Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Senátorce ODS hrozí tučná pokuta. Experti: Zveřejněním průzkumu porušila zákon

Autor: Václav Lang - 
7. října 2016
15:13

Senátorka Veronika Vrecionová (ODS) možná bude muset zaplatit pokutu 30 tisíc korun za porušení volebního zákona. Na své facebookové stránce si totiž zaplatila reklamu, na níž je vidět graf s předvolebním průzkumem a která se na stránkách lidí zobrazovala i těsně před pátečním otevřením volebních místností. To se ovšem podle zákona nesmí, což potvrdili i oslovení právníci. Politička se hájí, že nevěděla, že by zákon toto zapovídal. 

Volební zákon mluví jasně. Od třetího dne před volbami až do ukončení hlasování se nesmí žádným způsobem zveřejňovat výsledky předvolebních a volebních průzkumů. V opačném případě hrozí fyzické osobě několikatisícová pokuta, právnickým osobám až půlmilionová sankce.

Pravidla podle všeho porušila senátorka za ODS Veronika Vrecionová, která v senátních volbách obhajuje svůj mandát na Mělnicku. Na Facebooku totiž ještě v pátek běžel její sponzorovaný příspěvek, v kterém je odkaz na předvolební průzkum spolu s grafem výsledků. Ačkoli samotný příspěvek pochází z pondělí, díky sponzoringu se vybrané skupině uživatelů sociální sítě zobrazuje přednostně i v těchto dnech. Reklamy na Facebooku se přitom zadávají na konkrétní dny. 

Ten příspěvek měla senátorka Vrecionová sponzorovaný ještě v pátek ráno. Tím podle právníků porušila volební zákon. Sloupce totiž obsahovaly data z předvolebního průzkumu. Redakce Blesku je kvůli volebnímu zákonu graficky rozmazala. Ten příspěvek měla senátorka Vrecionová sponzorovaný ještě v pátek ráno. Tím podle právníků porušila volební zákon. Sloupce totiž obsahovaly data z předvolebního průzkumu. Redakce Blesku je kvůli volebnímu zákonu graficky rozmazala. | Facebook Veroniky Vrecionové

Podle právníků, které Blesk.cz oslovil, se jedná o jasné porušení zákona. „Zákon hovoří jednoznačně. Paní senátorka se dopouští přestupku, protože příspěvek zveřejnila,“ uvedl pro Blesk.cz Štěpán Ciprýn z advokátní kanceláře Ciprýn a Kiršner.

Odvolává se navíc na rozsudek z konce loňského března, kdy soud konstatoval, že smyslem zákazu je „zamezit tomu, aby byl volič bezprostředně před volbami ovlivňován publikováním odhadů výsledků voleb“.

Senátorka: Je to postavené na hlavu

Podobný názor má i renomovaný pražský advokát Jan Černý. „Porušení zákona to jednoznačně je. Pokud by ovšem byla podaná žaloba a jednoznačně by se prokázalo, že to bylo naprosto nechtěné, tak si myslím, že to žádný vliv nebude mít,“ uvedl pro Blesk.cz.

Redakce se obrátila s žádostí o vyjádření i na ministerstvo vnitra, odpověď ale zatím nedorazila. 

Sama Vrecionová podle svých slov nevěděla, že by se tímto dopouštěla přestupku. „Jde o výzkum, který byl publikován v médiích 22. září. Domnívala jsem se, že výzkumy nesmí zveřejňovat média – televize, rádio, tisk. Nenapadlo mě, že se každý, kdo v posledních dnech na svém Facebooku zveřejní starší výzkum, dopouští přestupku. Pokud to tak je, je to trochu postavené na hlavu. Neznalost zákona ale samozřejmě neomlouvá, proto jsem připravená tento případný přestupek řešit,“ reagovala pro Blesk.cz. 

S argumentem ohledně stáří výzkumu by případně u soudu neuspěla. Nejvyšší správní soud totiž loni v prosinci ve sporu s vydavatelstvím Mafra konstatoval, že se zákaz týká i opětovného zveřejnění starších výzkumů. Tehdy šlo o to, že v Mladé frontě Dnes vyšel v roce 2010 den před volbami článek obsahující tabulku s výsledky výzkumů. Nejvyšší správní soud loni v prosinci potvrdil Mafře pokutu 100 tisíc korun.

snehulak ( 7. října 2016 18:49 )

Jen jí dejte za uši! Ona nevěděla? Co to senátoři vlastně musí vědět, aby se do senátu dostali? To že už jim bylo 40? (neznalost zákona neomlouvá asi ne)

havran2 ( 7. října 2016 16:48 )

Mají peněz dost,můžou si kdykoliv přidat,stačí jen zvednout ruku ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa