Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Hrozí Turecku vyloučení z NATO? Mají zapomenout i na bezvízový styk s EU

Autor: ČTK, mb - 
19. července 2016
11:46

Americký ministr zahraničí John Kerry (72) naznačil, že by Turecko eventuálně mohlo přijít o členství v NATO, pokud přestane ctít základní demokratické hodnoty. Učinil tak na setkání ministrů zahraničních věcí Evropské unie v Bruselu. Turecko v noci z pátku na sobotu zažilo pokus o státní převrat, který ovšem skončil neúspěchem, a prezident Recep Erdogan (62) zahájil v řadách armády, policie i justice čistku, která se dotkla již 8 tisíc lidí.

„Turecko musí respektovat demokracii a NATO bude pozorně sledovat, co se děje. Mnoho lidí bylo velmi rychle zatčeno. Rozhodně podporujeme, aby pučisté stanuli před spravedlností, ale varujeme před neúměrnou reakcí a zdůrazňujeme důležitost demokratických principů,“ prohlásil Kerry a vyvolal tím spekulaci médií o možném vyloučení Turecka z NATO.

Americké ministerstvo zahraničí proto muselo Kerryho slova vysvětlovat. „Ministr zahraničí Kerry neřekl nic o členství Turecka v NATO a jeho ohrožení,“ prozradil úředník americké ambasády v Ankaře anglicky psanému listu Daily Sabbah, jenž vychází v Turecku.

Znepokojení nad vývojem v Turecku vyjádřila i Evropa, které vadí možnost zavedení trestu smrti. Ministři EU dnes zdůraznili, že země, která aspiruje na členství v Unii, nemůže uplatňovat trest smrti.

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová (43) také upozornila, že Turecko je členem Rady Evropy, a je proto vázáno Evropskou úmluvou o lidských právech, která trest smrti vylučuje. Eurokomisař pro sousedskou politiku Johannes Hahn (58) se domnívá, že turecká vláda využívá zátahů proti osnovatelům puče k likvidaci svých odpůrců. Podle něj byly seznamy osob k zatýkání zřejmě připraveny už před pučem.

Na bezvízový styk zapomeňte

Turecko letos kvůli čistkám po neúspěšném puči na bezvízový styk s Evropskou unií zřejmě nedosáhne. Prohlásil to eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger. Bezvízový styk je jedním z klíčových bodů dohody mezi Ankarou a Bruselem ke zvládnutí migrační krize. „Nemůže docházet k tomu, že soudci, kteří se vládě nelíbí, jsou odvoláváni po tisících. Nezávislost justice je nesmírným přínosem,“ řekl eurokomisař.

Čistky, které zahájil prezident Erdogan po neúspěšném puči, se kromě armády i policie dotkly i justice, kde bylo odvoláno přes 2700 soudců.

Bezpečnostní zdroje oznámily, že po celé zemi bylo kvůli puči odvoláno ze služby 8 tisíc policistů a že čistky se týkají i policejních sborů v Ankaře a Istanbulu. Turecká agentura Anadolu oznámila, že propuštěno bylo 8 777 zaměstnanců ministerstva vnitra, 30 guvernérů provincií země, 52 pracovníků státní správy a 16 právních poradců. Turecko má 81 provincií. Podle dalších tureckých sdělovacích prostředků jsou odvoláváni z pozic také členové pobřežní stráže.

V zemi také pokračuje zatýkání. Zatím bylo zadrženo přes 6 tisíc lidí a vydány zatykače až na 3 tisíce soudců a prokurátorů. Policejní a protiteroristické jednotky vstoupily do vojenské akademie tureckého letectva a pátraly po pučistech. Pod dohledem je 103 generálů a admirálů. Zadržení vojáci pocházejí z letectva, pozemních jednotek i námořnictva. Začaly výslechy 27 generálů.

Video Krvavá vzpoura v Turecku: Střelba v ulicích, přes 260 mrtvých - Reuters
Video se připravuje ...

Erdogan je kritiky obviňován z toho, že se snaží zemi islamizovat a podrývá tím tak sekulární charakter Turecka. Prezident údajně sní o vzkříšení Osmanské říše a zavedení islámu jako státního náboženství.

VŠE O STÁTNÍM PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE

radka.seznam ( 21. července 2016 01:31 )

A miliardičky euro Turci vracet EU nebudou???

gabreta ( 19. července 2016 21:32 )

Ať Kerry nemachruje a netahá si kšandy, že by Osmany z NATO někdo vyloučil. A navíc za nedodržování "demokratických principů", který samotní Amíci nedodržujou! Kam by strčili svoje základny proti Rusákům? Ti srá*čové Turka potřebujou jak prase drbání!!

santikxauz ( 19. července 2016 14:22 )

Agresivní USA ho v žádném případě nevyloučí,mají strach,že by se dalo dohromady s Ruskem.

kurna1 ( 19. července 2016 13:51 )

Pokud Turecko bude rozumné, tak nebude nikdy uvažovat o vstupu do EU

Zobrazit celou diskusi