česká zahraniční politika je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) transparentní, má jasné priority a koncepci schválenou loni všemi členy vlády. Koncepce počítá s Čínou jako důležitým ekonomickým a politickým partnerem. Je třeba k tomu přistupovat s chladným rozumem, ne s hysterií, řekl poslancům premiér v reakci na výtky pravicové opozice, podle níž je zahraniční politika ČR nesrozumitelná a nejednotná.

„Souhlasím s tím, že nejednotnost zahraniční politiky nás poškozuje. Proto jsem hned na úvod zmínil fakt, že máme transparentní zahraniční politiku a že máme schváleny klíčové dokumenty, které ji rámují,“ uvedl premiér. Podle něj je vláda proevropská, podporuje tendence, které udrží Evropu pohromadě, a k prioritám patří zajištění bezpečnosti a hospodářského růstu.

I podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je Česko aktivním mezinárodním hráčem. „Jsem přesvědčen, že postupujeme koncepčně, možná víc než kdykoli jindy,“ řekl šéf diplomacie.

„Říkáme v zahraničí totéž, co říkáme tady doma. A byl bych rád, aby to platilo pro všechny, kdo naši zemi v zahraničí reprezentují,“ dodal předseda vlády, aniž byl konkrétnější.

Opozice: A co akce dalajlama?

Předseda opoziční ODS Petr Fiala nicméně připomenul rozmíšky mezi členy vlády, k nimž vedlo oficiální setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Fiala také poukázal na roli prezidenta Miloše Zemana, který podle něj nenaplňuje v duchu ústavy vládní diplomacii, ale stal se autonomním.

Premiér poznamenal, že ve vládní koncepci se říká, že ČR bude usilovat o politický dialog s Čínou. „Čína je pro nás důležitý ekonomický a politický partner,“ prohlásil. „Hodnotami jsme a zůstáváme v Evropě, ale nemůžeme ignorovat ekonomickou realitu,“ dodal předseda vlády.

Zaorálek odmítl výtky pravice, že se Česko před Čínou hrbí a je vůči ní servilní. Ohledně setkání Hermana s dalajlamou uvedl, že nerozumí politizaci tohoto přijetí. Je podle něho zbytečná, protože sám dalajlama podle Zaorálka nestojí o to, aby byl politicky přijímán. Byla to chyba vládní koalice, česká strana nedodržela základní pravidla, uvedl.

nezadat1 ( 11. listopadu 2016 17:22 )

Kůůůndo s ryby.

nezadat1 ( 11. listopadu 2016 17:00 )

Pochybuji,že by si podělanou hlavu od makrely nechal Babiš strčit do zadku.

pajaad ( 11. listopadu 2016 16:36 )

Až spadnou Sobotkovi růžové brýle, tak to už bude Babišovi hlavou v zádeli..

Rafan4321 ( 11. listopadu 2016 16:02 )

Lug70: tak se prosim te už k Okamurovcum dej a neblij tady ty svy kraviny. 

Rafan4321 ( 11. listopadu 2016 15:58 )

  Nezadat1: jdi s téma svýma kecama do R. I.t.i. a zacpi se tam poradne novinama, na nic jinyho totiž nemáš .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa