Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pelikán bránil Babiše. Kvůli údajné touze „ovládnout vytunelované OKD“

Autor: simao, ČTK - 
26. dubna 2016
19:15

„Babiš chce ovládnout Bakalou vytunelované OKD.“ Když tuto zprávu přinesl web echo24.cz, mířil na novelu insolvenčního zákona, podle které by nad černouhelnou OKD převzal kontrolu ministr financí. A tedy Andrej Babiš (ANO). Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) však insolvenční zákon hájí. Jeho rezort navíc upozorňuje, že by insolvenčního správce nemusel jmenovat právě ministr financí, ale rovnou celá vláda.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán přišel s návrhem na vyvlastnění OKD zezadu, přes novelu zákona o insolvenci, díky které by insolvenčního správce dosadil ministr financí, tedy miliardář Andrej Babiš. A ten by de facto ovládl „Bakalou vytunelované OKD“, uvedlo echo24.cz.

Pelikán se však v úterý hájil, že v připravované novele zákona o insolvenci není nic nestandardního. Novela přitom řeší právě úpadek velkých hornických společností. „Insolvence velkých důlních podniků mohou znamenat velké sociální riziko. Tyto podmínky je potřeba změnit,“ vysvětloval ministr.

V návrhu ministerstvo spravedlnosti píše, že novelu vyhotovilo „v reakci na naléhavý veřejný zájem, s cílem předejít negativním dopadům spojeným s úpadkem právnických osob, které jsou oprávněny vykonávat hornickou činnost“.

Změny by se měly týkat hornických firem, které ke dni podání insolvenčního návrhu zaměstnávají nejméně 500 lidí, a také dalších firem v případném koncernu. V OKD pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa lidí v navazujících profesích.

Insolvenčního správce má podle písemné podoby novely ustanovit a odvolávat soud na návrh ministerstva financí. Soud i správce musí dbát na to, aby „přijatá řešení byla také v souladu s veřejným zájmem a právy a oprávněnými zájmy zaměstnanců dlužníka“.

Ministerstvo: Správce může jmenovat i vláda, ne Babiš

Záměr, podle kterého by ministr financí navrhoval insolvenční správce těchto firem, byl prý jen pracovní variantou, uvedlo na dotaz ČTK tiskové oddělení Pelikánova ministerstva.

„Vytvoření speciálního režimu insolvence – včetně jmenování insolvenčních správců – není nic nového, například již dnes existuje speciální režim úpadku finančních institucí,“ upozorňuje Pelikánovo ministerstvo.

„K procesu jmenování insolvenčního správce podotýkáme, že jeho jmenování ministerstvem financí bylo jen pracovní variantou. Ta vycházela z toho, že problematika insolvencí významných právnických osob předpokládá zvýšené zatížení státního rozpočtu, jehož správa je právě v gesci ministerstva financí,“ pokračovalo ministerstvo. 

Kritiku, že by jmenování insolvenčního správce spadlo do Babišova klína, ministerstvo odrazilo i tím, že existuje jiná varianta. „Předložena však bude varianta, která počítá s tím, že jmenování insolvenčního správce bude vykonávat vláda,“ dodalo ministerstvo. 

OKD je přitom nadále v existenčních problémech. I přes úsporná opatření je pro ni těžba uhlí kvůli jeho klesajícím cenám ztrátová. Nové vedení jedná se státem o restrukturalizaci.

Firma uvedla, že zváží návrh na insolvenci a ukončení hornické činnosti, pokud se do pátku se státem nedohodne. Ministr Andrej Babiš to označil za vydírání. Analytici oslovení ČTK se shodli na tom, že vyhlášení insolvence na OKD by znamenalo zřejmě ukončení činnosti uhelné společnosti. Insolvence se podle nich může táhnout až několik let, za která přijdou o práci tisíce horníků.

moiaza ( 26. dubna 2016 21:33 )

Bakala vytuneloval OKD a razantně si vylepšil své konto. Toto vytunelovanou společnost koupí za drahé peníze daňových poplatníků stát. No a komu spadne do klína? No přece Burešovi. Tak to chodí v našem moderním Havlokapitalismu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa