Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman řešil s Mládkem OKD. S Chovancem probral uprchlíky, skauty uzavřeli

Autor: simao, ČTK - 
27. dubna 2016
21:05

Prezident Miloš Zeman měl ve středu na Hradě opět „návštěvní den“. Vystřídali se u něj dva ministři z ČSSD – Milan Chovanec a Jan Mládek. První ho informoval o opatřeních během migrační krize, mluvili však i o hradní policii a aférce se skauty. S Mládkem pak Zeman řešil napjatou situaci kolem OKD.

Jako první zamířil na Hrad ministr vnitra Milan Chovanec. „Pan ministr informoval pana prezidenta o aktuálním vývoji ve věci migrační krize, a to z hlediska České republiky. To znamená – poskytl informace ohledně počátku naplňování kvót, o tom, jak bude dál ministerstvo vnitra postupovat,“ sdělil Blesk.cz Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček

A co prezident říká na to, že uprchlíci v Česku být nechtějí a ti, kteří do země přijdou, míří často pryč? Ovčáček prohlásil: „Je to daný fakt a v každém případě je to jedině dobře. Pan prezident je odpůrcem kvót a odpůrcem naplňování kvót. ČR by v tomto směru měla být solidárnější s ostatními zeměmi visegrádské čtyřky, to znamená s Polskem, Maďarskem a Slovenskem, a především vláda by si měla vzít příklad ze Slovenska a Maďarska a měla by opravdu přistoupit k tomu kroku podání žaloby. Ostatně už to naznačil první vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš.“

Právě s Babišem se Zeman setká již ve čtvrtek – a to přímo na farmě Čapí hnízdo, kam miliardář prezidenta pozval.

„Druhým bodem jednání byla situace v Útvaru na ochranu prezidenta ČR, kdy se řešila personální otázka vedení tohoto útvaru. Tam mohu pouze sdělit to, že do léta bude situace vyřešena,“ pokračoval Ovčáček k dnešní schůzce Zemana s Chovancem. 

Šéf útvaru Petr Dongres skončil kvůli protestní akci skupiny Ztohoven, jejíž členové se nepozorovaně a v přestrojení za dva kominíky a jednoho stavbyvedoucího dostali po lešení na střechu Pražského hradu a prezidentskou standartu vyměnili za rudé trenky.

Ovčáček: Skautům pošleme dopis

O nutnosti obsazení tohoto místa Chovanec mluvil po víkendovém incidentu, kdy hradní policista zakázal skautům zazpívat hymnu před svatovítskou katedrálou. Hrad se následně za chování policisty omluvil.

„Pro nás je to uzavřená záležitost, já jsem jasně sdělil na tiskové konferenci, že nebudeme požadovat nějaké potrestání příliš horlivého policisty, ale naopak jsme přistoupili k pozitivnímu kroku, to znamená během krátké doby maximálně několika týdnů bude odeslán dopis skautské organizaci s pozváním na 28. říjen, aby skauti mohli zazpívat u sochy Tomáše Garrigua Masaryka státní hymnu. Je to jakási forma naší omluvy, myslím, že ta omluva je zároveň přátelským gestem, a budeme velmi rádi, pokud toto přátelské gesto skauti přijmou a ta kontroverze skončí,“ řekl Blesk.cz Ovčáček.

A dodal: „Z naší strany je maximálně dobrá vůle a už se taková situace nebude nikdy opakovat.“ 

Video Ovčáček jako Dusilová? Státní hymnu pěl z papíru. - Václav Lang, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Mládek o OKD: Dali nám nabídku, která mě zaskočila

S ministrem Janem Mládkem pak Zeman řešil situaci kolem společnosti OKD. Mládek po hradní návštěvě uvedl, že vláda do pátku v otázce OKD neučiní žádný krok a sejde se až na pravidelném zasedání příští pondělí. To, že se do konce tohoto pracovního týdne ještě uskuteční nějaké jednání s majiteli firmy, ale Mládek nevyloučil.

Společnost New World Resources (NWR), která vlastní OKD, přitom v pondělí uvedla, že vedení OKD zváží návrh na insolvenci a ukončení hornické činnosti, pokud se do pátku nedohodne se státem na restrukturalizaci černouhelné firmy. Skupina Ad Hoc Group (AHG), která je od února vlastníkem NWR, totiž neprodloužila termín, dokdy se chtěla se státem dohodnout na podmínkách dalšího provozování společnosti.

„Stále jsou otevřeny úplně všechny možnosti. To znamená společná dohoda, odkup, insolvence i třeba znárodnění,“ uvedl Mládek. Právě znárodnění označil již dříve jako nejlepší způsob řešení krize OKD Zeman.

Ministr průmyslu zopakoval, že v případě společného podniku AHG po státu mimo jiné požadovala, aby na sebe vzal závazky ve výši 15,5 až 19 miliard korun. „Druhá varianta je, že odejdou a prodají státu aktiva, která mají. Dali nám ale nabídku, která mě zaskočila. Očekával jsem, že třeba řeknou, že za korunu prodají akcie a za 120 milionů eur (asi 3,2 miliardy Kč) pohledávky. Oni nám ale řekli, že nám za 120 milionů eur prodají akcie, o kterých všichni víme, že jsou bezcenné,“ dodal ministr.

„Pan prezident na jednání s ministrem Mládkem vyjádřil názor, že by se vláda neměla nechat vydírat vlastníkem OKD, který podnik vytuneloval,“ uvedl hradní mluvčí na Twitteru. 

„Zatím nemáme ani náznak toho, kam se mohou jednání ubírat. Připravujeme se na variantu insolvence, které vláda otevírá dveře,“ uvedl odpoledne mluvčí AHG Roman Pařík.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) novinářům po jednání vlády řekl, že vláda nyní žádnou nabídku na převzetí OKD dávat nebude. „Nechceme akceptovat žádná ultimáta, jde o privátní společnost,“ podotkl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa