Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Schwarzenberg: Puč byl pro Erdogana perfektní. Sblížení s Putinem není náhoda

Autor: zst - 
19. července 2016
14:05

Amatérismus, nebo profesionální a povedená práce? Spíše k druhé variantě se v otázce tureckého puče přiklání exministr zahraničí a šéf sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09). Turecký prezident se podle něj několik dní před „převratem“ nápadně sblížil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a otočil i v rétorice kolem syrského diktátora Bašára Asada.

„Otázkou vždycky je, kdo takový státní převrat zinscenuje. Ale je nápadné, že čtrnáct dní před tímto státním převratem se prezident Erdogan smířil s prezidentem Putinem, narovnal tak vztahy s Ruskem a též vyslal signál, že netrvá na tom, aby prezident Asad byl na jeho jižní hranici opravdu odstraněn,“ napsal čestný předseda TOP 09 na sociální síti.

Pokus o převrat v Turecku je tak podle něj spíše „puč naruby“. Podnícen prezidentem Erdoganem, který ho pak rychle potlačil, aby upevnil svou pozici a „vyčistil“ opozici. Erdogan si omluvou Rusku za sestřelení stíhačky, která se údajně dostala nad turecké území ze Sýrie, pojistil bezpečí z jedné strany. Z druhé se mu povedlo totéž, když přestal volat po konci Bašára Asada.

VŠE O PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE

„Tudíž nemusel mít obavy, že by mu z těchto stran hrozilo nějaké nebezpečí. Pak prohlásil, že plánuje čistku v armádě,“ dodal Schwarzenberg. To už se v Turecku v posledních letech odehrálo několikrát a je tak prý možné, že se vysocí představitelé armády radili, co dělat.

Nevylučuji, že se objevil našeptávač a řekl: ‚Udělejte konečně něco, než zavře i vás samotné.‘ Vše bylo ovšem připraveno tak, že to nemohlo mít naději na úspěch. Výsledek je, že údajný puč armády byl ve velmi krátké době potlačen,“ míní nejvyšší představitel české diplomacie z let 2007 až 2013.

Erdogan chtěl všechno, včetně oslabení opozice

Téměř tři stovky mrtvých, 1500 zraněných, tisíce zatčených vojáků a policistů. To jsou výsledky víkendového pokusu o svržení prezidenta Erdogana. Pokud za ním skutečně stojí on sám, povedl se mu náramně a jeho opozice utrpěla debakl.

„Už prohlásil, že čistky budou dále probíhat a nastanou změny v institucích. Jsou zatýkáni nejenom důstojníci a policisté, ale i soudci, podle posledních zpráv je jich již více než šest tisíc. Ať bylo pozadí těchto událostí jakékoli, jednoznačné je, že celá tato akce vyzněla zcela ve prospěch prezidenta Erdogana, který je teď opravdu pánem Turecka,“ komentoval výsledek Schwarzenberg s tím, že je to zvláštní. „Z tohoto hlediska se to tedy zdá jako perfektně provedený puč,“ dodal.

tgbg ( 19. července 2016 18:58 )

Dva islámští hrdlořezové a váleční štváči: Putler a Erdogan.

sendrasak ( 19. července 2016 18:19 )

majojo ( 19. července 2016 17:14 )

Když tohle trdlo knížecí má něco proti Erdoganovi, tak ten určitě jedná správně.

salto ( 19. července 2016 16:02 )

Mě to nezaráží, Putin má přeci prsty ve všem, tedy ten puč organizoval on

hanka666 ( 19. července 2016 16:02 )

 No Erdoganovi se podařilo zabít několik much jednou ranou. Usmířil se s Ruskem, ton směrem k Asadovi se změnil. Včera si vrkal s íránským ministrem zahr.věcí a nechal se slyšet, že tento region posílí a sklidní v čele s Ruskem a Iránem. Pochopil, že amíci a EU si z něho udělali rohožku a debila. Bylo by to dobré i pro Putina. Turecko je strategické. A podle řevu Kerryho na tom něco bude. A zbavil se opozice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa