Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jurečku štve rodinné vstupné 2+2. Kolik dětí „v paušálu“ mají magnety Česka?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. srpna 2016
06:25

Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) má doma pět dětí. Jako hlava takto početné rodiny se nedávno rozčílil nad tím, že řada památek a atrakcí preferuje rodinné vstupné 2+2, tedy dva dospělí a dvě děti. Jaká je praxe v nejnavštěvovanějších místech Česka? Někde se tohoto systému drží, třeba Karlštejn, Zoo-Lešná či iQLandia mají 2+3, Petřínská rozhledna 2+4, Pražský hrad rovnou 2+5.

„Rodinné vstupné 2+2 je diskriminace. Sám jsem z pěti dětí, i ve svém okolí mám mnoho známých, co mají více než dvě děti a potýkají se s tím od návštěvy bazénu, památek nebo dopravních prostředků,“ uvedl lidovecký ministr Marian Jurečka, který má sice na starost rezort zemědělství, ale doma má také od letošního února už pět synů. 

Anketa
Diskriminuje podle vás rodinné vstupné 2+2 rodiny s více dětmi?
počet hlasujících: 214
Anketa
Diskriminuje podle vás rodinné vstupné 2+2 rodiny s více dětmi?
ANO
77 %
NE
23 %
počet hlasujících: 214

„Rodiny s více dětmi jsou na tom už tak prokazatelně finančně hůře a my je takto trestáme podruhé. Tato společnost by měla v situaci, kdy vymíráme, umět ocenit a podpořit rodiny i právě touto formou úpravy vstupného na 2+děti. Myslím, že finanční výpadek provozovatelů by byl minimální,“ dodal Jurečka na sociální síti, kde nápad také propagoval.

Ministrův nápad sklidil řadu ohlasů i na sociálních sítích. Jurečka však také čelil kritice, proč se zabývá tím, jak si soukromé subjekty vyřeší otázku vstupného. „Ještě že mají ministři víc dětí, jinak by rodinné vstupné nejspíš nikdo neřešil...,“ zní jeden z příspěvků. 

Jaká je však běžná praxe v rodinném vstupném v Česku? Pohled do ceníků nejnavštěvovanějších míst prozrazuje, že se na vícečetné rodiny často skutečně zas tak nemyslí. I když jak kde.

Na Pražském hradě, podle CzechTourism nejnavštěvovanějšího turistického cíle za rok 2015, nastavili rodinné vstupné pro maximálně dvě dospělé osoby a 1 až 5 dětí do 16 let.

O vstupném na památky rozhodují kasteláni

Mezi nejnavštěvovanějšími státními zámky se objevila Lednice, Český Krumlov a Hluboká nad Vltavou, těsně za TOP 30 skončil Karlštejn, kde také zavedli rodinné vstupné 2+3. Přibližně stovku státních památek, převážně hradů a zámků, přitom spravuje Národní památkový ústav (NPÚ).

„Vytváření pozitivního vztahu dětí a mládeže ke kulturním hodnotám je dlouhodobá strategie NPÚ a postoj pana ministra Jurečky není s přístupem NPÚ v rozporu,“ okomentovala pro Blesk.cz Jurečkovu snahu mluvčí NPÚ Jana Tichá.

Tichá upozorňuje, že vstupné na památky je určováno směrnicí o vstupném, ve které je určeno i to, jak se tvoří rodinné vstupné. „1) Pro rodiny s dětmi je na základních okruzích památkových objektů zřízeno tzv. rodinné vstupné. 2) Výše rodinného vstupného je určena součtem ceny dvou plných vstupenek a jedné snížené pro základní návštěvní okruh. 3) Rodinné vstupné je uplatnitelné pro skupinu dvou dospělých a nejvýše tří dětí,“ zní daná část směrnice.

„Jakou variantu řešení zvolí, závisí na situaci konkrétních památek a rozhodnutí kastelánů. V praxi se někdy rozhodnou vyjít vstříc i velkým rodinám a aplikují konstrukci 2 dospělí + 4 děti,“ dodala Blesk.cz Tichá.

Zoologické zahrady: 2+2 a zvýhodnění pro další děti

V žebříčku TOP 30 cílů turistů v Česku se nachází i řada zoologických zahrad. V Praze, Plzni, Liberci a Dvoře Králové se drží vstupného 2+2, v Ostravě 2+3, ve Zlíně-Lešné nabízí obě zvýhodněné možnosti. S tím, že zoologické zahrady ve většině případů děti do tří let nekasírují, ve zmiňovaných případech jen ve Dvoře Králové snížili tuto hranici na 2 roky. V olomoucké a jihlavské zoo pak jednorázové rodinné vstupné nenabízí vůbec.

Zoologické zahrady argumentují tím, že si rodiny mají možnost zakoupit vstupenky pro další děti za zvýhodněné ceny, uvedly Lidovky.cz.

„Samozřejmě se snažíme maximálně vyjít vstříc i rodinám s více dětmi. Při zakoupení rodinné vstupenky lze pro každé další dítě dokoupit vstupenku zlevněnou o jednu třetinu,“ vzkázala Jana Myslivečková, tisková mluvčí Zoo Praha pro Lidovky.cz. Na dotaz Blesk.cz, zda by v souvislosti s Jurečkovým návrhem uvažovala zoo o změně podmínek ve vstupném, odmítla Myslivečková návrh komentovat s tím, že ředitel zoo Miroslav Bobek je nyní v zahraničí.

Vstříc vícečetným rodinám vyšla Petřínská rozhledna, která připravila rodinné vstupné 2+4. Stejný přístup čeká návštěvníky v Praze na Petříně i v Zrcadlovém bludišti. To Stezka v korunách stromů Lipno nabízí turistům s více dětmi, kteří by se chtěli na svět podívat z výšky, vstupné 2+2, děti do tří let zdarma a zvýhodněné ceny pro každé další dítě do 14 let.

Různé ceny pro rodiny 2+1 až 2+3 zavedli v Centru Babylon Liberec, liberecká iQLandia nabízí vstupné 2+3 či také třeba 1+2. Obě atrakce přitom opět patří do nejnavštěvovanějších cílů podle CzechTourism, dokonce na čtvrtém místě pak skončila AquaPalace Praha, čestlický aquapark se však drží Jurečkou kritizovaného formátu 2+2.

zednik ( 9. srpna 2016 13:51 )

Rodinné vstupné 2+2 je diskriminace A co jídlo v rodinném balení? To bude chtít Jurečka i větší balík protože má víc dětí? On má 5 dětí hlavně díky své víře, jistě motyka ještě spustí.. Má na to i příjmy. Každý má mít jen tolik dětí, kolik dokáže sám uživit a nekřičet že je diskriminován. Už to vidím jak hrady a zámky obsadí pokud možno zcela zadarmo na celou sezonu zájezdy z Chánova...

djaba ( 9. srpna 2016 09:40 )

 Navrhuji uspořádat sbírku víček z PET lahví .

stanislava ( 9. srpna 2016 08:53 )

Domnívám se, že tady se nejdená pouze o Jurečku, který skutečně na to má, ale o ostaní rodiny, kterých není málo.

ad-ga ( 9. srpna 2016 08:22 )

Chudák Jurečka nemůže ze svého ministerského platu zaplatit vstupné svým dětem? Neměli bychom se mu složit?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa