Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Klaus „s rýmičkou“ dobyl Sněžku: V „olympijském“ úboru tepal uprchlíky

Autor: jp - 
10. srpna 2016
13:55

Na naši nejvyšší horu Sněžku si tradičně na svatého Vavřince vyšlápl bývalý prezident Václav Klaus (75). Túru zakončenou mší nevzdal, přestože nebyl úplně fit a počasí připomínalo spíše podzim. Na vrcholku hory byly jen čtyři stupně Celsia, pršelo a foukal vítr. Tomu odpovídal i Klausův úbor včetně kšiltovky, jehož součástí byly mimo jiné sportovní kalhoty s olympijským logem.

„Někdy v lednu jsem přechodil těžkou chřipku a nemůžu se z toho definitivně dostat. Pořád se mi to vrací,“ přiznal Klaus, kterého na vrcholu hory potrápil kašel. „Beru to jako povinnost. Byl jsem tu už víc než desetkrát,“ odhadl exprezident.

Zatímco při minulých výšlapech volil cestu ke Sněžce Obřím dolem a lanovkou se svezl jen jednou po operaci kyčle, loni i letos vyrazil po kratší a méně náročné cestě z Luční boudy.

Bývalý prezident ani letos návštěvu Sněžky nevynechal. Bohužel tentokrát nepřálo počasí. Bývalý prezident ani letos návštěvu Sněžky nevynechal. Bohužel tentokrát nepřálo počasí. | Blesk / Jitka Pecharová

Klaus nadále sleduje migrační situaci v Evropě a kritizuje postoj politiků. „Jestli mě něco v poslední době pobouřilo, tak to bylo prohlášení eurokomisaře Oettingera o tom, že by se měla okamžitě sjednotit azylová politika, dávky pro azylanty a aby se dělaly kvóty. To je dětinský názor. Musím ho označit za drzost,“ řekl Klaus.

Na výstup exprezidenta Václava Klause na Sněžku se podívejte v galerii:

milan1959 ( 10. srpna 2016 17:39 )

Klaus je kdo? Neznám.

moiaza ( 10. srpna 2016 17:09 )

Sněžka je nejohavnější hora v ČR. Čecháčci někdy dávno navozili na kopec haldy kamení jen proto, aby měli nejvyšší horu. Každá jiná hora je mnohem působivější.

agfor ( 10. srpna 2016 17:08 )

Kdyby takhle Klaus mluvil pro iDnes, už by mu nikdy nic neuveřejnili. Je tam sebranka eŠtéBáků. Holt jakej pán takovej krám.

pragmatik ( 10. srpna 2016 15:40 )

Nepředbíhat, až po Milošovi, nachystá mu tam flek.

pragmatik ( 10. srpna 2016 15:37 )

Zrovna když leje a hřmí. nic klodnýho, jdu to zachrápat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa