Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Valachová navrhla nové financování škol: Šance pro šmelináře, tvrdí odborníci…

Autor: vr - 
16. června 2016
21:33

Ministerstvo školství v čele s Kateřinou Valachovou (35, ČSSD) chrlí jednu novelu školského zákona za druhou. Ta poslední, již ve středu »odklepla« vláda, mění financování školství. České školy už totiž od krajů nebudou dostávat peníze za žáka…

Místo toho novela stanovuje, že od roku 2018 převáží další parametr: počet odučených hodin v daném vzdělávacím programu. Důvodem je mimo jiné to, aby nebyly finančně zvýhodňovány školy větší a nezanikaly ty menší. Ze změn jsou vyňaty soukromé a církevní školy. Jak to bude fungovat?

Místo, aby kraje peníze obdržely a rozdělovaly školám dle počtu žáků, bude muset dle předkládací zprávy, kterou dostala k dispozici vláda, škola poslat na ministerstvo svůj nárok. Na ministerstvu pak posoudí, zda to nepřekračuje »stanovený maximální rozsah«. A pokud ano, tak bude škole přiznáno právě maximum peněz.

Ředitelé škol, které Blesk kontaktoval a kteří chtějí zůstat v anonymitě, považují změny ve financování regionálního školství i proto za nedomyšlené. Mají strach z nárůstu papírování a hlavně ryze českého »šmelení«. Jestli je totiž klíčový počet odučených hodin, mohou si někteří šibalové pohrát, rozdělit třídy na menší skupiny a požadovat od státu za práci s mnohem menším počtem dětí více peněz.

Podobně to vidí také odborník ODS na školství Václav Klaus mladší a co do proveditelnosti srovnává novinku s inkluzí. „(Nový) systém bude výhodný pro ty, kteří rádi upravují tabulky a výkazy k obrazu svému bez ohledu na realitu,“ napsal v prohlášení.

Problémem je, jak už je zvykem, také financování celého nápadu. Aby nebyly bity školy, které nyní berou peněz více a později by o ně přišly, chce jen v prvním roce platnosti novely Valachová ze státního rozpočtu na dorovnání až 5 miliard. Ty jí ale šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) nechce dát a tvrdí, že si je má najít v rozpočtu svého rezortu.

Video se připravuje ...
Další videa