Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Herman má zpátky práci, ze které ho vyhodili. Soud mu možná přidá i ušlý plat

Autor: ČTK, Mii - 
19. října 2016
14:50

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) je stále zaměstnancem Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Jeho výpověď z pracovního poměru byla neplatná a jeho nástupci mu měli nabídnout jiné místo. Rozhodl o tom ve středu Obvodní soud pro Prahu 3, informuje server Aktuálně.cz. Verdikt není pravomocný, ústav se proti němu odvolá. Samotné odvolání Hermana z funkce ředitele podle dřívějšího pravomocného rozhodnutí soudu platí.

ÚSTR tvrdí, že po odvolání z čela ústavu byl Herman zvažován pro jiné místo, a to na pozici mluvčího, který musí být loajální. Jenže to by podle ústavu bylo kvůli jeho boji s radou i novým vedením absurdní, uvedl server. 

„Soud rozhodl, že jeho propuštění bylo v hrubém rozporu se zákonem,“ řekl serveru Hermanův advokát Michal Pacovský. „Je to nepravomocné, samozřejmě se odvoláme,“ reagoval mluvčí ústavu Pavel Ryjáček.

ÚSTR se prý snažil vyřešit vše smírem a nabízel Hermanovi odstupné ve výši dvou měsíčních platů. „Jde mu evidentně o peníze, 150 tisíc je mu zřejmě málo,“ dodal Ryjáček. Pokud verdikt potvrdí odvolací soud, ústav mu navíc bude muset vyplatit ušlou mzdu ode dne výpovědi.

Herman se na soud obrátil už před třemi lety. Udělal tak poté, co byl odvolán z funkce ředitele ústavu a současně i propuštěn. Žaloval jak odvolání z funkce, tak výpověď z pracovního poměru. Soud ale dříve pravomocně potvrdil, že jeho odvolání z funkce ředitele bylo platné. Podle soudu měla rada ústavu k tomuto kroku kompetence. Letos na jaře pak Nejvyšší soud zamítl Hermanovo dovolání.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa