Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Peroutkova vnučka boj se Zemanem nevzdává: Chce od Hradu ještě větší omluvu

Autor: ČTK, Mii - 
11. října 2016
11:30

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová podala dovolání k Nejvyššímu soudu kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana. Chce tím docílit omluvy od prezidentské kanceláře ve větším rozsahu, než o jakém rozhodl odvolací soud. Už dříve podala dovolání i prezidentská kancelář. Informovala o tom v úterý Česká televize. 

Kaslová se domáhá na České republice omluvy za to, že prezident Zeman přisoudil jejímu dědovi autorství článku Hitler je gentleman a výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíte výti s vlky“. Hradu se autorství článku nepodařilo doložit. Historici se shodují, že jej Peroutka nenapsal. Nicméně Zeman i nadále trvá na tom, že jej četl. Autorem výroku o vytí s vlky je novinář Jan Stránský. 

Obvodní soud dal na jaře Kaslové za pravdu v plném rozsahu, odvolací senát se Zemana částečně zastal. Rozhodl, že prezidentská kancelář se musí omluvit za Zemanův výrok ohledně autorství článku Hitler je gentleman, omlouvat se ale nemusí za tvrzení o výroků vytí s vlky, ani za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

Kaslová s rozsudkem nesouhlasí a verdikt soudu chce dovoláním zvrátit. Hrad se zněním rozsudku souhlasí, ale k dovolání podle dřívějšího vyjádření přistupuje kvůli tomu, že přenesení odpovědnosti z prezidenta na Českou republiku by mohlo být precedentem a proti Česku by mohla směřovat řada žalob.

Hrad požádal o odklad omluvy. Právníci ale tvrdí, že dovolání odkladný účinek nemá. Kancelář prezidentka republiky přesto omluvu nezveřejnila. Kaslová ji proto vymáhá exekučním návrhem. 

anka ( 11. října 2016 18:34 )

zatim se tu chovate jako zmetek pouze vy -  

dzery ( 11. října 2016 14:30 )

Akorát ti dva předešlí pisatelé ukazují jací jsou....

stacho ( 11. října 2016 14:29 )

Botoxový rypák....

zednik ( 11. října 2016 14:16 )

Tak si tu blbost zarámujte http://zpravy.idnes.cz/nalezeny-peroutkuv-clanek-je-podvrh-d7x-/domaci.aspx?c=A150629_192230_domac i_zt

ad-ga ( 11. října 2016 14:04 )

Máte pravdu, článek existuje,koluje mailem, taky ho mám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa