Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanův „favorit“ do boje o Hrad nepůjde. Rychetský zůstane v čele soudu

Autor: zst - 
31. října 2016
10:19

Předsedou Ústavního soudu chtěl být pouze do konce roku 2017. Pavel Rychetský to tvrdil konzistentně od svého znovuzvolení před třemi lety. Teď je ale všechno jinak a zdá se, že exministr spravedlnosti dokončí v čele soudu i druhé desetileté období. Informovaly o tom Hospodářské noviny. Rychetského chtěl přitom současný prezident Miloš Zeman jako svého nástupce.

Signatář Charty 77 a ministr spravedlnosti ve vládě Miloše Zemana v letech 2002 a 2003 změnil své rozhodnutí podle svých slov na nátlak kolegů ze zahraničí. „Oslovila mě řada zahraničních předsedů ústavních soudů, kteří jsou členy instituce, která se jmenuje Konference evropských ústavních soudů,“ řekl deníku Rychetský.

Po českém šéfovi Ústavního soudu chtějí, aby vedl zmiňovanou organizaci, která vznikla v roce 1972. Zaštiťovat má spolupráci ústavních soudců na mezinárodní úrovni. Členem je 42 ústavních soudů.

Pokud by Rychetský v čele soudu skutečně zůstal minimálně do roku 2018 „padla“ by definitivně jeho možná kandidatura na post českého prezidenta v příštím období. Prezidentské volby jsou za necelý rok a půl.

Zeman vybídl ke kandidatuře Rychetského na začátku školního roku 2015/2016, kdy v jedné z pražských základních škol, kde rok zahajoval, vyzdvihl předsedu Ústavního soudu jako ideálního kandidáta. Sám Rychetský odmítl prezidentova slova komentovat. Podle Zemana už nabídky dostal i dříve a vždy odmítl.

Mezinárodní úspěch oddálí důchod

„Pokud budu zvolen - a to by bylo i pro Českou republiku nepochybně významné ocenění - tak budu muset zůstat předsedou našeho národního Ústavního soudu,“ vysvětlil Rychteský rozpor se svými původními plány, chtěl totiž skončit v polovině svého mandátu. Jeho mezinárodní působení by ale začalo v roce 2018 a Rychetský by vystřídal rakouského kolegu.

Zemanovu exministrovi se nechce takový post odmítnout, zasáhnout ale může i jeho zdraví. Rychetskému je 73 let. „A také vůbec nevím, jestli budu zvolen,“ zdůrazňuje s tím, že je nejstarším předsedou Ústavního soudu nejen věkem, ale také služebně. Vede ho už od roku 2003.

Šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský byl odposloucháván. Šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský byl odposloucháván. | Blesk

Spor se Zemanem

Není všechno zlato, co se třpytí. Toto přísloví teď platí o vztahu současné hlavy státu a předsedy soudu, který chrání Ústavu. Zatímco dříve si Rychetský se Zemanem často notovali, teď Rychetský jen těžce nese prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů směrem k čínské vládě. Prezident, premiér a šéfové parlamentních komor se v něm distancovali od návštěvy tibetského duchovního vůdce dalajlamy.

Rychetskému to připomíná praktiky za komunismu. „Společné prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů k takové věci, jako že ministr se setkal s dalajlamou, mimochodem nositelem Nobelovy ceny míru, mi připadá nepřiměřené a neadekvátní,“ kritizoval aktivitu Miloše Zemana a Bohuslava Sobotky, Milana Štěcha a Jana Hamáčka (všichni ČSSD).

Adekvátní by podle něj bylo prohlášení ministra zahraničí nebo šéfa příslušného odboru. Prohlášení jako toto by se mělo týkat jen nouzových situací alá mnichovská dohoda, okupace v roce 1968 nebo velké přírodní katastrofy.

„V podstatě jsem musel počítat s tím, že polistopadový étos, který měl významnou roli při základní transformaci naší společnosti, se bude muset jednou vytratit. Ale že bude do takové míry nahrazen pragmatismem, jsem nečekal,“ dodal Rychetský, jehož zklamalo i rozhodnutí Zemana nevyznamenat Jiřího Bradyho. Z chování dřívějšího „souputníka“ Zemana je prý už delší dobu smutný.

„Nepochybné je, že u některých výroků našeho prezidenta, kterého jsem si vždy vážil jako velmi vzdělaného a liberálně orientovaného politika, se mi zdá, že snad není možné, aby je vědomě vyslovoval,“ poznamenal na Zemanovu adresu. Rychetský sám se s dalajlamou chtěl osobně sejít, v době jeho návštěvy v Česku byl ale v zahraničí.

gogr ( 31. října 2016 13:03 )

Mas v halavince velky chaos a ctes jen Blesk a blogy pochybnych individui.

gogr ( 31. října 2016 12:57 )

Ty v hlavince máš rudý hovne, přečti si komplet článek, je tam o tobě

speaker ( 31. října 2016 12:35 )

Nic z toho se nestalo. Hrad nepovznesl. Naopak. Sám byl ponížen. Zeman lže. Mstí se. Neodpouští. Chybí mu velkorysost. Nejmenování „pelikánovských“ generálů, které se ztratilo v džungli okolo „oslav“ 28. října, je nedůstojnou ubohostí; za to, že ministr kritizoval, odnesou to jím navržení důstojníci. Bože, jak hluboko dokáže Zeman ve své malosti klesnout! Také neví, co je to uznat chybu. Téměř otevřeně podporuje ruskou agresi vůči Ukrajině. Od Pekingu se chce učit, jak stabilizovat společnost. Je jeden z „gangu čtyř“, a, nedivil bych se, kdyby ten iniciující, kteří podepsali podlézavou omluvu Číně. (Ujišťování, že je to pouze potvrzení oficiální státní politiky, neobstojí. Státní politika může být diplomatická, nikoliv devótní. Vydávat nějaká „ujištění o poslušnosti“ je nechutné.) Vůbec, kdyby nebyl Zeman chabrus na nohy, nejspíš by do Ruska a Číny lezl po kolenou. Zatím létá letadlem za naše peníze na Rhodos, k sedánkám, pořádaným Jakuninem. To je proputinovská pro naše americké (doufám, že ještě) spojence „persona non grata“. A mimochodem: co to znamená, že – citujme Zemana -- „nepodléháme tlaku USA a EU“, a současně, že jsme vytvořili „strategické partnerství s Čínou“? Očekával bych, že moji zástupci ve sněmovně a senátu budou žádat přesné vysvětlení této situace. Kam nás může dovést nejen zahraničně-politicky, ale i v oné „sociální stabilizaci“? Zeman tím zpochybňuje nepřímo (nebo už přímo?!) naše spojenecké závazky. Směřuje na Východ. Obávám se, že možná pro nic jiného, než že Západ nevyhověl jeho ješitným choutkám a touze po uznání. Chová se nemužně vůči ženám, když mu dávají najevo nesouhlas. Je vulgární, říká v rozhlase „kun*da“. Příčí se rozhodnutí soudu či je obchází. Nedůstojně kličkuje. Podporuje nedodržování zákonů, včetně tak závažných záležitostí jako je udělení bezpečnostní prověrky. Zprivatizoval si pražský Hrad. Legitimizuje tvory jako je Martin Konvička. Zlehčil 17. listopad. Mám pokračovat? Zdroj: http://blog.aktualne.cz/blogy/vladimir-kuce

marais ( 31. října 2016 12:29 )

A tak star může dělat předsedu ústavního soudu???????Do kolika let bude v jeho čele?

joudajoudovy ( 31. října 2016 12:04 )

Návštěvu dalajlámy na Foru 2000 platil podnikatel Antonín Koláček, kterého před dvěma roky švýcarský soud uznal vinným z podvodu kvůli Mostecké uhelné. Píše to dnešní vydání deníku Respekt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa