Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pelikánovi dál leží v žaludku reforma policie. Hájil, proč mával rezignací

Autor: simao, ČTK - 
31. října 2016
17:36

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) platil za kritika reorganizace policie, kterou podepsal jeho kolega z vlády a šéf vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Před vyšetřovací komisí, která reformu zkoumá, hájil však i to, proč on sám nerezignoval, i když to na to chvilku vypadalo. Opět přitom nešetřil ani kritikou. Komise podle něj vyšetřuje všechno a nic, míní Pelikán.

Ministr Robert Pelikán (ANO) patřil mezi kritiky reformy. Podle něj dodnes nebyly rozptýleny obavy, které změny u policie doprovázely. Pelikán před poslance přišel mimo jiné kvůli tomu, že hrozil rezignací, ale ministerské křeslo neopustil.

„V první řadě bych chtěl znovu upřesnit, že jsem nikdy neavizoval svoji rezignaci, že jsem avizoval to, že pokud k tomu (reformě) dojde, zvážím, zda bude mít smysl, abych dále v té funkci setrvával,“ řekl Pelikán.

Pelikán: V útvaru se vytratil tah na branku

Dodal, že jeho setrvání ve funkci smysl má. Ministr od počátku není nakloněn ani sněmovní komisi. „Už když se komise zřizovala, tak jsem vyjadřoval svůj názor, že to zadání je tak bezbřehé, že mám obavu, že ta komise bude vyšetřovat všechno a nic. Mám trochu pocit, že tak to trochu i je,“ uvedl dnes Pelikán.

Podle něj mu poslanci kladli obecné dotazy. „Zopakovali jsme si moje hodnocení všech událostí. Nemyslím, že jsem mohl přinést světlo do těch událostí, a asi jsem ho ani nepřinesl,“ dodal Pelikán.

Co zaznělo po prvním jednání vyšetřovací komise? Podívejte se:

Video  Komentáře po prvním jednání sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie (Daniel Korte, Martin Lank a Zdeněk Ondráček)  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Podle Pelikána pochybnosti kolem reorganizace nebyly a ani nemohou být rozptýleny. Prohlásil také, že má neoficiální informace z nového útvaru, podle kterých se u policistů „vytratil tah na branku“. Z vyjádření prý také cítí nespokojenost s novým řízením útvaru. „Jsou to neoficiální vyjádření jednotlivců,“ řekl Pelikán.

Vyslechnout i Sobotku? Chalupa je pro

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, ostře se do sebe pouštěli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který reorganizaci hájil a podepsal, a vicepremiér Andrej Babiš (ANO), který ji vehementně kritizoval.

Kritizovali ji někteří žalobci. Výsledky vyšetřování komise by měly být známy do konce ledna. Poslanec a člen komise Bohuslav Chalupa (ANO) přitom navrhne, aby komise vyslechla také premiéra Bohuslav Sobotku (ČSSD). Chalupa to dnes řekl novinářům v Brně.

Návrh vyslechnout Sobotku padl už v minulosti, komise ho tehdy neschválila. Podle předsedy sněmovní komise Pavla Blažka (ODS) o výslechu premiéra komise v minulosti hlasovala, ale předseda vlády před ni pozván nebyl. „Pokud návrh zazní, bude se o něm hlasovat,“ řekl dnes Blažek. Podle něj to funguje tak, že návrh, koho před komisi předvolat, musí poslanec také zdůvodnit. Při prvním návrhu na výslech Sobotky zdůvodnění chybělo, dodal Blažek.

Poslanec Chalupa přitom míní, že ČSSD v otázkách reorganizace policie porušila koaliční smlouvu. „Koaliční smlouva jednoznačně definuje, že se nebude zasahovat do útvarů s celostátní působností ani do 14 krajských ředitelství. Učiní se tak pouze v případě, že bude činnost neefektivní. Nevidím tak jediný politický důvod k reorganizaci, aniž by byl dán souhlas bez předchozího projednání vlády,“ uvedl Chalupa.

ČTĚTE VÍCE: Vše kolem sporů o reorganizaci policie ZDE

maryfox ( 31. října 2016 18:15 )

 Pelikán má pravdu.Kapři si rybník nevypustí a těch pár normálních ostatní přehlasují.Vyšetřovat Pecinu, který obviňuje Šlachtu, že před xx lety chtěl vlastně takovou reorganizaci jakou provedli Chovanec s Tuhým zavání už ztrátou soudnosti.ČSSD už má 14% a klesnout se dá ještě níž.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa