Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kulomet do každé rodiny? Exšéf Sazky razí do voleb proti Čuňasovi i Harapesovi

Autor: simao, ČTK - 
17. srpna 2016
18:50

Jeden z někdejších nevlivnějších manažerů v Česku Aleš Hušák vedl Sazku až do roku 2011. Do jejího krachu. Nyní však vyhlíží světlejší politické zítřky. A tak to na Praze 6 v podzimních senátních volbách vypadá na „souboj titánů“. Hušák se do něj přihlásil zatím jako poslední. Svérázně. Zachází přitom ještě dále, než Miloš Zeman na nedalekém Pražském hradě a radí třeba kulomety do každé rodiny. Lobbuje i za zákaz cyklistiky mimo vyznačené trasy. Kandiduje přitom proti „těžkým vahám“.

Že se chystá Aleš Hušák kandidovat do senátních voleb, potvrdil i časopisu Reflex. „Ano, kandiduji za Nezávislé do Senátu na Praze 6, kde žiju,“ říká Hušák a na svých stránkách, které jsou však momentálně mimo provoz, uvedl třeskutý program. Zavánějící recesí.

V Hušákově programu se nicméně mísí nejen typické pražské problémy – mj. parkovací zóny či cyklistika v hlavní městě, kterou by Hušák mimo přesně vymezené trasy zakázal. Řeší i celostátní témata typu televizní a rozhlasové poplatky, které by rovněž zakázal.  

Hušák by zakázal cyklistiku. A lidem rozdal kulomety

Právě zákaz cyklistiky zaujal. „Navrhnu zákon, aby byla v Praze zakázána, mimo přesně vymezené trasy, cyklistika. Ta by měla být v Praze rozhodně omezena, a to hlavně proto, že ohrožuje život (a to jak cyklistů, tak ostatních účastníků silničního provozu). Pokud to nepůjde z důvodu ústavních práv, tak minimálně navrhnu, aby jakékoli úrazy, způsobené jízdou na kole v Praze, nebyly placené ze zdravotního pojištění, ale přímo zúčastněným cyklistou,“ navrhuje Hušák.

V programu exšéfa Sazky se ale objevují také problémy celonárodní, ba celoevropské. Jejich výběr dává nahlédnou do Hušákova nitra. A nechybí předvolební sliby. „Slibuji, že každý projev, který pronesu v Senátu, skončí větou: ‚Ostatně soudím, že Evropská unie musí být zničena všemi legálními prostředky, a to nejlépe dohodou všech národních států‘,“ tvrdí Hušák.

Vedle toho Hušák odmítá i přijímání migrantů a vyzývá k vyzbrojení občanů. Což o to, doposud nejde o nic originálního, vyzbrojování navrhl i prezident Miloš Zeman. Hušák ale zachází ještě dále. A razí heslo „Kulomet do každé rodiny“.

Hušák svými myšlenkami způsobil na sociální síti pozdvižení. On sám Reflexu tvrdí, že se chystá především na kontaktní kampaň v ulicích Prahy 6, „kterou přejdete pěšky“. „Na kole jezdit nebudu, transparenty nosit nebudu a koblihy a růže rozdávat nebudu také. Budu rozdávat myšlenky. Snad nezním jako Miloš,“ řekl právník a manažer Hušák Reflexu.

U vítězného soudu Hušáka zastupovala Klára Samková

Aleš Hušák, který byl veden na seznamech spolupracovníků StB pod krycím jménem Krakonoš, což prý bylo kvůli jeho působení v SBČS (Státní bance československé), se členem představenstva Sazky stal v roce 1994. Jeho minulost z 80. let mu byla čas od času předhazována, dnes je to však častěji to, že přivedl do konkurzu loterijní společnost Sazka, která léta patřila k nejstabilnějším českým podnikům.

Problémy Sazky však odstartovala výstavba multifunkční arény v pražské Libni – bývalé Sazka Arény, od roku 2008 dnešní 02 Arény. Šlo o důležitou podmínku, aby Česko mohlo pořádat hokejový šampionát v roce 2003. Zároveň se ale původní odhadované náklady 2,75 miliardy vyšplhaly na miliard devět. 

Proti Hušákovi neuspěla s žalobou Česká unie sportu, která požadovala milionové finanční odškodnění i omluvu za poškození dobrého jména svazu i českého sportu obecně. Podle žaloby se Hušák choval v roli šéfa Sazky jako „diktátor“ a zavinil krach Sazky. On sám to však odmítá, všechny důležité materiály podle něj procházely schvalovacím kolečkem uvnitř firmy. Soud mu dal na počátku letošního roku za pravdu - miliony sportovcům tak Hušák platit nemusel. U soudu Hušáka zastupovala jeho právní zástupkyně Klára Samková.

Ve volbách půjde třeba proti disidentovi Čuňasovi

A právě se Samkovou, která je známá silným protiimigrantským apelem, jako by nyní Husák myšlenkově souzněl. Jeho svérázné názory přitom mají konkurovat jiným kandidátům, mezi kterými se na Praze 6 sešla řada známých tváří. 

Za ODS vyráží do boje František Stárek alias Čuňas, legenda českého undergroundu. Někdejší disident, který za komunistů revoltoval dlouhými vlasy, šířil samizdatovou literaturu, vydával časopis Vokno, organizoval, distribuoval a samozřejmě i sám podepsal Chartu 77, kamarádil se s Ivanem Magorem Jirousem. Ale také byl stíhán a odsouzen za organizování nežádoucích kulturních aktivit – kvůli koncertu legendárních Plastiků, tedy The Plastic People of the Universe. Seděl i za samizdat, po revoluci se však dočkal amnestie a skončil tam, kde by ho možná nikdo příliš nečekal. Dlouhá léta pracoval pro BIS – od roku 1990 až do roku 2007.

Společného kandidáta postavily ČSSD a Zelení – profesora Václava Bělohradského. I v případě tohoto českého filosofa a sociologa, který za komunistů odešel po sovětské okupaci do italské emigrace a kromě filozofického institutu v Janově má zkušenosti i z univerzity v Terstu, vyznamenaného Milošem Zemanem v říjnu 2013 medailí Za zásluhy, šlo o překvapení.

Bělohradský: V Česku je věčně blbá, destruktivní nálada

„Ačkoli se právem o nříká, že všechna ohrožení demokracie relativizuji, jedno ohrožení přece jen v Česku vidím jako absolutní: je jím věčně blbá až destruktivní nálada, která všude chce vidět jen samé spiknutí a korupci. 25 let stačí sotva k tomu, aby se z dítěte stal dospělý člověk,“ říkal Bělohradský, když ho ČSSD a Zelení coby kandidáta představovali.

„Nezdá se vám tedy, že můžeme být docela hrdí na to, kam se naše demokracie posunula, když volby do Senátu v jednom pražském okrsku znamenají pro mě jako kandidáta možnost přátelsky soutěžit o přízeň voličů s člověkem, který skvěle řídí jedno z nejlepších gymnázií v zemi, s umělcem, který nás proslavil po celé Evropě a s mužem, který v době totalitního konformismu vydával antikonformní časopis Vokno, a je příkladem odvahy odporovat zlu i za cenu věznění?“ tázal se filosof.

Koho měl Bělohradský na mysli? Zmínil mj. Jiřího Růžičku, společného kandidáta TOP 09, STAN a KDU-ČSL, ředitele Gymnázia Jana Keplera, které vede již od roku 1990 a je taktéž spoluzakladatelem Asociace ředitelů gymnázií.

Babišův Harapes i komunista „budoucnosti“

Kromě „Čuňase“ Stárka pak Bělobradský zmínil i jiný trumf, který vytáhli političtí rivalové. Babišovo hnutí ANO se totiž rozhodlo v senátních volbách na Praze 6 spolehnout na legendárního tanečního mistra, baletního sólistu, režiséra a choreografa Vlastimila Harapese. „Můj přehled na poli kulturního dění, mé životní zkušenosti, je čas využít i pro občany naší krásné země. Tak to nyní cítím,“ vysvětloval Harapes.

Aby toho nebylo málo, s kandidátem přispěchala i KSČM. I ona nabízí „něco jiného“ – kandidáta budoucnosti. I když jen díky chybě na svém webu. Kandiduje za ní totiž inženýr Pavel Franěk s heslem „Je čas na změny“, specialista v oblasti cestovního ruchu. Dle webu pražských komunistů se však narodí v roce 2046.

Chyba na webu pražské KSČM: Kanditát do senátních voleb se ještě nenarodil. Chyba na webu pražské KSČM: Kanditát do senátních voleb se ještě nenarodil. | Reprofoto KSČM

mirkazam ( 6. září 2016 08:17 )

Ten chlap má hroší kůži...a to jak se cpe do politiky je drzost,která nepotřebuje komentář !!!

moiaza ( 17. srpna 2016 21:38 )

 Je neskutečné, jak megazloději se cpou do politiky. To si v sazce nakradl málo?? Gauner jeden!

plebejec ( 17. srpna 2016 20:43 )

J-elita národa...výkvět společnosti. Už tam chybí jen kuň, volové jsou už tam.

hejhej ( 17. srpna 2016 19:13 )

Senát je naprosto zbytečně drahá instituce s trapným členy a kandidáty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa