Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sobotku i Zaorálka čekají na Hradě. Řeč bude i o Číně, naznačil Ovčáček

Autor: bru/ČTK - 
31. října 2016
16:58

Nejvyšší ústavní činitelé se v úterý sejdou na Pražském hradě, aby probrali českou zahraniční politiku. Podle ministerstva zahraničí by hlavními tématy schůzky měly být migrační krize, protiruské sankce a evropská bezpečnost a obrana. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že se ústavní činitelé budou zabývat událostmi posledních týdnů, v médiích přitom byl jedním z hlavních zahraničněpolitických témat vztah Česka s Čínou.

Je to pravidelné setkání, které se koná vždy jednou za čtvrt roku,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Ministerstvo stanovuje vybraná témata dopředu a podle Lagronové v navržených tématech vztah s Čínou není.

Podle Ovčáčka půjde o pravidelnou schůzku, která bude „jistě reflektovat události posledních týdnů“. V poslední době se v médiích a mezi politiky řeší postoj Česka k Číně, zejména v souvislosti s říjnovou návštěvou tibetského duchovního vůdce dalajlamy v Praze.

Je na cestě další společné prohlášení?

Prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, předseda Senátu Milan Štěch a předseda Sněmovny Jan Hamáček během návštěvy vydali společné prohlášení, ve kterém Čínu ujišťovali, že schůzky politiků s dalajlamou by se neměly považovat za výraz změny oficiální politiky Česka vůči Číně. Zároveň zopakovali, že Česká republika uznává jednotnou Čínu včetně Tibetu.

Proti prohlášení se zvedla silná kritika od opozičních, ale i koaličních politiků a dalších lidí z veřejného sektoru. Situaci vyhrotilo to, že ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) obvinil Zemana z toho, že podmínil ocenění jeho příbuzného Jiřího Bradyho zrušením schůzky s dalajlamou. Zaorálek naopak o víkendu obhajoval vydání prohlášení tím, že Herman nedodržel slovo a s dalajlamou se sešel oficiálně. Herman to popřel.

Česko-čínské vztahy jsou aktuální i s ohledem na listopadovou schůzku Sobotky s čínským premiérem Li Kche-čchiangem v Rize. Uskuteční se v rámci jednání představitelů 16 evropských zemí s čínským zástupcem.

Podívejte se, jak prezident předával státní vyznamenání:

Vysocí politici chtějí „sladit noty“

Na hradních setkáních ústavních činitelů se politici pokouší sjednocovat zahraničněpolitické postoje představitelů státu. Vedle Sobotky a Zemana jsou na schůzky, které svolává hlava státu, zváni také Hamáček, Štěch, Zaorálek a ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Na minulých setkáních politici diskutovali třeba o podpoře ekonomické diplomacie, českém předsednictví visegrádské skupině nebo o boji proti takzvanému Islámskému státu. Výrazným tématem byla také migrace.

reypal ( 1. listopadu 2016 22:08 )

 Ano,opravdu inteligentní výraz.Ale k věci.Nevím,proč se většina vás staví do pozice rusáci nebo amíci.Proč nemohou být jak rusáci,tak číňani tak amíci?Proč teď se cítí dotčeni číňani.Máme přece právo diskutovat s kýmkoli.Jenže nás táhne do toho šalamoun.Panáčkuje s putlerem,panáčkuje s Obamou,panáčkuje s šikmookým,ale nikdo jiný nemá právo mluvit s kýmkoli?Už aby byly volby a šalmoun odkráčel do historie.Stejně bude pro nás ještě hodně drahý.

luder ( 1. listopadu 2016 03:20 )

http://prace.hyperinzerce.cz/herec/inzerat/12460369-brigada-28-10-2016-staromestske-namesti-komparz- 100-kc-h-nabidka-praha

kores ( 31. října 2016 23:47 )

..krakonos500 ( 31. října 2016 23:23 )

Budou řešit nejvhodnější lubrikant pro své lezení do ruských a čínských pr.delí

avast ( 31. října 2016 19:50 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa