Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za bouračku až 100 tisíc: Pokuty za dopravní přestupky mají prudce stoupnout

Autor: Tomáš Belica - 
2. listopadu 2016
18:09

Jezdit »bez papírů « nebo být »na šrot« a ještě zavinit havárii? Místo maximálních dnešních 50 tisíc by podobní hazardéři mohli ve správním řízení vyfasovat pokutu 100 tisíc. Navrhuje to ministerstvo dopravy a experti vrtí hlavou.

Zatímco dnes lze za nejvážnější přestupek dostat sedm bodů, v budoucnu to možná bude jen za šest. Zase se ale zvýší pokuty, ty podle závažnosti budou rozděleny do čtyř pásem: 2 až 5 tisíc, 4 až 10 tisíc, 7 až 25 tisíc a 25 až 75 tisíc. Ovšem ten, kdo spolu s vážným přestupkem zaviní jakoukoliv bouračku, může zaplatit až 100 tisíc.

Podle Romana Budského z Týmu silniční bezpečnosti ale nejsou likvidační sankce tím pravým řešením. „Někdo, kdo bere 15 tisíc hrubého a musí dát 75 tisíc, ten to nikdy nemůže zaplatit. Daleko větším trestem je tisícovka pokuty co nejdříve. To na něj dopadne. Je si vědom, že mu to naruší rozpočet,“ řekl Budský.

Rezort dopravy svůj návrh teprve posílá k připomínkám, podle mluvčího Tomáše Neřolda ale není pravděpodobné, že by se systém a sankce změnily už v příštím roce.

V návrhu ale také stojí, že řidiči s menší než dvouletou praxí by byli »vybodováni« už při šesti bodech, místo dvanácti. „Nejde o to udělat lov na tyto mladé řidiče a dostat je rychle od volantu, ale spíše identifikovat ty, co sice prošli testy a zvládli i praktickou zkoušku, ale jsou osobnostně narušení. A zatímco v autoškole si nedovolí tuto svoji stránku projevit, za volantem, když už jsou sami, se to ukáže naplno,“ kvituje to Budský.

TABULKU S KOMPLETNÍM SEZNAMEM POKUTU NAJDETE ZDE>>

kiwi65 ( 2. listopadu 2016 22:18 )

 Pokutovat přestupky ano.Ale dělat to tímto způsobem?Člověk co maká 12-15 hodin za 15000 dostane pálku 75000 kč.Poslanec s příjmem 150000 kč dostane možná to samý?Znám případy kdy radní od hejtmana dostali za nehodu pod vlivem 1500 a zůstali jim papíry a borec nezpůsobil nic jen nadýchal 0,29 a dostal 13000 a papíry na rok do čistírny.Jako řidič skončil a je na dně.Kdo má prachy a styky tomu to stejně nevadí,je to jen další výmysl Burešovy kliky jak okrást lidi.Proč teda taky není zákon na odškodnění řidičů co si ničí auta na těch našich tankodromech.Takový proražený gumy na neoznačených dírách,tlumiče,čepy atd to taky není zadarmo.....

borjar ( 2. listopadu 2016 21:54 )

Babiš a jeho ministři nás chtějí zedřít z kůže , likvidační zákon pro řidiče z povolání , kteří vydělávají 12 - 15 t. za měsíc . Nechte pána Ťoka vyšetřit u Chocholouška .

bizon_pepa ( 2. listopadu 2016 19:57 )

"Já bych dal i milion a ještě víc ale podle příjmu jako je to i leckde jinde ve vyspělejších zemí ," Které to jsou? Ty si neuvědomuješ, že tady jde pouze o jedno. A to ukázat plebs, kam patří. K tomu si pozvali zkrachovalého psychopata Ťuka.

tvujosudzmrde ( 2. listopadu 2016 19:54 )

Souhlasim!!!Za alkohol za volantem dat doživotní zakaz a za ostatní přestupky velmi,velmi tvrdě trestat!!!Pokuty,braní řidičaku atd!!!Obrovské pokuty ovšem!!!Dnes ma auto kdejaky smrad a zaplacené papíry!!!

ivoadller ( 2. listopadu 2016 19:43 )

Tak vás vyčlení na pokusy místo zvířat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa